Parę pytań od początkującego

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

brother pisze:Zenobius weż pod uwagę, że kolega btbfr gra miesiąc czy dwa na fx i jego "rady" są często kontrowersyjne:)
prawda :) gram zupelnie inaczej niz 95% rynku :) co najzabawniejsze, zarabiam :)

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

btbftr pisze: prawda :) gram zupelnie inaczej niz 95% rynku :) co najzabawniejsze, zarabiam :)
Cześć.
Inaczej ,czyli jak?Na jakich zasadach otwierasz pozycje?
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

ja gram przeciwko trendowi, na korektach :)

ale zaczynam bawic sie w skalping w miedzyczasie :s mozna naprawde duzo pipsiakow dziennie ugrac :)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

btbftr pisze:gram zupelnie inaczej niz 95% rynku Smile co najzabawniejsze, zarabiam
ale co tu jest najzabawniejsze? jak jeden zarobi to drugi straci.

i poza tym skąd masz takie staty, co do tego jak gra 95% uczestników rynku?
Publikuje takie info GUS? a może Eurostat?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

btbftr pisze:1. nie graj smiesznym 0,01 lota, bo wiekszych emocji nie odczujesz, a jezeli odczujesz to bardzo duzo czasu zajmie Ci granie "ludzka" pozycja.
To tak jakbyś powiedział nie jeździł maluchem ,kup od razu mercedesa mimo tego ,ze nie musi Cie na niego stać... Graj na tyle ile masz kapitału.
btbftr pisze:2. nie czytaj, zadnych ksiazek. naczytasz sie i bedziesz szukal formacji, a kazdy interwal co innego Ci powie :S jedynie linie trendu, wsparcia i opory przestudiuj
Ta najlepiej w ogóle nic się nie ucz. Podstawy jakieś musi mieć . Nie musi czytać każdej książki ,ale podstawowe to minimum.Najlepiej poszperaj na forum i poczytaj najważniejsze tematy.
btbftr pisze:3. nie badz chciwy na pipsy- tu dowiesz sie ze +100pips inaczej transakcja nie ma sensu
?????? Tego zupełnie nie rozumiem.
btbftr pisze:6. sprawdzaj o ktorej sa dane w kalendarzach ekonomicznych i patrz jak wplywaja na rynek. osobiscie polecam forexpros, a wiekszosc info na temat rynku znajdziesz na forexlife
Na początku też sprawdzałem. Potem olałem i żyję.
btbftr pisze:7. MM to bzdura, wyzancz sobie sztywny SL, bedzie latwiej okreslic Tobie strategie gry
Jeśli mówisz ,że Money Managment to bzdura to lepiej odpuść sobie dawania rad początkującym. Mówiąc tak jesteś w totalnym błędzie. System ,zarządzanie kapitałem i psychika to 3 podstawowe elementy gry. Jeden element się wysypie i nie będzie kolorowo.
btbftr pisze:8. osobiscie gram na admiral markets standard i poki co nie narzekam
Po raz setny . Wykresy z AM są z innego świata. Diametralnie się różnią od innych brokerów.
btbftr pisze:co najzabawniejsze, zarabiam Smile
Takich jak Ty było tu wielu . Przychodzili na miesiąc wypisując bzdury i w dodatku twierdzili ,że są master traderami :mrgreen: Zarabiali tydzień ,potem górę brała chciwość i załączał się god mode :mrgreen: Następny tydzień MC i wracali na ziemie.

BtBftr- 14 latek ,który zawojował rynek forex w miesiące -już w kinach 8)
Jak tylko się skończy okres wakacyjny to gimbuski pójdą do szkółek i na forum znikną takie durnowate posty.

Zenobius
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Zenobius »

forexsowicz91 pisze:bo ma najniższy spread, duża zmienność,
Ok :-)

Cadermo spoko, na forach internetowych roznej masci jestem juz taki czas, ze trollowanie mi nie straszne :-)

Testuje sobie teraz Armada Markets na demowce.

