Portal o brokerach - uwagi, pomysły - Część 1.

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Dzięki wielkie Green za uwagi.

Po pierwsze - nie planuję stwarzać rankingu brokerów - też uważam to za niewykonalny projekt.

Natomiast już testy są możliwe. Tym bardziej, że zdaję sobie sprawę, że konta na których miałyby być przeprowadzane muszą być zmieniane co jakiś czas.

Test dotyczyłyby raczej podobnego typu brokerów z takimi samymi zleceniami u każdego z nich. Czyli powiedzmy - 5 ECNów i takie same zlecenia u każdego.
Dodatkowo testy takie musiałyby być przeprowadzane cyklicznie, bo oczywiście wiele u brokera może się zmieniać.

Jednak same testy mogą mieć miejsce dopiero jeśli portal się rozwinie bo do tego potrzebne są środki.

Natomiast na początku mają to być artykuły, wywiady, opisy brokerów, ciekawych nowości, czegoś co odróżnia ich od innych (tak na szybko np Bossa oferuje analizę kont klienta i doradza co zmienić, a np FxPrimus oferuje 2miesieczne nieograniczone szkolenia 1 na 1).

Do tego testy supportów, zakładania kont, analiz, sygnałów - etc.

Co do różnic w kontach to zdaję sobie z tego sprawę - sam miałem takie sytuacje - 3konta u topowego brokera MM - na dwóch zero problemów, na trzecim poślizgi powyżej 10pips i pozycja otwierana 2minuty.

Kolejna sprawa to tak jak piszesz - porównywanie swapów etc. Owszem coś takiego (chociaż nie do końca) istnieje. Zwykle w zbyt okrojonej lub zbyt rozszerzonej (200brokerów) wersji.

Co do wojen z brokerami to podawanie samych suchych udokumentowanych faktów - bez subiektywnych opinii taką sprawę rozwiąże. Zresztą nie zamierza przesadzać z ilością brokerów i tych uważanych za scam raczej nie będzie.

Ja wiem, że będzie trudno, ale to przecież nie znaczy, że nie warto spróbować stworzyć portalu tylko o brokerach. Takiego portalu, który może pomóc początkującym (wiemy jak na forach takie osoby są traktowane), ale zainteresować też bardziej doświadczonych - choćby samymi artykułami.

Idealnie nie będzie - ale uważam, że warto zająć się takim projektem. I powinien być on z korzyścią dla nas wszystkich.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

green7 pisze: - użytkownicy u brokerów są przyporządkowywani do grup.
Dlatego nie polecam żadnych brokerów szczególnie jak doszły mnie słuchy że nawet na demo u niektórych jest już wstępne sortowanie i tworzenie profilu psychologicznego na wypadek przyszłego założenia konta real.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Esco pisze:nawet na demo u niektórych jest już wstępne sortowanie i tworzenie profilu psychologicznego na wypadek przyszłego założenia konta real.
Nie no, Esco, kto zakłada demo na prawdziwe dane: :->

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Akhh pisze:Natomiast już testy są możliwe. Tym bardziej, że zdaję sobie sprawę, że konta na których miałyby być przeprowadzane muszą być zmieniane co jakiś czas.
Akhh pisze:Co do różnic w kontach to zdaję sobie z tego sprawę - sam miałem takie sytuacje - 3konta u topowego brokera MM - na dwóch zero problemów, na trzecim poślizgi powyżej 10pips i pozycja otwierana 2minuty.
No to co będzie warty taki test? Ty opiszesz, że jest fajnie, ja założę konto i u mnie będzie do d*py ..... Więc informacje które podajesz na portalu nie będą wiarygodne, dodatkowo to że jesteś IB raczej sympatii i zaufania nie wzbudzi.

Musiałbyś dać możliwość wypowiadania się ludziom. A tu już wpadasz "w polskie piekiełko". Jeden będzie psioczył, drugi udowadniał że nie masz racji, trzeci spamował. W to wszystko wmiesza się broker prosząc o to abyś podał tickety transakcji które u Ciebie trwały długo itd. coby mógł się ustosunkować.

