Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

btbftr pisze: zebym nie byl goloslowny dodam obrazek :S dodam, ze konto ma tydzien
pokaż konto za ostatni rok to nie będziesz gołosłowny. no choć 6 miesięcy :wink:

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Nie jest to serwis z sygnałami w którym można wyliczyć skuteczność. Gdybym prowadził taki serwis lub livetrading, to wtedy można by było się o to pokusić.
Niczego takiego nie twierdzę.
Napisałem tylko i wyłącznie, że zamieszczone przez Ciebie na tym forum sygnały były w większości stratne. I tylko tyle.
Nie ośmielam się także dokownywać oceny Twojego (ani czyjegokolwiek) tradingu, wolę to robić wyłącznie w stosunku do siebie.
Ale, dla bardziej skrupulatnych, niska skuteczność zamieszczonych sygnałów moż być nieco niepokojąca. Stąd moje pytanie o skuteczność.
I, oczywiście, nie zamierzam nigdy dokonywać transakcji na podstawie zamieszczonych w necie setupów.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

arkoni pisze:Niczego takiego nie twierdzę.
Napisałem tylko i wyłącznie, że zamieszczone przez Ciebie na tym forum sygnały były w większości stratne. I tylko tyle.

arkoni to nie są sygnały, to są przykłady gdzie należy poszukiwać miejsc do zagrania w odpowiednim kierunku. Nie wszystkie należy grać. Te które należało przedstawiłem na forum w formie screenów ze złożonych zleceń w czasie rzeczywistym.
arkoni pisze:Ale, dla bardziej skrupulatnych, niska skuteczność zamieszczonych sygnałów może być nieco niepokojąca. Stąd moje pytanie o skuteczność.

arkoni jeszcze raz powtarzam, to nie są sygnały. Nie można wyliczyć skuteczności ze zbioru tych setupów. Są to wybrane ciekawe miejsca na dany dzień. Z których należy wyselekcjonować ten najlepszy. Wiele z nich nie sprawdza się. Ja nie jestem jasnowidzem. Cena czasami nie dociera w te rejony, które wyznaczam, lub przebija te miejsca z impetem.Jeśli nie było warunków do zajęcia pozycji to znaczy, że setup jest nieważny. Więc wszystko uzależnione jest od selekcjonowania tych setupów.

Zdecydowanie łatwiej traduje się z pewnym planem. Nie ma potrzeby obserwować 28 par cały dzień i szukać tam cudów. Wystarczy przygotować się przed sesją do tego i koncentrować tylko na tych najważniejszych w danym dniu, a decyzje podejmować w trakcie sesji.

Skuteczność możesz wyliczyć z moich złożonych zleceń, które są zaprezentowane na forum.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Skuteczność możesz wyliczyć z moich złożonych zleceń, które są zaprezentowane na forum.
Masz na myśli zaprezentowaną skuteczność?
Temat który założyłem, jest przede wszystkim miejscem gdzie można się czegoś nauczyć, poszerzyć swoją wiedzę
A jaki jest prawdziwy cel prowadzenia tego tematu? Bo w dobre serce i szczere chęci aż nie potrafię uwierzyć.
i poznać inne spojrzenie na wykres.
Prajs-akcja to nie jest "inne spojrzenie". Tego jest pełno. Chyba że miałeś na myśli "inne od rynku"?
Nikt nie powiedział, że nie będzie stratnych pozycji.
To nie jest kwestia "stratnych pozycji", tylko czy zaproponowany sposób czytania wykresu nadaje się do czegokolwiek. Zyskowne trejdy ma nawet nowicjusz, który pierwszy raz odpalił platformę. Jednak żywotnym jest uzyskanie i utrzymanie przewagi na rynku - pierwsze ma zapewnić system, a drugie dyscyplina psychiczna. No więc, czy zaprezentowany tutaj system daje tę przewagę?

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Stforex, bardz zjadliwa odpowiedź, nawet teściowa by się jej nie powstydziła.

Fx-Kris napisał na początku tematu:
Piszę to w celach tylko i wyłącznie dydaktycznych, aby pomóc choć trochę zrozumieć PA i rynek Forex, podzielić się swoim doświadczeniem, jak również nauczyć się czegoś nowego od Was.
Zakończmy już tę burzę w szklance wody. Zresztą - seria wielu stratnych pozycji może przydażyć się każdemu (nawet najlepszemu traderowi), a tu chodzi tylko o jakieś niezbyt szczęśliwie zamieszczone przykłady, tylko przykłady.

Nie chciałbym, by moja uwaga zakończyła ten wątek, a więc zakończmy na tym tę kwestię i zajmijmy się PA.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ach, przepraszam. Zapomniałem, że trzeba się zachwycać i klepać po plecach.

Ładne screen'y :mrgreen:

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Śledziłem również wątek i nie zauważyłem żeby było dużo stratnych transakcji.
Pamiętajmy, że to są tylko potencjalne setupy - w których jeszcze po dotarciu do punktu musi wystąpić odpowiednie zachowanie ceny na m15 - jak również później musi nastąpić przebicie maxa/min świecy. A w większości nietrafionych setupów nie było ułożenia m15 do otwarcia pozycji.