Ksiazki tez dorwalem i sie edukuje :-)

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Cadermo pisze:
btbftr pisze:1. nie graj smiesznym 0,01 lota, bo wiekszych emocji nie odczujesz, a jezeli odczujesz to bardzo duzo czasu zajmie Ci granie "ludzka" pozycja.
To tak jakbyś powiedział nie jeździł maluchem ,kup od razu mercedesa mimo tego ,ze nie musi Cie na niego stać... Graj na tyle ile masz kapitału.
Chlopak jasno napisal, ze zamierza posiwecic 3k zl. przy Twoich wielbionych micrlotach to jakies ~9700 pips...
Cadermo pisze:
btbftr pisze:2. nie czytaj, zadnych ksiazek. naczytasz sie i bedziesz szukal formacji, a kazdy interwal co innego Ci powie :S jedynie linie trendu, wsparcia i opory przestudiuj
Ta najlepiej w ogóle nic się nie ucz. Podstawy jakieś musi mieć . Nie musi czytać każdej książki ,ale podstawowe to minimum.Najlepiej poszperaj na forum i poczytaj najważniejsze tematy.
To sa podstawy, nic wiecej nie potrzeba w mojej opinii :)
Cadermo pisze:
btbftr pisze:3. nie badz chciwy na pipsy- tu dowiesz sie ze +100pips inaczej transakcja nie ma sensu
?????? Tego zupełnie nie rozumiem.
pips pipsowi nie rowny :)
Cadermo pisze:
btbftr pisze:6. sprawdzaj o ktorej sa dane w kalendarzach ekonomicznych i patrz jak wplywaja na rynek. osobiscie polecam forexpros, a wiekszosc info na temat rynku znajdziesz na forexlife
Na początku też sprawdzałem. Potem olałem i żyję.
on jest poczatkujacy niech zrozumie co ma wplyw i jaki na cene. kalendarz ekonomiczny i sledzenie wydarzen to podstawa, nic nie dzisiej sie z przypadku
Cadermo pisze:
btbftr pisze:7. MM to bzdura, wyzancz sobie sztywny SL, bedzie latwiej okreslic Tobie strategie gry
Jeśli mówisz ,że Money Managment to bzdura to lepiej odpuść sobie dawania rad początkującym. Mówiąc tak jesteś w totalnym błędzie. System ,zarządzanie kapitałem i psychika to 3 podstawowe elementy gry. Jeden element się wysypie i nie będzie kolorowo.
humm, czyli lepiej zeby otworzyl pozycje przy microlotach za 1% MM? :D przy takim szerokim SL napewno wiele sie nauczy :) dodajmy do tego R;R 1:3 to zycze zycze cierpliwosci...
Cadermo pisze:
btbftr pisze:8. osobiscie gram na admiral markets standard i poki co nie narzekam
Po raz setny . Wykresy z AM są z innego świata. Diametralnie się różnią od innych brokerów.
caly czas poza admiralem mam odpalonego FXCM i porownuje ceny. jest idealnie, po prostu nie rozumiesz tego, ze sa 4 cyfry po "," a nie 5. na FXCM mamy cene 1.25489 na admiralu mam juz zaokraglenie do 1.2550.
Cadermo pisze:
btbftr pisze:co najzabawniejsze, zarabiam Smile
Takich jak Ty było tu wielu . Przychodzili na miesiąc wypisując bzdury i w dodatku twierdzili ,że są master traderami :mrgreen: Zarabiali tydzień ,potem górę brała chciwość i załączał się god mode :mrgreen: Następny tydzień MC i wracali na ziemie.
moj Sl to prawie MC :D ale ja nie trzymam wiecej niz 5k na koncie, bo lewar mi sie zwieksza :/ mam otwarte nascie rachunkow :) mc zaliczylem juz kilka razy :P a z ziemi jeszcze sie nie unioslem. Z chciwosci wyroslem bardzo szybko :)
Cadermo pisze:BtBftr- 14 latek ,który zawojował rynek forex w miesiące -już w kinach 8)
Jak tylko się skończy okres wakacyjny to gimbuski pójdą do szkółek i na forum znikną takie durnowate posty.
heh, i Ty uwazasz siebie za doroslego?? :) sam nawet nie pofatygowales sie przeczytac postu autora...... jad Ci tryska z pyska, ale coz taka mentalnosc