To oczywiście w sytuacji gdy portal stanie się popularny: jeśli nie zdobędziesz popularności to brokerom i userom Twoja opinia będzie (sorry za wyrażenie) zwisasać...
.
Akhh pisze:Natomiast na początku mają to być artykuły, wywiady, opisy brokerów, ciekawych nowości, czegoś co odróżnia ich od innych (tak na szybko np Bossa oferuje analizę kont klienta i doradza co zmienić, a np FxPrimus oferuje 2miesieczne nieograniczone szkolenia 1 na 1).
No tak. Takie opisy ok. Ale to coś w stylu bloga wychodzi z opisem tego co broker aktualnie ma w ofercie. To wciąż się zmienia. Pewnie sam widzisz po mailach od broków: ot przykładowo aktualnie Noble ma akcję zero spreadu. Dziś akcja jest, za miesiąc się skończy. AAAfx wczoraj wprowadziło do oferty SUI30, HotForex właśnie został członkiem GBOT, Alpari dodaje do depo nawet 50$ USD pod jakimiś tam warunkami, itd... Kolejne wpisy odpowiednio otagowane, nazwą broka typem (mm ecn) itd. Plus może jakieś aktualizowane na bieżąco zestawienie broków z promocjami według jakiejś "rangi" atrakcyjności oferty. Tak by to pewnie musiało wyglądać,

Akhh pisze:Co do wojen z brokerami to podawanie samych suchych udokumentowanych faktów - bez subiektywnych opinii taką sprawę rozwiąże
Nic Ci to nie da - jeśli będziesz miał czytelników i zaszkodzisz brokowi to naturalną reakcją będzie obrona. Ty udokumentujesz, że transakcja realizowała się 2 minuty a oni będą starali się udokumentować, że to wina Twojego łącza, komputera itd.
Poza tym zażądają byś opublikował ich odpowiedź z ustosunkowaniem się do tego co piszesz. Odmówisz? Wtedy użyją mocniejszych argumentów....
Nie odmówisz: masz to co wyżej: polemikę.
Akhh pisze:Kolejna sprawa to tak jak piszesz - porównywanie swapów etc. Owszem coś takiego (chociaż nie do końca) istnieje. Zwykle w zbyt okrojonej lub zbyt rozszerzonej (200brokerów) wersji.
Od przybytku głowa nie boli. Jak masz 200 broków w porównaniu to wystarczy że dasz możliwość odpowiedniego ich wyboru do porównania. Ot np. tylko polscy, albo tylko z najwyższą oceną, tylko z licencją FSC itd.
Akhh pisze:Idealnie nie będzie - ale uważam, że warto zająć się takim projektem. I powinien być on z korzyścią dla nas wszystkich
Fajnie, że Ci się chce. Ale to musi na siebie zarabiać. Chcesz to ciągle sam ciągnąć? Jak długo dasz radę ? To ciężka "orka"... pojedziesz na wakacje, zachorujesz, będziesz miał ważniejsze sprawy na głowie i wpisy przestaną być regularne. Użytkownicy zaczną się zniechęcać .... Co mi po portalu opisującego ofertę broka kiedy ona jest sprzed miesiąca a aktualne promocje są całkiem inne ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Esco pisze:
green7 pisze: - użytkownicy u brokerów są przyporządkowywani do grup.
Dlatego nie polecam żadnych brokerów szczególnie jak doszły mnie słuchy że nawet na demo u niektórych jest już wstępne sortowanie i tworzenie profilu psychologicznego na wypadek przyszłego założenia konta real.
To ciekawe. Skąd takie informacje? Bo takie rzeczy to tylko oczywiście u MM?
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

I cisza zaległa w wątku.
Podsumowując :
z jednej strony popieram pomysł Akhh.
Fajne byłoby mieć określonych , dobrych brokerów podanych na tacy. Marzenie każdego trejdera.
Z drugiej strony pomysł nie do zrealizowania.
Wielu użytkowników zarzuci Ci brak obiektywizmu, lub nawet celowe wprowadzanie w błąd.
Do tego jak napisał green7 warunki u danego brokera mogą ulec zmianie i wtedy ocena traci aktualność .
Pozostaje tylko jeden pomysł. Aby serwis zarabiał na reklamach. I wtedy faktycznie można by dać spore pole do popisu użytkowników serwisu.
Ech ... ciężko wymyślić coś konstruktywnego .

