journal - ermak
Jak najbardziej podpieram się H1 i D1, ale tylko w celu wyznaczenia s/r i LT. Staram się wyczekiwać do ostatniej chwili z wejściem, to znaczy czekam aż cena dojdzie do strefy s/r (bo trudno mówić tu o linii) i na M5 czekam na przekroczenie przez cenę zamknięcia poprzedniej świeczki, która miała kolor przeciwny do kierunku w którym poprzednio zmierzała cena (na obrazku będzie lepiej widać), albo na zejście poniżej pin bar'a, jeśli chce grać short, lub powyżej dla long.
Staram się również nie wchodzić pod prąd, w odległości powiedzmy 20-40p od LT. Uważam, że nie ma sensu przejmować się tym, że "jesteśmy w trendzie wzrostowym na D1", bo na H1 jesteśmy w spadkowym i mimo to, że większy TF - mocniejszy sygnał, nie wiemy w którą stronę tak na prawdę pójdzie cena, a że ja lubię otwierać nowe pozycje to gram tak z, jak i pod prąd : ) Są dwie szkoły, jedni mówią żeby mieć trendy głęboko w ....., drudzy że trend to rzeka i należy płynąć z prądem, bo tak łatwiej. Jedni i drudzy podobno zarabiają^ ^
Piramidowanie sprawdza się chyba tylko w dłuższych trejdach? Nie chce po raz kolejny zmieniać systemu, zasad (dopuszczam modyfikacje, ale póki co jestem zdecydowany na branie 30+ pipsów, w zelażności od SL'a, ew. przesunięcie SL 5p poniżej i czekać na to, że może coś więcej wpadnie).
Po raz kolejny napisze, że duże nadzieje pokładam w dywergencjach.
Mam na biurku kartkę na, której zapisuje wejścia wraz z komentarzem (jak bardzo nagiąłem zasady, jak inni je skomentowali, czy wszedłem/wyszedłem za wcześniej, czasem co w tedy myślałem itd.).
Zawsze pamiętam o zasadach, jednak trudno się pogodzić z myślą, że nie jestem w stanie zgarnąć wszystkich pipsów, dlatego czasami przymykam oko i gram to co chce a nie to co powinienem : )
Staram się również nie wchodzić pod prąd, w odległości powiedzmy 20-40p od LT. Uważam, że nie ma sensu przejmować się tym, że "jesteśmy w trendzie wzrostowym na D1", bo na H1 jesteśmy w spadkowym i mimo to, że większy TF - mocniejszy sygnał, nie wiemy w którą stronę tak na prawdę pójdzie cena, a że ja lubię otwierać nowe pozycje to gram tak z, jak i pod prąd : ) Są dwie szkoły, jedni mówią żeby mieć trendy głęboko w ....., drudzy że trend to rzeka i należy płynąć z prądem, bo tak łatwiej. Jedni i drudzy podobno zarabiają^ ^
Piramidowanie sprawdza się chyba tylko w dłuższych trejdach? Nie chce po raz kolejny zmieniać systemu, zasad (dopuszczam modyfikacje, ale póki co jestem zdecydowany na branie 30+ pipsów, w zelażności od SL'a, ew. przesunięcie SL 5p poniżej i czekać na to, że może coś więcej wpadnie).
Po raz kolejny napisze, że duże nadzieje pokładam w dywergencjach.
Mam na biurku kartkę na, której zapisuje wejścia wraz z komentarzem (jak bardzo nagiąłem zasady, jak inni je skomentowali, czy wszedłem/wyszedłem za wcześniej, czasem co w tedy myślałem itd.).
Zawsze pamiętam o zasadach, jednak trudno się pogodzić z myślą, że nie jestem w stanie zgarnąć wszystkich pipsów, dlatego czasami przymykam oko i gram to co chce a nie to co powinienem : )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- adamkaluza
- Pasjonat
Popatrz na wykres gdzie jest jakiś trend. Łatwiej jest ugrać 30 pips z trendem czy pod prąd? Już nie mówię dzisiaj, bo dzisiaj gdzie byś nie kupił to zarobiszermak3 pisze:Są dwie szkoły, jedni mówią żeby mieć trendy głęboko w ....., drudzy że trend to rzeka i należy płynąć z prądem, bo tak łatwiej.