Cadermo

btbftr pisze:Chlopak jasno napisal, ze zamierza posiwecic 3k zl. przy Twoich wielbionych micrlotach to jakies ~9700 pips..
Nie wielbię microlotów ,nie wiem skąd Ci się to wzięło. Tylko nie rozumiesz jednego.Jak sam pisałeś nie bierzesz pod uwagę zarządzania kapitałem ,więc nie zrozumiesz ,dlaczego gra zbyt dużym lotem jest niebezpieczna. Ty bierzesz tylko jedną możliwość... TP. Trafisz na szereg strat ,bo tak się zdarza nawet najlepszym i skończy się na MC. Bo nie umiesz dopasowywać pozycji do swoich umiejętności .
btbftr pisze:on jest poczatkujacy niech zrozumie co ma wplyw i jaki na cene. kalendarz ekonomiczny i sledzenie wydarzen to podstawa, nic nie dzisiej sie z przypadku
On jest początkujący jak i Ty. Poczytaj nawigatora i sprawdź ile osób robi tak jak ja ,a ile osób bierze pod uwagę dane ekonomiczne.
Oczywiście bycie początkującym to nic złego ! Różnica między wami natomiast jest taka ,że on się z tym nie kryje ,chce się nauczyć ,dowiedzieć ,spytać ,a Ty uważasz się już za PRO ,który twierdzi ,że gra bez MM jest możliwa :wpale:
btbftr pisze:humm, czyli lepiej zeby otworzyl pozycje przy microlotach za 1% MM? Very Happy przy takim szerokim SL napewno wiele sie nauczy Smile dodajmy do tego R;R 1:3 to zycze zycze cierpliwosci...
Oczywiście ,że lepiej. W przypadku złych dni nie wyzeruje sobie konta jak Ty. Cierpliwość w tym zawodzie to jedna z najbardziej porządanych cech u tradera. Jak nie umiesz wyczekać na dobrą pozycję ,jak nie umiesz rozważnie zarządzać swoim kapitałem to popłyniesz prędzej czy później.
btbftr pisze:caly czas poza admiralem mam odpalonego FXCM i porownuje ceny. jest idealnie, po prostu nie rozumiesz tego, ze sa 4 cyfry po "," a nie 5. na FXCM mamy cene 1.25489 na admiralu mam juz zaokraglenie do 1.2550.
To porównaj sobie ECN-y z Admiralem i będziesz wiedział o czym mówię. Rozbieżności nie raz są tak znaczące ,że głowa mała. Jednemu styknie Linia Trendu ,do innego nawet nie dojdzie...

btbftr pisze: heh, i Ty uwazasz siebie za doroslego?? Smile sam nawet nie pofatygowales sie przeczytac postu autora...... jad Ci tryska z pyska, ale coz taka mentalnosc
Z pyska to może Ci tryskać .Tylko nie rób na mame czy tatke konta i nie obracaj ich szmalem ,bo to przestępstwo.

Więc za nim zaczniesz pisać ludziom ,że ZARZĄDZANIE KAPITAŁEM jest gówno warte to się zastanów. I nie wmawiaj innym ,że najlepiej grać takim wolumenem jaki jest maksymalnie możliwy ,bo to pierwszy krok do MC.

Rada do autora wątku. Tak jak pisałem wcześniej.
1Najpierw ogarnij podstawy.
2.Potem pykaj na demo i tam opracuj sobie swój własny system. Najlepiej pograj nim z miesiąc minimum ,żeby się wczuć i żebyś wiedział czy to jest to czego szukałeś.Najlepiej sprawdź mechanicznie jak to wyglądało w przeszłości.
3.Ustal sobie stałe godziny gry. Koniec gry możesz ustalić np. godzinowo .Czyli grasz od 8 do 12 ,ALE jak złapaiesz dwie straty łącznie lub zgarniesz łącznie 3 TP to kończysz i nie musisz grać do 12. Czemu tak? Bo po co niepotrzebnie tracić . Czyli jak zarobisz tyle ile Cie dziennie satysfakcjonuje to kończysz. Ta sytuacja akurat dotyczy scalpingu. Pole manewru jest tu ogromne.
4.Nigdy nie graj po wcześniej określonym czasie. Jak już masz ten swój systemik to grasz nim i znasz jego działanie w określonych godzinach gry. Ale nie wiesz jak się będzie on zachowywał podczas sesji azjatyckiej(biorąc pod uwagę ,że grasz podczas europejskiej sesji i amerykańskiej) kiedy to ruch ceny drastycznie spada.
5.Oczywiście potrzebny Ci będzie plan zarządzania kapitałem. Opracuj sobie ile możesz stracić ,jak dalej będziesz zwiększał pozycję ,czy w ogóle chcesz ją później zwiększać. Tu tez pole manewru jest ogromne.
6.Pamiętaj ,że rutyna w grze (o ile chcesz się tym zająć zawodowo) to rzecz bardzo dobra. Grając dzień w dzień wiele się nauczysz..
7.Ważne cechy tradera ? - Cierpliwość ,opanowanie ,spokój wewnętrzny. Pamiętaj też ,że ogranie z systemem to cenna cecha. Musisz być pewien tego co robisz ,wtedy stres zniknie . Dlatego poświęć możliwie dużo czasu na system i dopasuj go do swojego charakteru. A najlepsze co może być to stworzenie własnej systemu gry ,który będzie pasował do Twojego planu zarządzania i będzie Ci odpowiadał pod względem Twojego charakteru.
8.Pamiętaj ,że forex jest jak każdy inny biznes. Raz jest gorzej ,raz jest lepiej. Ważne by wyjść na plus. Łatwo na pewno nie jest ,ale z czasem będzie Ci łatwiej. Tutaj godziny spędzone przed wykresem procentują. Im więcej czasu poświęcisz na wdrażanie się w ten świat tym szybciej będziesz miał z tego korzyści. Oczywiście o sukcesie można mówić nie jak twierdzi btbftr po dobrym tygodniu lub miesiącu ,a dopiero przy regularnym tradingu kiedy wyjdziesz na plus. Życzę Ci oczywiście byś jak najszybciej zaczął REGULARNIE kosić pipsy :)

