formacje

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Twoje udowadnianie wszystkim dookoła
Niczego nikomu nie muszę udowadniać :). Każdy ma prawo myśleć, co chce :).
jaki rynek jest niedoskonały
Mógłbyś przytoczyć? Bo nie przypominam sobie. Może kiedyś coś takiego wspomniałem, ale może brakuje kontekstu. A może faktycznie jest niedoskonały = nieefektywny. Choć podobno rynek ma zawsze rację :). Tylko co to ma wspólnego z magicznymi symbolami? ;)

i że nie ma prawa to działać
.
Jw. :mrgreen:

EDIT
devill666 pisze:szczerze się przyznam jestem technicznym człowiekiem nie trafia do mnie i nie rozumiem tego co mówią w analizie fundamentalnej :(
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... highlight=

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

czyli według Ciebie STforex to zarabiać powinno się fundamentalnych informacjach? A Analiza techniczna to raczej dla optymistów lubiących matematykę??
jeśli można chciałbym poznać Twoje podejście do sprawy giełdy i forex-a:)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Little Scalper pisze:Swiece nie mają sensu bo czas inny, LT nie mają sensu bo kąty są inne, SR nie mają sensu bo nie wiadomo czy to przed, na, po SR są ustawione zlecenia które zawrócą albo pchną rynek dalej.
Da sie zarabiać ale bardzo ciężko opisać je w przejrzystym algorytmicznym modelu tym samym nie można stwierdzić jaka maja realna skuteczność.

Traderzy manualni w tajemniczy (nieświadomy) sposób "filtrują" formacje. Jedna się podoba inna nie ale bardzo często nie wiedza dlaczego.

Każdy widzi to co wynika z jego doświadczania dlatego AT to bardziej sztuka niż nauka.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

czyli według Ciebie STforex to zarabiać powinno się fundamentalnych informacjach?
Nie. Powinno się zarabiać na ruchu ceny. To, jak go określasz, to już sprawa każdego z osobna. Kwestia tylko, czy podstawa danej metody ma rację bytu, czy jest urojeniem. Ale na to trzeba sobie odpowiedzieć samemu. Ja nie chciałbym tu niczego nikomu wmawiać, czy udowadniać na siłę ;). Bo po co?
Rynek przedstawiany nam na wykresie.
No ale to o czym piszesz, to nie rynek. To jedynie bazgroły na wykresach hobbystów. Czy jeśli nawet te bazgroły pokryją się u 50% graczy, to czy to już jest rynek? Czy naprawdę uważasz, że fundy i banki sprzedają/kupują dlatego, że na wykresie pojawił się trójkąt? :mrgreen:
No przeciez wiesz bo wiele razy rozmawiałem tu z toba o tym na forum.
Zatem obawiam się, że mogłeś mnie niewłaściwie zrozumieć.
a no to racja, nie musisz choć sie starasz to robić.
Przeceniasz moje dobre chęci :wink:
Naprawdę nie muszę nikomu nic udowadniać. Jak ktoś będzie chciał zrozumieć o co mi chodzi, to do tego dojdzie i rozważy. Jak ktoś nie będzie chciał, to pozostanie na swoim stanowisku.
Swoją drogą wolisz uczestniczyć w forum różnorodnym poglądowo? Czy raczej ugruntowanym w jedynej słusznej opcji? :)
SR nie mają sensu
Nie SR tylko pozioma kreska. Wiesz dobrze, że też używam takowych. Rzecz w tym czy to kreska określa mój trejding, czy mój trejding kreskę? Naprawdę, prościej już nie umiem :).

Temat był w czasówkach, nie sądziłem że trafi do ogólnych. Zatem nie będę więcej siał fermentu :).

