journal - ermak

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ermak3 »

-12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

obecnie +24 SL 13 już bym zamknął ale muszę wytrzymać!

edit.
zastanawiam się, czy może jednak warto przestawiać na BE gdy cena osiągnie 2x SL (min. 20p), trochę głupio będąc 20 pipsów do przodu łapać sl'a...

edit.
zastosowałem manewr przesunięcia SL na 5p pod TP : ) nowe TP na +70 (8p pod kolejnym oporem : ) )

edit.
+34 - coś czuje że pójdziemy wyżej ale.... zasady to zasady!

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Miałem grać long'a wbrew zasadom i zgarnął bym nocny i dzisiejszy ruch UP...
Trzymałem się jednak systemu z czego jestem dosyć zadowolony : )

Czas na short'a?

SL 13p

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Moim zdaniem czas na shorta będzie 25-30 pipsów w góre i w zależności co się tam wydarzy można DOPIERO myśleć o shorcie. Nie graj dlatego, że "cena jest już wysoko", ona musi mieć powód, żeby zawrócić. Po prostu jak dla mnie nie ma żadnego miejsca do odwrotu. Najbliższy przystanek w tym ruchu wzrostowym moim zdaniem będzie na (ZL h4) 1.2497 (dodatkowo mamy okrągły poziom 1.2500) tuż obok.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

ermak3 pisze:Czas na short'a?
Co Cię do tego shorta przekonało? Po takim wystrzale w górę short?
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

jesteśmy przy poziomie, który wcześniej był wsparciem a teraz jest oporem, wchodzę na m5, dzięki czemu mieszczę się w 15p ze stop loss'em

tak bardzo ogólnie (a może nawet nie tak bardzo) wiem o co chodzi z ZL i poziomami suply/demand ale jakoś przekonany do tego nie jestem ; /

pewnie masz racje, z tym że za wcześniej wszedłem bo jak się teraz przyglądam na wykresie liniowym, to świeczki się zamykały wyżej... knoty mnie zmyliły
nie zwracam uwagi na okrągłe poziomy i może to kolejny bład

dzięki za uwagi : )

również pozdrawiam,
ermiś : D

edit.
-13 : DD
i kolejne wejście wyżej z tym samym SL'em, jeszcze zanim zobaczyłem Wasze posty ^ ^

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Spójrz na screen. Tu nie chodzi o same te poziomy. Dany poziom jest sugestią, że akurat w tym miejsca cena MA SZANSE zawrócić. Chodzi o to, że cena musi najpierw pokazać, że nie ma siły iść dalej i ma ochotę iść w dół (tutaj zależy od każdego jak ktos gra i na co zwraca uwagę). Tym bardziej jak chwile wcześniej miałeś mocne momentum up po przebiciu 1.2370. Masz tam ruch 100 pipsów do góry z maks korektą 10 pipsów, więc wchodzenie przeciwko nie ma najmniejszego sensu, a w dodatku cena ma jakby "miejsce", żeby iść do góry, bo najbliższy poziom jest 20 czy tam 30 pipsów wyżej.

Na screenie zaznaczyłem potencjalne miejsca, w których cena mogła zawrócić, ale jak widać w 2 przypadkach tego nie zrobiła a czy w 3 zrobi to dopiero zobaczymy :)

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem,
Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Midas pisze:wchodzenie przeciwko nie ma najmniejszego sensu
Właśnie ;) Ja nie zmierzam się wymądrzać, nie wiem dokładnie jak grasz. Mamy bardzo silny trend wzrostowy, granie esek to łapanie "rosnących" noży ;) Pomyśl, może warto poszukać miejsca aby wejść w kontynuację trendu ;) Zawsze łatwiej jest dołączyć do trendu, niż go zawrócić i złapać "szczyt".
Pozdrawiam :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Wiem o co chodzi, jednak jak bym się miał scharakteryzować to jestem raczej agresywnym graczem (może z czasem to się zmieni) i niedoświadczonym (to zmieni się na pewno : D ).

W temacie kordita "dywergencje i linie trendu" on wchodził dopiero gdy następowała, jak to określał "konsumpcja dywergencji", starał się łapać większe ruchy, tracąc 20-40p które były do zgarnięcia zaraz po utworzeniu się dywergencji, musiał stosować większe sl'e.
Obecnie ryzykuje 1% kapitału na wejście, on może robił tak samo, tylko że mnie urządza 30p a jego 100p, bo mój sl to max 15 a jego 30 albo 50?
Jedni czekają na odpowiedni układ świec aby wejść na rynek korzystając z M15 inni z H1 jeszcze inni H4 itd.
Patrze na M5, dla mnie sygnał wejścia tworzy się w 5 minut+ dla innych 15, 30, 60 minut +
Rysuje linie trendu, ale nie stosuje zasady grania zgodnie z nimi, są tylko pewną wskazówką.