Pozdrawiam

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Cadermo pisze: Z pyska to może Ci tryskać .Tylko nie rób na mame czy tatke konta i nie obracaj ich szmalem ,bo to przestępstwo.

Więc za nim zaczniesz pisać ludziom ,że ZARZĄDZANIE KAPITAŁEM jest gówno warte to się zastanów. I nie wmawiaj innym ,że najlepiej grać takim wolumenem jaki jest maksymalnie możliwy ,bo to pierwszy krok do MC.
smieszny jestes :) mam zancznie wiecje lat niz Ci sie wydaje, aczkolwiek pierwszy milion przed 30-stka jak najbardziej realny :P

ja nikomu nie mowie, ze ma grac maksymalnym wolumenem :) do tego trzeba miec dobry system i mocna psychike :s mowie ze nie ma sensu bawic sie microlotami zakladajac 3k na nauke...

MM to jest szajs... w zaleznosci od strategi powinno sie ustawic sztywny i dobrze dobrany SL. Zwiekszajac/zmniejszajac ilosc lotow SL powinina zawsze byc taki sama- przy zalozeniu grania jedna strategia. Moze kiedys zrozumiesz i przestaniesz martwic sie MM, a o dobra strategie, ktora nie zaklada SL zaleznego od MM... Ty masz grac zgodnie ze strategia, a nie MM

czemu najprostsze rzeczy najtrudniej zrozumiec...?
Cadermo pisze:Oczywiście o sukcesie można mówić nie jak twierdzi btbftr po dobrym tygodniu lub miesiącu ,a dopiero przy regularnym tradingu kiedy wyjdziesz na plus.
ehh takie dobre tygodnie mam od 5 misiecy, w tym czasie byly i konsole i trendy, najgorszy tydzien to 47 pips, ogolnie gram o 33 dziennie i najczesciej sie udaje. raz w zyciu mialem 2 stratne pod rzad(2x20SL), czyli podowjne MC wg MM, a ja po prostu nie trzymam wszystkiego w jednym koszyku :P dodam z mysla o Twojej mentalnosci, ze gram piateczka i jestem na plus duzo pipsow :)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, 15:16 przez btbftr, łącznie zmieniany 1 raz.

Cadermo

btbftr pisze:smieszny jestes Smile mam zancznie wiecje lat niz Ci sie wydaje, aczkolwiek pierwszy milion przed 30-stka jak najbardziej realny Razz
Możesz mieć nawet i 90 lat ,ale myślenie na poziomie 14 latka.
btbftr pisze:mowie ze nie ma sensu bawic sie microlotami zakladajac 3k na nauke...
Dobrze to powiedz mi .Kolega ma 3000zł na koncie. Ile zł może przeznaczyć na stratę w jednej pozycji? Podaj mi wartość w polskich złotych :mrgreen:
Tym stwierdzeniem udowodniłeś też ,że jesteś cięty na kasę jak wilk na owieczkę.
Z takim podejściem nie muszę wspominać jak to się skończy.
btbftr pisze:MM to jest szajs... w zaleznosci od strategi powinno sie ustawic sztywny i dobrze dobrany SL. Zwiekszajac/zmniejszajac ilosc lotow SL powinina zawsze byc taki sama- przy zalozeniu grania jedna strategia. Moze kiedys zrozumiesz i przestaniesz martwic sie MM, a o dobra strategie, ktora nie zaklada SL zaleznego od MM...
Podaj mi teraz jakim wolumenem powinien grać Zenobius mając na koncie 3000zł ?

ODPOWIEDZ