PAMM... w Polsce prawo czy bezprawie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
rob
Stały bywalec
Stały bywalec

PAMM... w Polsce prawo czy bezprawie

Nieprzeczytany post autor: rob »

Wiem, że temat był już kilkakrotnie przerabiany ale nigdy nie padła odpowiedź jasna i bezdyskusyjna. Może teraz ma ktoś większą wiedzę...
Otwieram rachunek PAMM jako zarządzający na przykład tutaj: http://www.hotforex.com/pl.html (nota bene broker z nowym polskim supportem)
wpłacam 1000$ i inwestuję tworząc swoją historię inwestycji z publicznym dostępem do konta. Następnie ktoś się podłącza do mojego konta i zarabia albo traci równo ze mną.
Oczywiście nie mam licencji na inwestowanie pieniędzy innych ludzi, ale tutaj ja nie dostaję od nikogo pieniędzy. Nawet nie jestem pewny, ale nie znam danych osób które się do mnie przyłączają. To broker nawet nie bezpośrednio ale poprzez swoje oprogramowanie rozlicza rachunki przyłączających się, oraz mój z potrąconą prowizją od zysków którą załóżmy że wypracuję dla przyłączonych.
Jak broker nazywa albo jak powinien nazywać taką prowizję aby prokurator nie siedział mi na karku? Biorąc oczywiście pod uwagę że udostępnianie sygnałów inwestycyjnych bez licencji jest oczywiście również w Polsce zabronione.
Czy w świetle polskich przepisów to zgodne z prawem? Czy nie zgodne z prawem i nie ma dyskusji.....

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Nie są to pewne wiadomości, ale od brokerów słyszałem, że taka działalność jest na granicy prawa. Właściwie gdyby się do nich przyczepili to ciężko byłoby się wybronić.
Słyszałem również, że w pełni legalnie działa Alpari NZ - bo w Nowej Zelandii taka działalność jest legalna. Na ile to do końca jest prawdą tego nie wiem, trzeba by się w to wgryźć.

Awatar użytkownika
rob
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rob »

Akhh pisze:Nie są to pewne wiadomości, ale od brokerów słyszałem, że taka działalność jest na granicy prawa. Właściwie gdyby się do nich przyczepili to ciężko byłoby się wybronić.
Słyszałem również, że w pełni legalnie działa Alpari NZ - bo w Nowej Zelandii taka działalność jest legalna. Na ile to do końca jest prawdą tego nie wiem, trzeba by się w to wgryźć.
Prześwietliłem dosyć dokładnie internet w tym temacie i nie ma konkretnej odpowiedzi.....rozmawiałem z dwoma prawnikami co o tym sądzą, ale otwierają gębę i nie wiedzą o czym mówię.
Broker moim zdaniem nie ma szans się wybronić...nie wiem na ile ja mam szanse....ale mogę się mylić

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

rob pisze:
Akhh pisze:Nie są to pewne wiadomości, ale od brokerów słyszałem, że taka działalność jest na granicy prawa. Właściwie gdyby się do nich przyczepili to ciężko byłoby się wybronić.
Prześwietliłem dosyć dokładnie internet w tym temacie i nie ma konkretnej odpowiedzi.....rozmawiałem z dwoma prawnikami co o tym sądzą, ale otwierają gębę i nie wiedzą o czym mówię.
Broker moim zdaniem nie ma szans się wybronić...nie wiem na ile ja mam szanse....ale mogę się mylić
Sprawdź jak to jest w Alpari NZ - działając w świetle prawa NZ. Na ile Polak może coś takiego robić to ciężko powiedzieć, ale może kluczem jest właśnie to, że technicznie nie zarządzasz czyimś kapitałem - tylko właściwie dajesz sygnały transakcyjne, które są kopiowane - a to różnica.

Awatar użytkownika
xkubas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xkubas »

Też mnie to interesuje, zaczynam właśnie drążyć temat. Ja chcę w Dukasie otworzyć takie konto. Trzeba poszperać i z mądrą głową pogadać w tym temacie. Jak coś znajdę będę wklejał.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Email do KNF'u. Do 2 tygodni odpowiadają.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Odpowiedzą, że nie można i nie ważne gdzie ma broker swoją siedzibe. Wysyłałem takie zapytanie już i odpowiedź wrzucałem na forum. W praktyce czeka się dłużej niż 2 tygodnie :)
fx-forum

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Email do KNF'u. Do 2 tygodni odpowiadają.
Trochę OT,ale ciekawy artukuł był o Panu K ostatnio, jak mamy mieć taki nadzór to nie dzwine, że robią na NC co chcą.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

To czyżby UK zostaje?
Nie chcę odgrzewać starego kotleta ale tutaj chyba sobie z tym poradzili w ten sposób.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 365#296365
Jak się skończyło to inna sprawa ale chodzi o samo podejście do problemu.
Po co się męczyć z naszymi Knf'ami jak świat stoi otworem?
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

A podobno nasze XTB szuka dostawców sygnałów dla platformy xStation 2.0:

"Ulepszona platforma xStation 2.0 z nowymi funkcjami! Sprawdź czym jest Signal Trading i jak wykorzystać możliwość podążania za najlepszymi graczami rynku. Signal Trading pozwoli Ci na korzystanie z sygnałów wygenerowanych przez innych inwestorów. Już nie musisz być online, by być na bieżąco z rynkiem."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

ODPOWIEDZ