nietypowe pytanie

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Konto moze byc rowniez uznawane swapem
Przy LONG USD/PLN? Znasz takiego brokera? Może samobójcę? :lol:
U znanych mi brokerow nie mozna trzymac pozycji ile sie chce.
Możesz podać takiego brokera? Na jakiej podstawie czas trwania pozycji jest ograniczony?

Inaczej racz odszczekać swój zarzut.
Klamstwo

Macunaima
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Macunaima »

czyli spread i swap to są wszystkie moje koszty handlowania na FX ?

czy jest jakiś wzór na ten swap żebym wiedział za ile mi się opłaca sprzedać dolara jeżeli go np. kupiłem dzisiaj za 3.4250 ?
rachunek demo już mi naliczył - 3 tys. a ja tylko otwarłem dwie pozycje na dolarze i nie wiem dlaczego już jestem w plecy na dzień dobry :shock:

Dodano po 13 minutach:

a żeby nowicjusza jeszcze bardziej otumanić to w BOŚ gdzie mam rachunek
są dodatnie i ujemne punkty swapowe na parze USD/PLN: -5.210 na długich i 3.320 na krótkich pozycjach o co kaman ????

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Macunaima pisze:czyli spread i swap to są wszystkie moje koszty handlowania na FX ?
To zależy od brokera. Są brokerzy z opłatą za obrót (commision), opłatami za wypłąty (withdrawal fee), tacy, którzy wycinają SL i defraudują środki z kont. To wszystko mogą być koszty inwestowania na FX.
Do tego dochodzą ewentualne koszty przelewu na konto brokera.

Każdy broker ma tabelę punktów SWAP.

Jest to oprocentowanie lewaru. Wyobraź sobie, że bierzesz kredyt w Polsce na 100 000 PLN i oprocentowanie 8%, a potem wpłacasz te pieniądze na lokatę w banku w USA na 0,5%. Różnica w oprocentowaniu jest Twoją stratą. Natomiast jeśli zrobisz operację odwrotną, czyli weźmiesz w US na 1%, a w PL ulokujesz na 5%, to różnica w oprocentowaniu jest Twoim zyskiem. To jest właśnie odpowiednik długiej i krótkiej pozycji lewarowanej.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Z tego co zauważyłem to na początku każdego tygodnia BOŚ wysyła na platformie wiadomość z tabelą aktualnych kursów swapowych.

Macunaima
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Macunaima »

tak wysyłają taką tabelę ale nadal nie wiem czy mogę wrzucić jakąś formułke do excela i testować różne warianty zachowania ceny, przecież nie mogę tak na czuja
ustawiać ceny sprzedaży kiedy nie znam swoich kosztów

ODPOWIEDZ