dwa SL dzisiaj
-15
-15
journal - ermak
Co takie duże stopy?
Ja się mieszczę zawsze w 10 pipsach, a skuteczności powalającej też nie mam więc RR zarabia. Jak czekasz na odbicie od S/R'a to nie wchodź za szybko. Jak cena nie dojdzie i zacznie spadać to dorzuć sobie fibo albo jakąś lt na m1 i będziesz miał pretekst do wejścia.
Pozdro

Pozdro

Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX
W minionym tygodniu testowałem różne zamknięcia pozycji, nie wypisywałem tutaj każdej możliwości (tak - tydzień to mało na testy, ale chodziło o takie małe sprawdzenie jak to w ogóle wygląda).
Na kartce zapisywałem sobie ile pipsioków wpadło i wypadło z kieszeni, dla 6 sposobów zamykania pozycji.
Możliwości były następujące (w nawiasach suma pipsów po 9 wejściach, SL max. 15p):
- BE+1 po osiągnięciu przez cenę odległości 15p, potem dalsze zabezpieczanie zysków obserwując wykres na M5 (+48 ),
- TP 3xSL czyli R:R 3:1 chyba, że poziom s/r znajdował się bliżej (+89),
- 2:1 (+108),
- BE+1 po min. 15p TP 3:1,
- TP przy następnym poziomie s/r (+64),
- SL przesuwany nad każdy kolejny poziom s/r w odległości 10p (+31).
W tym tygodniu będę grał następująco:
- SL min. 10p, max. 15p,
- minimalny przewidywany zysk 2:1 (s/r poziomy nie mogą być bliżej niż odległość dwóch stop losów, co wyglądało by dziwnie, bo wyznaczam je na H1 i D1),
- od bandy do bandy albo 3:1 (zależy co bliżej),
- brak BE,
- możliwość przestawienia SL'a na 5p powyżej targetu , jeśli cena będzie wykazywać skłonność do dalszych spadków/wzrostów (w praktyce będzie to moje przeczucie, poparte może dywergencją z RSI 12 na H1:) ).
Póki co jestem zadowolony z dwóch rzeczy: zmniejszyłem ilość wejść (na pewno pomaga w tym pisanie tutaj, bo jednak pojawia się w głowie myśl "co inni powiedzą jak zobaczą te bezmyślne wejścia") i niby po tygodniu ale jednak, żaden ze sprawdzonych wariantów nie przyniósł strat.
W trakcie pisania -10p (na edku, bo tylko na nim obecnie się skupiam), będzie kolejne podejście. Potem ss.
Na kartce zapisywałem sobie ile pipsioków wpadło i wypadło z kieszeni, dla 6 sposobów zamykania pozycji.
Możliwości były następujące (w nawiasach suma pipsów po 9 wejściach, SL max. 15p):
- BE+1 po osiągnięciu przez cenę odległości 15p, potem dalsze zabezpieczanie zysków obserwując wykres na M5 (+48 ),
- TP 3xSL czyli R:R 3:1 chyba, że poziom s/r znajdował się bliżej (+89),
- 2:1 (+108),
- BE+1 po min. 15p TP 3:1,
- TP przy następnym poziomie s/r (+64),
- SL przesuwany nad każdy kolejny poziom s/r w odległości 10p (+31).
W tym tygodniu będę grał następująco:
- SL min. 10p, max. 15p,
- minimalny przewidywany zysk 2:1 (s/r poziomy nie mogą być bliżej niż odległość dwóch stop losów, co wyglądało by dziwnie, bo wyznaczam je na H1 i D1),
- od bandy do bandy albo 3:1 (zależy co bliżej),
- brak BE,
- możliwość przestawienia SL'a na 5p powyżej targetu , jeśli cena będzie wykazywać skłonność do dalszych spadków/wzrostów (w praktyce będzie to moje przeczucie, poparte może dywergencją z RSI 12 na H1:) ).
Póki co jestem zadowolony z dwóch rzeczy: zmniejszyłem ilość wejść (na pewno pomaga w tym pisanie tutaj, bo jednak pojawia się w głowie myśl "co inni powiedzą jak zobaczą te bezmyślne wejścia") i niby po tygodniu ale jednak, żaden ze sprawdzonych wariantów nie przyniósł strat.
W trakcie pisania -10p (na edku, bo tylko na nim obecnie się skupiam), będzie kolejne podejście. Potem ss.