Price Action - starcie z rzeczywistością

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Widzę, że prowadzicie bardzo ciekawa rozmowę na temat wskaźników...
Od ostatniego czasu sporo się zmieniło w mojej grze, pinbary przestały mieć dla mnie takie znaczenie, teraz bardziej się posługuję momentum jako informacji o sile podaży czy popytu. Niestety stan konta nieustannie się zmniejsza. Coraz częściej zauważam, że to Price Action się po prostu nie sprawdza, przynajmniej w moim wykonaniu.
expedient warzywniaka napisał:
"PA powinno pokazywać najbardziej prawdopodobne miejsca rozładunku/załadunku w pozycje przez posiadaczy większego kapitału i nic więcej."
Dobrze powiedziane, zgadzam się z tym i pamietając te słowa przystepujemy do analizy:
Zaczynamy od EURUSD, H4 dla szerszego podglądu i oceny trendu - jak widać trend spadkowy, wobec czego szukamy shortów na korektach. Przechodzimy na H1, widać że cena znajduje się w strefie oporu, która wcześniej stanowiła mocną strefę wsparcia i kilkukrotnie zatrzymała cenę. Widać konsolidację, niezdecydowanie, czekamy na jakiś zdecydowany ruch. W miejscu zaznaczonym strzałką widać długą świecę spadkową - duże momentum, świadczące o sile sprzedających, miejsce załadunku przez posiadaczy większego kapitału. Dobre miejsce na shorta. SL oczywiście powyżej ostatnich świec, bo skoro stwierdzamy, że następuje koniec korekty to znaczy, że cena już tam nie dotrze, a jeśli dotrze to znaczy ze trzeba zamknąć pozycje bo nasza analiza była nieprawidłowa. TP gdzieś tam na linii swinga, ale to jest mniej ważne, bo już po kilku świecach cena bez żadnych problemów przebija linie SL.

Pora na AUDUSD:
Analiza w ten sam sposób jak wcześniej. Trend wzrostowy, szukamy longów, strefa SR widoczna na obrazku, gdy cena do niej dociera obserwujemy jej zachowanie. Na początek miejsce oznaczone nr 1. Podobnie jak EURUSD, po krótkiej konsolidacji, następuje wybicie w górę, silne momentum wzrostowe, siła po stronie kupujących, duży przepływ gotówki. Wobec tego wchodzimy w longa. No ok, kawałek jeszcze ta cena leci w oczekiwanym kierunku, po czym za chwile wraca do punktu wyjścia. Jesteśmy w miejscu nr 2. Znów konsolidacja, zdecydowane wybicie, sytuacja w zasadzie taka sama, cena odbija się, ale po chwili wraca do punktu wyjścia a nawet jeszcze niżej i to z dużym momentum.

Taki oto jest mniej więcej mój tok myślenia, trochę się rozpisałem, ale ciężko było to opisać krócej. Oczywiście te 3 stratne miejsca do zagrań akurat wybrałem, znaleźć można też takie, które przy takiej analizie profitują, aczkolwiek jest ich znacznie mniej niż tego oczekuje od PA.
Czas na refleksje - Czy moje myślenie jest nieprawidłowe? Czy źle korzystam z PA? Ile w moich zagraniach było zwykłego pecha a ile złej interpretacji rynku?
Zwracam się do Was, drodzy forumowicze, z prośba o pomoc w odpowiedzi na te nurtujące pytania. :D

Uprzedzę odpowiedzi typu: "To jest Forex i tu wszystko może się zdarzyć"
No, niby tak, ale założenie, że Forex jest całkowicie losowy i jednoczesne granie jest według mnie co najmniej bez sensu. Owszem, rozumiem, że cena może pójść w złym kierunku z przyczyn ode mnie niezależnych, ale jeśli ponad połowa transakcji właśnie tak wygląda, to musi być jakaś tego przyczyna.
Miłej lektury i czekam na Waszą opinię na ten temat. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Oj, widzę, że jeszcze długa droga przed Tobą.

To co opisujesz, to tylko mały wycinek tego, co się dzieje na rynku.

Świeczki to tylko wizualizacja tego, co się wydarzyło chwilę temu (1s., 1 min, 1h, 1d...)

Dlaczego cena dociera do danego poziomu?
Dlaczego cena odbija?
Dlaczego dany poziom jest przebijany?

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Stforex pisze: Oj, widzę, że jeszcze długa droga przed Tobą.
Dlaczego tak sądzisz? Czego mi brakuje? Jak to zdobyć? Mógłbyś trochę rozwinąć swoją myśl? Długa droga to będzie jeśli mi nikt nie wskaże kierunku.
Stforex pisze: Świeczki to tylko wizualizacja tego, co się wydarzyło chwilę temu (1s., 1 min, 1h, 1d...)
Ale w myśl AT świeczki to wystarczająca wizualizacja pozwalająca z większym prawdopodobieństwem określić ruch ceny.
Stforex pisze:Dlaczego cena dociera do danego poziomu?
Dlaczego cena odbija?
Dlaczego dany poziom jest przebijany?
Ponieważ występuje przewaga po stronie podaży/popytu.
Ponieważ występuje przewaga po stronie podaży/popytu. :D
Nie wiem, tak naprawdę nie wiem, w tym myślę jest problem, brak zrozumienia rynku, swoją interpretację przedstawiłem wcześniej. Moja analiza jest błędna? Może nie uwzględniam innych ważnych czynników? Jak mam zdobyć informacje odnośnie mechaniki rynku i sposobu jego działania?
Kolejny post, kolejne pytania, im bardziej wgłębiam się w forex tym więcej pytań się pojawia, ale to chyba normalne? :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Początkowo jest dużo pytań i stosunkowo łatwo znaleźć odpowiedzi.

W miarę brnięcia pytań jest coraz mniej, a każde staje się powoli osobnym projektem.

Próbuj, nikt za Ciebie tego nie zrobi.

PS.
Ponieważ występuje przewaga po stronie podaży/popytu
Kierunek dobry. Postaraj się rozwinąć.

ODPOWIEDZ