Witam
Jak przejść do następnej linii po przeczytaniu wszystkich rekordów z pierwszej?
Wczytuje przykładowo 300 wartości z pierwszej linii i FileIsLIneEnding cały czas zwraca dalej true podczas gdy mam w kolejnej pętli do przeczytania następne wartości.
FileIsLIneEnding
Nie rozumiem.
Masz plik , podzielony na rekordy , w każdej linii ileś tam danych , po wczytaniu kompletnej linii funkcja nie zwraca true .Tak ?
A może kawałek kodu .
Logicznie - jak przeczytasz całą linię to funkcja zwróci true i tak zostanie ,dopóki nie wczytasz kolejnych danych i wskaźnik pliku nie przejdzie do początku następnej linii , wtedy powinna zwrócić false itd.
Nie używałem tej funkcji ale tak by to chyba wyglądało .
Masz plik , podzielony na rekordy , w każdej linii ileś tam danych , po wczytaniu kompletnej linii funkcja nie zwraca true .Tak ?
A może kawałek kodu .
Logicznie - jak przeczytasz całą linię to funkcja zwróci true i tak zostanie ,dopóki nie wczytasz kolejnych danych i wskaźnik pliku nie przejdzie do początku następnej linii , wtedy powinna zwrócić false itd.
Nie używałem tej funkcji ale tak by to chyba wyglądało .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .
Kod: Zaznacz cały
int handle = FileOpen("pos.csv",FILE_CSV|FILE_READ,",");
int records=0;
while(!FileIsLineEnding(handle))
{
string tmp=FileReadString(handle);
records++;
}
FileClose(handle);
ArrayResize(Long,records);
ArrayResize(Short,records);
ArrayResize(Price,records);
////////////////////////////////////////////////////////////////////
handle = FileOpen("pos.csv",FILE_CSV|FILE_READ,",");
int i=0;
while(!FileIsLineEnding(handle) || FileIsEnding(handle))
{
tmp=FileReadString(handle);
if(tmp==""){break;}
Alert("Long:"+i+":",tmp);
Long[i]=StrToDouble(tmp);
i++;
}
i=0;
{
Alert("Price:"+i+":",tmp);
Price[i]=StrToDouble(tmp);
i++;
}
i=0;
{
Alert("Short:"+i+":",tmp);
Short[i]=StrToDouble(tmp);
i++;
}
FileClose(handle);
Pierwsza tablice wczytuje Ok. Na drugich program wpada w nieskończoną pętlę lub jeśli nie dam wczytywania przed pętla nie wchodzi wcale.
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
bool FileIsEnding( int handle)
Returns logical true if file pointer is at the end of the file, otherwise returns false.
Po przeczytaniu jednej linijki ,musisz dać wczytanie przed kolejną pętlą , aby przesunąć wskaźnik pliku który zostaje ustawiony na koniec linii inaczej funkcja FileIsLineEnding(handle) ponownie zwróci true - zanegowane czyli false i nie wejdziesz w kolejną pętlę .
Brak chyba w MQL :
Returns logical true if file pointer is at the end of the file, otherwise returns false.
Po przeczytaniu jednej linijki ,musisz dać wczytanie przed kolejną pętlą , aby przesunąć wskaźnik pliku który zostaje ustawiony na koniec linii inaczej funkcja FileIsLineEnding(handle) ponownie zwróci true - zanegowane czyli false i nie wejdziesz w kolejną pętlę .
Brak chyba w MQL :
Kod: Zaznacz cały
do{
}while(warunek);
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .
Dałem break i zmienilem warunek w pętli z || na && i dodałem negacje przez FileisEnding.Pierz Andrzej pisze: nie wglebiam sie w sens kodu ale dlaczego nie dasz jak w pierszej petli break??
Tak dzięki.dulf pisze: Po przeczytaniu jednej linijki ,musisz dać wczytanie przed kolejną pętlą , aby przesunąć wskaźnik pliku który zostaje ustawiony na koniec linii inaczej funkcja FileIsLineEnding(handle) ponownie zwróci true - zanegowane czyli false i nie wejdziesz w kolejną pętlę .