stop loss

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mlody87
Gaduła
Gaduła

stop loss

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

hej!
zauwazylem dzisiaj, ze mam problemy ze stop lossami. Ustawilem dzisiaj dwa zlecenia na parach eur/usd i usd/chf. Wydawalo mi sie, ze moja analiza ma szanse powodzenia.
Na edku zaobserwowalem trend spadkowy i trojkat wiec oczekiwalem w koncu wybicia z trojkata zgodnie z trendem. Na franku trend rosnacy i tez trojkat, po wybiciu oczekiwalem dalszych wzrostow.

Zgodnie z moim MM stop loss powinienem ustawic na ok 20 pipsow, oczywiscie staralem sie go dostosowac do sytuacji. Niestety w obu przypadkach kurs najpierw poszedl w przeciwnym kierunku minimalnie zahaczajac o SL a nastepnie poszedl w oczekiwanym kierunku.

Moje pytanie jest takie: jak w takim razie ustawic te SL zeby jakies male wahniecia nie wywalaly nas z dobrego trejdu a do tego nie ryzykowac utraty znacznej czesci kapitalu? Na niebiesko zaznaczylem punkt, w ktorym wywalilo mi SL :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Przede wszystkim SL nie ustawiasz zgodnie z MM, tylko zgodnie z analizą. Następnie, zgodnie z MM, dobierasz wielkość pozycji, na jaką pozwala Ci ustawiony SL. Jeśli nadal będzie źle, to może popracuj nad precyzją wejść?

mlody87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

W tej sytuacji w takim razie jakie miejsce by bylo najlepsze aby wejsc na rynek i gdzie najbezpieczniejszy SL?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Wirus pisze:Przede wszystkim SL nie ustawiasz zgodnie z MM, tylko zgodnie z analizą. Następnie, zgodnie z MM, dobierasz wielkość pozycji, na jaką pozwala Ci ustawiony SL. Jeśli nadal będzie źle, to może popracuj nad precyzją wejść?
Chyba odwrotnie najpierw MM, a potem liczysz technicznie ile ci to wyjdzie w pipsach. Przecież na początku wiesz tylko, że twój SL ma wynosić np 1%, a potem określasz resztę.
mlody87 pisze:W tej sytuacji w takim razie jakie miejsce by bylo najlepsze aby wejsc na rynek i gdzie najbezpieczniejszy SL?
Duzi gracze czyli tzw "silne ręce" polują na SL detalistów. Twój SL to oferta wystawiona na rynku, rynek jest taki, że zawsze potrzebuje płynności więc duzi gracze chodzą tak żeby ten twój SL trafić. Nie ma złotej reguły, niektórzy stawiają pod ostatnim dołkiem albo szczytem, niektórzy inaczej, musisz na bazie własnej obserwacji zobaczyć gdzie zwykle cena się cofnęła i na tej podstawie kombinować.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

brother pisze:Chyba odwrotnie najpierw MM, a potem liczysz technicznie ile ci to wyjdzie w pipsach. Przecież na początku wiesz tylko, że twój SL ma wynosić np 1%, a potem określasz resztę.
Nie; dobrze napisałem. Owszem, przyjmujesz np. 1%, ale nie SL, tylko straty na transakcję. SL ustawiasz zgodnie z AT, a z tego wyliczasz wielkość pozycji, dla której strata przy tym SL nie przekroczy 1% kapitału.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

SL zawsze będzie za mały. Popracuj nad precyzyjnym zajęciem pozycji.

Zajęcie pozycji buy na USD CHF i sell na EUR USD to ta sama pozycja. Te pary są obecnie w niemal 100% korelacji.

Uwzględnij korelację walut w swoim MM.

ODPOWIEDZ