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Stforex pisze:No ale to o czym piszesz, to nie rynek. To jedynie bazgroły na wykresach hobbystów. Czy jeśli nawet te bazgroły pokryją się u 50% graczy, to czy to już jest rynek? Czy naprawdę uważasz, że fundy i banki sprzedają/kupują dlatego, że na wykresie pojawił się trójkąt?
Niektóre formacje , figury wychodzą ponieważ ludzie często postępują w przewidywalny sposób, dlatego to się sprawdza, sprowadza się to do psychologii tłumu, gdzie zachowania są stadne i powtarzalne a ilustrują je właśnie te dziwne kreski, które w rózny sposób nazywamy na wykresach, ale model postę owania zostaje zachowany . To takie moje nawiązanie z którym nie wszyscy muszą się zgadzać :|
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Little Scalper pisze:Pisałem wczesnie że jeśli umiał byś napisać EA które rozpoznaje korekte, to napiszesz zarabiające EA
Powiem przewrotnie:
Jeśli opiszesz mi precyzyjny sposób na rozpoznanie korekty obaj nie będziemy musieli pracować do końca życia lub rynków finansowych.

i3odzio
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: i3odzio »

Włączając się do dyskusji o geometrii.. Figury obrazują pewną psychologię rynku która musi być powtarzalna - nie mamy nieskończenie wielu możliwości ludzkiego zachowania. Każdy widzi inne ustawienie figur i rzadko zdarza się, że wiele osób zobaczy dokładnie to samo co do pipsa. Im więcej osób jednak zobaczy daną sytuację, tym większa szansa na jej spełnienie.
Banki nie grają na trójkątach? Powiedz to traderowi z JPMorgana, który dostał kilka mld USD na transakcji opartej o dany kształt krzywej. Daje głowę, że chłop nawet nie do końca miał świadomośc czym w istocie gra (wielokrotnie złożone instrumenty CDS oparte o junk bonds), gdyż dla takiego rynku nie da się określić w 100% co zawiera dany syntetyk. Grał sobie pod wypukłość krzywej i trochę mu nie wyszło....
Każdy widzi to co chce, ważne żeby dawało to zarobić w długim terminie. Jeżeli ktoś wymyśli system oparty o fazy księżyca i będzie on działał to ja go chętnie przetestuję :) Powodzenia

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

Dzięki za informacje, coraz bardziej mi się rozjaśnia w głowie. podejrzewam , że plam MM zarządzania portwelem mam poprawny poprostu zbierać 2% dziennie portfela. i włączać się wtedy kiedy dokłądnie się rysuje dana formacja którą większość tłumu zauważa :) Choć szczerze przyznam że niestety ale często staram się przewidzieć gdzie podążać będzie albo że za chcwilę zmieni kierunek nasza krzywa, świeca, słupek :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Przecież formacje to pochodne transakcji zawieranych na rynku, czy banki świadomie tworzą te formacje? wątpliwe, formację przynajmniej te na których ja gram czyli H4,D1 są naturalnym obrazem tego jak myśleli trejderzy i jaki mieli plan dzialania.

RGR pięknie pokazuje jak na początku mamy nowe szczyty ale trzeci szczyt jest mniejszy i wyraźnie to widać, pokazuje nam to że ktoś rozmyślił sie z kupowania i nie ciągnie dalej ceny w gore, najprawdopodobniej przyszłym kierunkiem będzie down

trójkąt tez pięknie widac jak podstawa zazwyczaj pozioma to zgrupowanie zleceń ktore bronią tego poziomu w końcu zlecenia sie kończą i poziom pęka

i tak dalej i dalej, formację bardzo pomagają jak sie je dobrze interpretuje, czy powinniśmy grać na przebicia czy spełnienie tych formacji, raczej nie, ale ładnie pokazują przyszły kierunek sentyment

Druga sprawa dlaczego formację czasami sie nie spełniają lub mają FBO? odpowiedz jest bardzo prosta, Czy wy nigdy nie zmienialiście zdania pod wpływem jakiś wydarzeń ? :)

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Tu jest raport AT z UBS, można sobie poczytać jak to robią w dużych bankach inwestycyjnych, może się komuś przyda:

http://www.scribd.com/doc/102292534/201 ... s0wpqiwb95

ODPOWIEDZ