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Poprawiłem sobie poziomy na wykresie : )
Uważam, że ten przy którym jesteśmy obecnie wyznaczyłem dobrze został on przebity i nawet nastąpiła korekta, problem w tym, że LT z D1 nie chce dać za wygraną. Dywergencje też toczą walkę. A ja gram wszystko! : DD
edit.
-14
Uważam, że ten przy którym jesteśmy obecnie wyznaczyłem dobrze został on przebity i nawet nastąpiła korekta, problem w tym, że LT z D1 nie chce dać za wygraną. Dywergencje też toczą walkę. A ja gram wszystko! : DD
edit.
-14
Spójrz na screeen. Cena bez najmniejszego zastanowienia przebiła jedną świeczką na h1/h4 tą strefę oporu od 1.2497 do 1.2508. Wrzucam to w ogóle, żeby zobrazować to co miałem na myśli, czyli, że cena ma zawsze możliwość odbicia jak i również całkowitego zignorowania danego poziomu. Po prostu ona najpierw musi pokazać, że ma w danym miejscu siłę, żeby zatrzymać ruch i polecieć w dół. Musi być jakiś układ świec/mocniejsze wybicie w dół/ lt / zl czy coś w tym stylu na danym interwale (dodatkowo bardzo często jeśli cena nie ma siły przebić danego poziomu i "kotłuje" się przy nim to tworzy się układ na niższym tf'ie w przeciwną stronę, na przykład 3 odbicie od lt na m5 czy ZL'ka na m15). Chodzi w skrócie o to, że lepiej poczekać i zobaczyć co się stanie i jak się ułoży cena przy danym poziomie i dopiero wejść przy odpowiedniej sytuacji, niż wchodzić od razu przy dotknięciu poziomu przez cenę, bo to często może się skończyć tak jak dzisiaj czyli bez problemowym przebiciem strefy oporu jak i również czyichś SL'i 
Jakby co to nie narzucam stylu gry tylko staram się pokazać pewne sprawy Tobie i innym, którzy czytają ten dziennik
Pozdrawiam, Midas
edit/
A co do Twojego ostatniego zagrania to mówiłem, że cena ma bardzo dużą szansę, na dojście przynajmniej do 1.2500 + zagrałeś idealnie przeciwko ZL na h1 (utworzyło się momentów up na świeczce poprzedzającej tą, na któej grałeś)

Jakby co to nie narzucam stylu gry tylko staram się pokazać pewne sprawy Tobie i innym, którzy czytają ten dziennik

Pozdrawiam, Midas
edit/
A co do Twojego ostatniego zagrania to mówiłem, że cena ma bardzo dużą szansę, na dojście przynajmniej do 1.2500 + zagrałeś idealnie przeciwko ZL na h1 (utworzyło się momentów up na świeczce poprzedzającej tą, na któej grałeś)
No ten short to rzeczywiście na siłę ; /
Teraz jest jeszcze silniejsza dywergencja, ale przebiliśmy LT z D1, może ona jedynie wskazywać na powrót do tej linii z drugiej strony^^
Kilka dni wcześniej tak wyglądała moja analiza...:
"Po przebiciu poziomu 2, uważam że będziemy zmierzać w miarę prężnie do poziomu 1, natomiast po przebiciu LT oznaczonej jako 3 wracamy zrobić podwójne dno. " http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=66494
Teraz jest jeszcze silniejsza dywergencja, ale przebiliśmy LT z D1, może ona jedynie wskazywać na powrót do tej linii z drugiej strony^^
Kilka dni wcześniej tak wyglądała moja analiza...:
"Po przebiciu poziomu 2, uważam że będziemy zmierzać w miarę prężnie do poziomu 1, natomiast po przebiciu LT oznaczonej jako 3 wracamy zrobić podwójne dno. " http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=66494
Chodzi o tą świeczkę, która zaznaczyłem na ss?Midas pisze:A co do Twojego ostatniego zagrania to mówiłem, że cena ma bardzo dużą szansę, na dojście przynajmniej do 1.2500 + zagrałeś idealnie przeciwko ZL na h1 (utworzyło się momentów up na świeczce poprzedzającej tą, na któej grałeś)
- adamkaluza
- Pasjonat
Jak dla mnie mądrze piszeszMidas pisze:Jakby co to nie narzucam stylu gry tylko staram się pokazać pewne sprawy Tobie i innym, którzy czytają ten dziennik

ermak3 jest trend wzrostowy a widzę że ty cały czas eski stawiasz i próbujesz trend odwrócić. Za którymś razem pewnie trafisz

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Trzeba umieć się przyznać do błędu, a nie uparcie obstawać przy swoim : (
Dostałem nauczkę.
Uczymy się na błędach!
Psychika to podstawa!
Jeszcze dwa dni tradingu. GO GO GO! : D
HARD TO BE PRO!
A no i zależy czy pytasz o bank-bank, czy poczta-bank : D
Dostałem nauczkę.
Uczymy się na błędach!
Psychika to podstawa!
Jeszcze dwa dni tradingu. GO GO GO! : D
HARD TO BE PRO!
Zależy chyba czy wyślesz przed czy do południa, ale 24-48h max.Midas pisze:/btw ile idą przeważnie przelewy zagraniczne?
A no i zależy czy pytasz o bank-bank, czy poczta-bank : D