Piątkowa stratna pozycja na NZD./USD byłaby otwarta prawidłowo i zaliczyłaby SL - tyle, że Fx-Kris pisał, że to nie jest najlepszy dzień do gry ze względu na wystąpienie Bernanke. I właściwie nikt nie zagra średnio - bądź długoterminowego setupu w taki dzień.

Ja osobiście będę śledził i czekam na dalsze analizy.

Dodano po 1 minutach:
Stforex pisze:Ach, przepraszam. Zapomniałem, że trzeba się zachwycać i klepać po plecach.

Ładne screen'y :mrgreen:
Nie trzeba się zachwycać i klepać po plecach, ale warto docenić pracę - bo nad wyprodukowaniem takich screenów, opisaniem strategii trzeba spędzić wiele godzin i jak na razie nie ma to nic z komercją wspólnego.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Stforex pisze:Masz na myśli zaprezentowaną skuteczność?
Tak. Skuteczność zależy od tradera.
Stforex pisze:A jaki jest prawdziwy cel prowadzenia tego tematu? Bo w dobre serce i szczere chęci aż nie potrafię uwierzyć.
Ciekawe w jakich celach powstała większość tematów na forach ? Oczywiście możesz dopatrywać się drugiego dna i dodatkowej porcji mułu. Każdy widzi to co chce zobaczyć.
Stforex pisze:Prajs-akcja to nie jest "inne spojrzenie". Tego jest pełno. Chyba że miałeś na myśli "inne od rynku"?
Każdy jest inny i nie ma takich samych ludzi . Postrzeganie wykresu to rzecz indywidualna. Odczytywanie pojawiających się sygnałów oraz ich interpretowanie też. Zastosowanie się do zasad i przestrzeganie ich to już inna kwestia. Takich tematów jest pełno zgadza się. Dlatego każdy ma wybór i może czytać ten który mu się podoba. 1000 pisarzy i 1000 malarzy - każdy robi to w innym stylu.
Stforex pisze:To nie jest kwestia "stratnych pozycji", tylko czy zaproponowany sposób czytania wykresu nadaje się do czegokolwiek. Zyskowne trejdy ma nawet nowicjusz, który pierwszy raz odpalił platformę. Jednak żywotnym jest uzyskanie i utrzymanie przewagi na rynku - pierwsze ma zapewnić system, a drugie dyscyplina psychiczna. No więc, czy zaprezentowany tutaj system daje tę przewagę?

Zaproponowany sposób czytania wykresu jest oparty o technikę PA. Czy ona nadaje się do czegokolwiek możesz odpowiedzieć sobie sam. Gdzie dwóch polaków tam trzy zdania.

To nie jest system tylko sposób tradingu. Jeśli trzymasz się ściśle zasad MM i RR nie musisz mieć przewagi na rynku aby zwiększać depo.

Zaprezentowany sposób tradingu mi przynosi pozytywne wyniki, ale to nie znaczy, że i Tobie takie będzie przynosił. W tradingu manualnym większość zależy od predyspozycji oraz umiejętności tradera i jego psychiki. Trzeba dużo pracy i czasu zanim dojdzie się do pewnego poziomu. W większości jest to walka z samym sobą. Niestety na to wszystko każdy trader potrzebuje inna ilość czasu. Jedni rok inni 5 lat, a niektórzy nigdy nie będą tradowali bo się do tego nie nadają.

Dodano po 5 minutach:
Stforex pisze:Ach, przepraszam. Zapomniałem, że trzeba się zachwycać i klepać po plecach.

Ładne screen'y Mr. Green
Nie wnosisz takimi wypowiedziami nic do tematu. Zachowaj swój sarkazm i zgryźliwość dla siebie.To nie jest miejsce na przepychanki słowne. Tylko temat dla osób, które chcą się czegoś nauczyć. Zapewne Ty już całą wiedzę posiadasz więc zapraszam do przedstawienia Twoich analiz.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Stforex pisze:A jaki jest prawdziwy cel prowadzenia tego tematu? Bo w dobre serce i szczere chęci aż nie potrafię uwierzyć.
St Forex jesteś jedyną osobą na którą nie wiem czemu reaguje bardzo toksycznie, najbardziej rozwala mnie jak Ty dajesz rady ludziom jak mają grać na FX, po prostu wysiadam. No ale zmieniłeś broka więc już pewnie zarabiasz, bo w AM to Ci broker świeczki podmieniał .

FX - Kris pisz swoje, może ktoś skorzysta, ja osobiście nie zgadzam się z Tobą do końca, bo w moim przypadku M1 jest najlepsza. Ale każdy musi odnaleźć swoją metodę. Natomiast wiele setupów które pokazujesz, fajnie sprawdzają się na M1, zresztą są pokazne w szkole skalpingu.

pozdrawiam

Tomek

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Ciekawy jestem co sądzisz o graniu takich setupów:

Na EUR/USD mamy trójkąt - w piątek nastąpiło wybicie:

Obrazek
photo hosting

Mieliśmy powrót i 2 krotne odbicie od okolic górnego ograniczenia - dodatkowo stworzyło nam się HL.
Obrazek
photo hosting

Czy takie wybicia z formacji brane na powrocie i ponownym odbiciu również bierzesz? Jak rozumiem jeśli tak to potraktujesz to jako bardziej ryzykowny setup.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