Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Cześć Marcin; miło Cię tu widzieć ;) Mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądał i coś doradzisz. Gra, jak widać wyżej - pierwsze wejście okazało się całkowitą porażką - zamiast kilkudziesięciu pipsów ugrałem kilka ;) Ale podtrzymuję, że ZL są dokładniejsze niż S/R. Chyba że ja nie umiem grać (co pewno jest prawdą) ;) Poćwiczę trochę kombinacji ZL, S/R i LT na D1 i H1. H4 odrzucam, ponieważ u różnych brokerów świeczki wyglądają bardzo różnie.

Torchę naśmieciłem w wątku Marcina, ale widzę, że już posprzątane ;) Ponieważ jednak temat wydaje mi się ważny, zamieszczę tutaj ekrany porównawcze świec H4 u różnych brokerów; kolejno:
Admiral Markets
DMBZWBK
XTB
IBFX

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 10:38 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Czwarty załącznik, bo w jednym wpisie można dać tylko trzy ;)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Druga próba wejścja na podstawie ZL;tym razem chyba udana ;) Znaczy poprzednie wejście też było udane, tylko wyjście okazało się porażką :>

Wejście po powrotnym przebiciu ZL, wyjście po odbiciu od fibo. Zakładam, że mamy konsolidację, więc nie ma co liczyć na dłuższe ruchy, brać co dają ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Śledzę dziennik Marcina:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=21220
i podglądam jego grę na ZL, ale ciągle coś mi się nie zgadza ;) Jak już pokazałem, winne są tu różnice w wyglądzie świec. Niestety, nie tylko H4, także H1 - pokażę w następnym wpisie.
Marcin opisał swoją ostatnią analizę i wejścia:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 940#498940
Patrzę na swój wykres i za cholerę nie mogę nic podobnego znaleźć :-/ Przypomnę - Marcin korzysta z Admiral Markets, ja z Dukascopy Europe. Marcin wykreślił sobie ładną ZL na podstawie momo z godziny 12:00 - wykres z MT4 - od której precyzyjnie odbiła się cena - High lewej świecy i Low prawej było 1,2286. Ja, w Jforex miałem zupełnie inne świece - drugi wykres.

I tu pytanie do Marcina: jakbyś grał, widząc takie świece, jak ja?

Obrazek

Obrazek

Przy okazji - wykres z XTB - jeszcze inny :-/

Obrazek

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

To może rób analizę na jednym a klep zlecenia na drugim? Problem odpadnie.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

jbm8
Tylko który jest ten właściwy? :)

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Jeżeli chwalisz ten od Marcina, to wybierz AM.
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

To nie tak, że chwalę; po prostu Marcin doskonale sobie daje radę z tym wykresem. Nie wiem czy tak samo dobrze szło by mu z innym; jeśli tak - to problem jest w człowieku, jeśli nie - w wykresie ;)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Żaden broker nie ma wyłączności na ZL one się zdarzają wszędzie tylko w innych momentach :D

Obrazek
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Darkey, to oczywiste ;) Nie chodzi mi o to, czy da się wykreślić ZL czy nie, ale o to, jakie skutki niesie interpretacja świec różnych brokerów. Chciałbym przeanalizować ten problem, dlatego go męczę ;) Akurat trafił się świetny przykład; Marcin zaprezentował oczywistą interpretację wykresu AM, ale jestem ciekaw, jakie wnioski można było w tym czasie wyciągnąć z wykresu chociażby XTB. Tu nie było magicznego 1,2286 ;)

ODPOWIEDZ