PAMM... w Polsce prawo czy bezprawie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
for-ex
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: for-ex »

Wiec jezeli w Polsce są problemy prawne
rozwiązanie jest proste

zakładasz firme w kraju w jakim jest to dozwolone
powinna byc to spólka zoo

zatrudniasz nie w tej firmie i to kłopocie

usługi wykonuje firma
ty jestes jej pracownikiem

odpowiada firma nie ty
jezeli jest zgodna w prawem kraju w jakim jest zarejestowana
to nie ma problemu

byc moze nie mozesz prowadzic działalności w Polsce
czyli nie wolno ci poza internetem reklamowac usług
poprzez srodki masowego przekazu oraz nie wolno ci miec biura czy siedzimy

ale cały czas mozesz działac zgodnie z prawem obowiązującym w kraju rejestracji twojej firmy

i nie wydaje mi sie zeby w Polsce były jakies przepisy zabraniające
inwestowania gdzie sie chce na swiecie

nie jestesmy chinami czy indiami
jak ktos chce cos takiego zorganizowac chetnie pomoge

sa jakies koszta ale o wiele mniejsze od prowadzenia firmy w Polsce

Sa kraje gdzie spółki nie mają obowiązku sprawozdawczego
a tym bardziej udzielania informacji jakich nie mają
i miec nie bedą bo takowe nie są gromadzone

Awatar użytkownika
rh-fx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rh-fx »

A czy można wpisać taka spółkę do rejestru przedstawicielstw spółek zagranicznych.
To znaczy w Polsce na taka działalność potrzebna jest licencja lub zezwolenie a w innym kraju nie.
Przedstawicielstwo tylko reprezentuje i reklamuje dana spółkę.
- Co ja tutaj robię ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ale przeciez kont pamm reklamowac nie trzeba chyba ze wyniki slabe :wink:

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Drobne info :

Zarządzanie pieniędzmi na rynku FX przez osobę trzecią jest dozwolone gdzie ta osoba pracuje w danej firmie ( Spółka Z.O.O. ) i CAŁY kapitał pochodzi od w/w spółki to zaczadzanie przez pracownika jest jak najbardziej legalne/

Natomiast jeżeli jakikolwiek kapitał byłby od osób trzecich, to nieżalenie od typu prowadzenia działalności jest wymagana licencja.

Tak wiec jak ktoś chce obracać kasę na kontach PAMM to dla KNF jest to nielegalne jak nie ma się licencji.

Jedyna jaką widzę możliwość to robienie tez przez firmę z kraju gdzie ta licencja nie jest wymagana. ( wbrew pozora nie kosztuje to fortuny, aby to robić jak najbardziej legalnie.

Decyzja KNF sprzed 1,5 miesiąca, która została przez nich przesłana.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Temat powraca jak bumerang.
Dyktowaliśmy kilkakrotnie na temat PAMMu.
1. Nie jest to zarządzanie obcym kapitałem, bo go fizycznie nie otrzymujesz ani nie masz do niego żadnych pełnomocnictw.
2. Twój kapitał inwestycyjny jest cały czas taki, jaki wpłacasz ty (+/- wynik), a wpłaty twoich inwestorów jego nie zwiększa ani nie pozwala ci przez to zwiększać wielkości pozycji.
3. Zakładając konto PAMM pozwalasz twojemu brokerowi zakładanie kont zsynchronizowanych z twoim na zasadzie master/slave.
4. Większość zasad dla inwestorów ustalana jest nie przez ciebie, tylko przez brokera.
5. Twoi inwestorzy decydując się na twój system, godzą się na system prowizyjny, jaki oferujesz ty/broker oraz godzą się na ryzyko straty.
6. Nie oferujesz żadnej gwarancji na zysk. Twój wynik jest stymulatorem twojej reklamy przez zestawienia statystyk kont PAMM u brokera.
7. Nie znasz swoich "inwestorów" ani nie zawierasz z nimi żadnej umowy. Umowę masz z brokerem godząc się na warunki otwarcia konta PAMM.
8. KNF nie ma podstaw do jakiejkolwiek reakcji.
9. Dostajesz prowizję i ew. premie za swoją mądrość i wiedzę.
10. A jeżeli już na pewno nie wierzysz w powyższe od 1 do 9, załóż konto PAMM u brokera w kraju, który nie jest członkiem OECD. Będziesz miał 200% spokoju.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Pierwszy raz widzę tak dobre zestawienie podpunktów. Prowadziłem swego czasu korespondencję z KNF i dostałem odpowiedź odmowną na założenie działalności gospodarczej gdzie jedynym zyskiem byłby mój zysk i z kont PAMM mi podległych. Napisałem do odpowiedniego departamentu właśnie wyszczególniając te podpunkty i dołączając poprzednią korespondencję prosząc o zmianę ich decyzji. W przeciągu 2 tygodni należy się spodziewać odpowiedzi. Może jak na rynku Xtb zaczęło się reklamować z PAMMami to temat pójdzie coś do przodu.

To jest odpowiedź KNF i dopóki ona nie ulegnie zmianie tak my tylko możemy się sprzeczać że to powinno być legalne a oni w tym czasie narzucą nam jakąś karę. Szkoda nerwów dopóki nie dostanie się stosownej odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

MrYogi pisze:Drobne info :

Zarządzanie pieniędzmi na rynku FX przez osobę trzecią jest dozwolone gdzie ta osoba pracuje w danej firmie ( Spółka Z.O.O. ) i CAŁY kapitał pochodzi od w/w spółki to zaczadzanie przez pracownika jest jak najbardziej legalne/

Natomiast jeżeli jakikolwiek kapitał byłby od osób trzecich, to nieżalenie od typu prowadzenia działalności jest wymagana licencja.

