JAREK67 pisze:a to skomentuję tak.
Ci z mniejszym stażem jak również ci poszukujący swej drogi na tym rynku widząc tak klarowny i zrozumiały przekaz, poparty fajnymi rysunkami mieli prawo wpaść niestety w jakiś rodzaj zachwytu. Coś w rodzaju odkrycia. Na zasadzie " ależ to jest przejrzyste i łatwe do wdrożenia"
Są też tacy którzy po pierwsze są dłużej na rynku, po drugie próbowali już różnych metod zmierzenia się z materią. Być może próbowali stosować PA.
Ci drudzy dobrze wiedzą, że Ci pierwsi nie mają racji. Wink Szczególnie dobrze to wiedzą doświadczeni frustraci, którzy nie osiągają oczekiwanych wyników. (nikogo nie mam na myśli)
Ja ten wątek traktuję raczej jak wykład akademicki. Przede wszystkim z powodu mojego bardziej agresywnego sposobu gry. Nie czekam po prostu na potwierdzenia, które są widoczne dla wszystkich i z reguły wtedy poziom wejścia jest dla mnie mniej atrakcyjny ze względu na większy SL. Wiadomo czasem dostanę po łapach. Ale kto nie dostaje? Wink Zresztą Kris na swoich rysunkach często zaznacza np. "fajne miejsce do wejścia long" Ale każdy z nas inaczej to interpretuje. Choćby ze względu, ze inaczej nam kreski wychodzą. I te różnice są niezbędne, bo przecież gdyby wszyscy byli po tej samej stronie rynku to kto by był po drugiej? Laughing
Ja dodam tylko, że strategia którą tu opisuje i sposób gry nie jest super systemem na którym można zarobić 1000%. Jest to powolny żółwik, który idzie do przodu. Można się sporo nauczyć tak grając. Nie jest to łatwe i wymaga poświecenia dużo pracy zanim przejdzie się na rachunek w realu.
Jeśli natomiast ktoś chce zrobić rakietę z Depo to zagrywanie tak jak powiedział JAREK67 z małym SL ma swoje plusy. Tylko musimy pamiętać, że najpierw nauczyliśmy się chodzić, a potem dopiero biegać. Do takich zagrań trzeba mieć duże doświadczenie.
W tych miejscach które zaznaczam można rozegrać ciekawe trady na różnych TF nie tylko z M15 więc polecam opanować podstawy i można przejść na wyższy poziom.

miłego tradowania.
Dodano po 10 minutach:
Wirus pisze:Fx-Kris napisał:
Luks nie powinno być źle, ale granie na przebicie dołka lub szczytu to nie jest najlepszy pomysł. Zbyt ryzykowne
Kris, jak więc sugerowałbyś postępować w takiej sytuacji, jak na wykresie? Cena odbija się od S3 (wsparcie dzienne), które prawie pokrywa się z ostatnim minimum. H1 wygląda spadkowo. Obecnie S3 trzyma jako opór. Pomijam fakt, że należało wchodzić kilka godzin wcześniej Wink
Dałem M5, żeby było wyraźniej Wink Też wszedłem po przebiciu (demo).
Najpierw napisałem luks, potem po tym co zrobiła cena napisałem że nie podoba mi się i pozamykałem trad najpierw połowę potem drugą. Obecnie na H1 tworzy się pin i jeśli tak się zamknie to mogą być wzrosty ja mam wsparcie na 1.02386 ostatni dołek.
Po drugie dziś jest powolny rynek i trudno określić co się stanie.
Dodano po 4 minutach:
Jeśli cena wybije do góry to pierwsze wsparcie ma na 1.02745