Poza tym aby przetestować każdego brokera z osobna trzeba mieć sporo kasy.
Można by zaproponować brokerowi aby w ramach reklamy wyłożył własną kasę na test realnego rachunku. Ewentualne zyski dla Ciebie, a ewentualne straty ... pokrywa broker.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

MarioDM pisze:I cisza zaległa w wątku.
Podsumowując :
z jednej strony popieram pomysł Akhh.
Fajne byłoby mieć określonych , dobrych brokerów podanych na tacy. Marzenie każdego trejdera.
Z drugiej strony pomysł nie do zrealizowania.
Wielu użytkowników zarzuci Ci brak obiektywizmu, lub nawet celowe wprowadzanie w błąd.
Do tego jak napisał green7 warunki u danego brokera mogą ulec zmianie i wtedy ocena traci aktualność .
Pozostaje tylko jeden pomysł. Aby serwis zarabiał na reklamach. I wtedy faktycznie można by dać spore pole do popisu użytkowników serwisu.
Ech ... ciężko wymyślić coś konstruktywnego .

Poza tym aby przetestować każdego brokera z osobna trzeba mieć sporo kasy.
Można by zaproponować brokerowi aby w ramach reklamy wyłożył własną kasę na test realnego rachunku. Ewentualne zyski dla Ciebie, a ewentualne straty ... pokrywa broker.
Dzięki wielkie za uwagi. Pracuję cały czas - już jest w miarę blisko startu. Oczywiście złotego środka nie będzie oraz oferta może się zmieniać, dlatego postaram się wyselekcjonować najlepszych brokerów według wiedzy mojej oraz sporej ilości na prawdę doświadczonych traderów z którymi rozmawiam na te tematy.
Po kilku dobrych MM, STP i ECN i kilku polskich brokerów na polską wersję strony. Mam już podpisywanie umów z praktycznie wszystkimi którymi chciałem a nawet więcej bo co do kilku nie wierzyłem, że może być taka możliwość. Także postaram się przedstawić na prawdę najlepszych i najciekawszych według wiedzy jaką zgromadziłem.
Oczywiście lista będzie się zmieniać - ktoś dojdzie, ktoś odejdzie. Do tego portal będzie o większej ilości brokerów niż będą "w ofercie" - o tych o których będzie się pisać dobrze, sam ich wypróbuję również zostaną włączeni do portalu.

Natomiast uważam, że zbyt duża liczba uniemożliwi działanie.

Na reklamy raczej nie liczę - zbyt niszowy portal, użytkowników raczej ogromnych ilości nie będzie. To nie pudelek - a nie chcę latających reklam przeszkadzających przeglądać portal.

Co do świeżych rzeczy, które będą wprowadzone to będzie dział szkolenia - gdzie będę oceniał szkolenia na których sam byłem, pod względem przydatności, rzetelności etc - głównie będą to bezpłatne szkolenia prowadzone przez brokerów (a wbrew pozorom bywają one na prawdę wartościowe) jak również płatne szkolenia, na które zostanę zaproszony (swoją drogą ten kto jest pewny jakości przekazywanej wiedzy będzie chętny)
Mam nadzieję, że będzie to dość ciekawy dział, na który część z Was będzie zaglądać. Oprócz tego oczywiście będę starał się portal rozwijać.
Jak będzie to się okaże - ale zawsze będę prosił o uwagi.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, 21:52 przez Akhh, łącznie zmieniany 2 razy.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Akhh pisze:
Dzięki wielkie za uwagi. Pracuję cały czas - już jest w miarę blisko startu.
Jak już wystartujesz to daj znać. Roześlij po prostu wszystkim użytkownikom maila na priv z linkiem do portalu.
Czekam z ciekawością.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

MarioDM pisze:
Akhh pisze:
Dzięki wielkie za uwagi. Pracuję cały czas - już jest w miarę blisko startu.
Jak już wystartujesz to daj znać. Roześlij po prostu wszystkim użytkownikom maila na priv z linkiem do portalu.
Czekam z ciekawością.
Tylko żebyście nie spodziewali się jakiś wodotrysków ;) To będzie prosty graficznie portal, który mam nadzieję, że będzie przyciągał z treścią. Wraz z czasem coraz większą.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Akhh pisze:
Tylko żebyście nie spodziewali się jakiś wodotrysków ;) To będzie prosty graficznie portal, który mam nadzieję, że będzie przyciągał z treścią. Wraz z czasem coraz większą.
Spoko :wink:
Chodzi przecież tak naprawdę o treść. Sama idea mi się podoba więc trzymam kciuki.
Trust no bit**es.

ODPOWIEDZ