Strategia oparta tylko na średnich.
Co to oznacza "wieloryb"? Nie ma graczy "zbyt dużych" na dany instrument. Wtedy gra nie ma sensu, bo nie będzie mógł znaleźć drugiej strony transakcji. Zawsze przy wyborze instrumentu grubas musi kierować się płynnością. A więc albo ma ekspozycję umożliwiającą mu względnie (podkreślam to słowo) dobre możliwości manewrowania, albo faktycznie wpadnie w pułapkę swojej bezwładności.
Pomijając semantykę forex'ową i licznych przedstawicieli ichtiofauny w poprzednich postach, chodziło mi o fragment
i jak się zachowa ten zapakowany gruby portfel, kiedy wiatry mają chęć zmienić kierunek...Akhh pisze: ...Grube ryby, czy też powiedzmy większe portfele zwykle wchodzą/wychodzą spokojnie (nie licząc jakiś nieprzewidzianych sytuacji bo wtedy mogą wyrzucać i nie patrzeć). ...
Racja - to może mały powrót do dyskusji.chojnak pisze:I jak to zwykle, z biegiem czasu, dyskusja pogrąża się w offtopie ...
Strategia oparta na przecięciu średnich.
3TF.
Największy daje pokazuje kierunek - czyli gramy tylko zgodnie z tym co pokazuje ten TF.
Średni - to sygnały - przecięcie daje sygnał do otwarcia transakcji - przecięcie w drugą stronę kiedy mamy pozycję daje sygnał zamknięcia.
Najmniejszy TF - do wejść - po sygnale na średnim TF zgodnym z dużym TF, czekamy na sygnał na małym TF i otwieramy pozycję.
Można również na każdym kolejnym sygnale piramidować pozycję - tutaj jednak potrzeba dodatkowych zasad - np dodawanie pozycji tylko po przełamaniu jakiegoś oporu/wsparcia świadczącego o kontynuacji ruchu, nie pokazują się żadne sygnały świadczące o załamywaniu się trendu etc.
System KISS - keep it simple stupid
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=21255
Wczoraj otworzyłem journal. W niedługim czasie zacznę zawierać pierwsze transakcje. Co prawda, przy tego typu gry wymagana jest odpowiednie zarządzanie kapitałem i wielkością pozycji. A z chęcią bym o tym poczytał gdzieś na ten temat więcej. Wszędzie piszą tylko o 2-3% kapitału na jedną transakcje. Mam wrażenie, że na każdy typ gry jest inny typ zarządzania $? Znacie może jakieś stronki, pozycje książkowe, e-booki, które dogłębnie wprowadzają w temat MM?
Pozdrawiam
Wczoraj otworzyłem journal. W niedługim czasie zacznę zawierać pierwsze transakcje. Co prawda, przy tego typu gry wymagana jest odpowiednie zarządzanie kapitałem i wielkością pozycji. A z chęcią bym o tym poczytał gdzieś na ten temat więcej. Wszędzie piszą tylko o 2-3% kapitału na jedną transakcje. Mam wrażenie, że na każdy typ gry jest inny typ zarządzania $? Znacie może jakieś stronki, pozycje książkowe, e-booki, które dogłębnie wprowadzają w temat MM?
Pozdrawiam
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Kuba Brzeziński pisze:przecięcia średnich sygnałem ??? hehehehe
powodzenia i napiszcie jak MC zaliczycie Wink

Face shoot the fuckers...