Tak wiec jak ktoś chce obracać kasę na kontach PAMM to dla KNF jest to nielegalne jak nie ma się licencji.

Jedyna jaką widzę możliwość to robienie tez przez firmę z kraju gdzie ta licencja nie jest wymagana. ( wbrew pozorom nie kosztuje to fortuny, aby to robić jak najbardziej legalnie.

Decyzja KNF sprzed 1,5 miesiąca, która została przez nich przesłana.

Po obecnych checach z Amber Gold w świecie prawniczym powiązanym z polska bankowością jest jasny pogląd. Dopóki nie zostanie zmienione prawo korporacyjne, dopóty nie będzie możliwości tego typu działań na terenie RP. Chodzi oczywiście o deregulację wielu zawodów. Od zwykłych taksówkarzy, po prawników, finansistów. Wielu z was nawet nie ma pojęcia jakie lobby powstało aby zawody prawnicze, jak i te stricte finansowe (makler, doradca inwestycyjny) nadal podlegały ścisłym regulacjom ustawowym i korporacyjnym.

Gowin miał się tym zająć ale skoro w pracach uczestniczą przedstawiciele tych zawodów a praktycznie brak jest osób spoza korporacji to nie ma szans na satysfakcjonujące rozstrzygnięcia.

Na początku prac wydawało się, że Gowinowi może się udać ale z każdym tygodniem, gdy kolejne projekty, propozycje były odsyłane do ponownych analiz stało się jasne, że nic z tego. Nie wiem jak w parlamencie, ale tam jest głównie lobby prawnicze, które przyblokuje wszystko.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

MkubuxK pisze: dostałem odpowiedź odmowną na założenie działalności gospodarczej gdzie jedynym zyskiem byłby mój zysk i z kont PAMM mi podległych..
i prawidłowo, zysk z przychodów kapitałowych, a takie jest źródło takich przychodów, a przychody z dz.g. to dwa odrębne źródła w prawie podatkowym i UoSG.
Prowadząc dz.g. i tak przychody kapitałowe należy rozliczać oddzielnie od przychodów z dz.g. Nalezy sięgnąć do PKD i zawartych tam definicji.
Dla PAMM nie warto tworzyć dodatkowych kosztów zakładając firmę. I tak rozliczać się z tego należało by indywidualnie poza DZ.g.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

mike_05 pisze: Temat powraca jak bumerang.
Dyktowaliśmy kilkakrotnie na temat PAMMu.
1. Nie jest to zarządzanie obcym kapitałem, bo go fizycznie nie otrzymujesz ani nie masz do niego żadnych pełnomocnictw.
No wałkowaliśmy a Ty nadal nie przyjmujesz do wiadomości rzeczy oczywistych :)
Z czego będziesz miał zysk na koncie PAMM ? Jakby nie patrzeć z inwestycji kapitałowych prawda ?
A czyj kapitał wygeneruje ten zysk ?
No przecież nie Twój prawda ?
Więc to, że nie znasz inwestorów, nie wiesz co wpłacili a co nie itd. dla KNF'u nie ma znaczenia.
Masz zysk z inwestycji kapitałowych a wygenerowany on został przy pomocy nie Twojego kapitału. A na taką działalność w naszym kraju trzeba mieć odpowiednie licencje. I tyle - prościej chyba wytłumaczyć nie można.
mike_05 pisze:i prawidłowo, zysk z przychodów kapitałowych, a takie jest źródło takich przychodów, a przychody z dz.g. to dwa odrębne źródła w prawie podatkowym i UoSG
Przeczytaj odpowiedź KNFu wyżej. Masz tam sformułowanie
przedstawiona działalność może być uznana za zarządzanie portfelami
A jak może to niezależnie od tego czy będziesz to robił jako firma czy nie.

Jak to u nas - w takich sprawach wszystko będzie "cacy" dopóki jakiemuś urzędasowi nie przyjdzie do głowy udowodnić, że to on ma rację.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Zdanie poprzedzające mówi o udostępnionych środkach do inwestowania. To jest błąd podstawowy logiki tego pisma. Nie wspominając o trybie przypuszczającym! Inwestorzy nie udostępniają środków a trader ich nie inwestuje bo nie ma prawa i możliwości przeznaczyć ich np. na stworzenie linii lotniczej :) czy zainwestować w inny dowolny interes. Oprogramowanie brokera realizuje powielanie działań tradera przez Percentage Allocation Management Module.
Możesz sobie twierdzić co chcesz, a ja i tak uważam,ze przychód z zysków inwestorów jest opłatą % za wykorzystanie wyników tradera i nawet, analizując głębiej, ta część przychodu z PAMM nie wiem czy nie należało by traktować np. analogicznie jak opłaty licencyjne, od praw autorskich czy tym podobne czyli 'inne źródła" w języku fiskalnym.
Orzeczeń na to w PL nie ma, wiec czekając na pierwszego odważnego, można tylko spekulować na zasadzie analizy słownikowej prawa.
Co do KNF, w obecnej chwili przy ostatnim dymie, nie liczył bym na odpowiedź inną niż asekurancką.

ODPOWIEDZ