Pomogłeś, bo dałeś do myślenia, co na pewno mi nie zaszkodzi : D

edit.
Wybacz Adam, że nie ustosunkowuje się do Twoich postów, ale piszesz w tedy co ja : DD (prawie jak w Kiepskich). Myślę jednak, że odpowiedzi na Twoje pytania i uwagi zawierają się w tym co pisze odpowiadając Midasowi : )

Znacznie ciekawiej i przyjemniej prowadzi się dziennik, gdy nie pisze się do samego siebie : )
Dzięki Wam obu : )

edit.
-13 .... -.-

: D

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli czytałeś mój dziennik (który to niedługo znowu odżyje :P ) to można tam zauważyć, że tak naprawdę grałem nie patrząc w ogóle na szerszą perspektywę rynku, a to powodowało tylko straty i frustrację. Można grać na m5, ale sama gra na m5 bez podparcia się h1, h4, d1 nie ma sensu o ile twoim marzeniem nie jest 5-10 pipsów z ruchu 50-100 pipsowego lub SL. Moim zdaniem lepiej poczekać trochę, zobaczyć fajny setup na h1 + dograć to na m15 czy m5 i dobrze poprowadzić pozycje. Co do samego prowadzenia pozycji to cholernie dużą różnicę dało mi przestudiowanie dziennika Marcina, Czerwinka i ZL Shadiego, bo po prostu w swoją grę trzeba uwierzyć. Trzeba być pewnym siebie jako tako, ale z drugiej strony nie próbować "ruszać rynkiem" i ustawiać go pod siebie. A dokładnie chodzi mi o to, że znacznie łatwiej nie zamknąć pozycji przy pullbacku 10 pipsowym jak widzisz na h1 sytuacje np. "Hmm.. 30 pipsów niżej jest doperio ZL/fibo/SR/SD/LT(czy co tam kto chce) więc te 30 pipsów musi się zapełnić przez cene, po co mam zamykać skoro target ceny i ewentualny ruch w drugą stronę prawdopodobnie będzie dopiero te 30 pipsów niżej"

Ja dużo pozycji w życiu udupiłem, bo grałem na h1, widziałem, że jest miejsce na profit i nagle schodziłem na m15, na którym jakieś mini momentum w złą stronę się utworzyło i wychodziłem z pozycji, która leciała potem idealnie w TP. Wiadomo, że z doświadczeniem (którego ja jeszcze nie mam) dochodzą pewne spostrzeżenia, że jakiś tam układ na m15 + dana godzina/dane będzie powodem do zamknięcia pozycji, ale przeważnie traci się fajne setupy przez schodzenie na niższy TF niż wyznaczaliśmy SL i TP.

Dodatkowo polecam Ci ogólne spisanie zasad sobie na kompie i włączanie ich za każdym razem jak tradujesz (nie pamiętam czy już tego przypadkiem nie zrobiłeś).

Sugeruję też, żebyś sobie poczytał o piramidowaniu i spróbował wdrożyć to do swojego tradingu. Nie podam Ci dokładnie postów, ale jak wyszukasz osoby takie jak Szwajcar, Polbanda czy Madins to wiele ciekawych rzeczy napisali między innymi w wątku "maskymalizacja zysku z ruchu" czy jakoś tak i dziennikach Kerimba i paru innych też. Jest po prostu szansa, że pozwoli Ci to na większą cierpliwość i selekcję setupów jak zobaczysz, że zamiast często wchodzić, często ryzykować i częściej łapać SL'e można po prostu dobrze wejść, wyznaczyć target i dokładać pozycje co 10-40 pipsów (w zależności od pary i interwału) tak naprawdę ryzykując tylko na jednej czy dwóch pierwszych pozycjach wyciągać naprawdę fajny %% (co pokazali 3 panowie wyżej wymienieni i nie tylko).

Ja sobie przekalkulowałem, że miesięcznie można mieć nawet z 10 pozycji, z czego powiedzmy 50% jest SL a drugie 50% poprowadzisz dobrze dokładając pozycję (oczywiście cześć też będzie na 0) a i tak będziesz ładnie na plusie a dodatkowo moim zdaniem jest to znacznie mniejszy stres z racji mniejszej ilości pozycji i ewentualnej przyjemności z wyciągnięcia maksimum z danego ruchu

Ważne, żeby nie bać się dnia bez pozycji lub dnia ze stratą, bo jeżeli masz plan odpowiedni i system zrobiony pod siebie to i tak wyjdziesz na plus w danym okresie.

To chyba mój najdłuższy post w życiu, ale skoro mi pomagali dużo i nadal pomagają to ja też staram się coś dalej przekazać :)

Pozdrawiam, Midas

ODPOWIEDZ