Łączenie wskaźników

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mlody87
Gaduła
Gaduła

Łączenie wskaźników

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

hej!
Wrzuciłem na swój wykres kilka wskaźników jednak zacząłem się zastanawiać czy jest sens ich łączenia i czy przypadkiem nie wskazują na to samo:

- RSI
- QQE
- Stoch
- srednie kroczace

Czy ktorys jest tutaj niepotrzebny a lepiej sprawdzilby sie inny?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Poszukaj wzorów, wtedy ocenisz czy są podobne i co tak na prawdę liczą.

RSI, Stoch, i Średnie mają całkiem inne podeście do reprezentacji ceny.
a QQE hm..nie wiem co on dokładnie liczy jest jakas pochodną RSI, (jakaś średnia z RSI + parę jakiś tam obliczeń, nie chce mi się analizować)

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Ja zazwyczaj korzystałam z pojedycznych wskaźników, kilka na raz moim zdaniem wprowadza zamieszanie, przynajmniej na początku. Lepiej oswoic sie z każdym i być pewnym co oznacza, a potem łączyć, bo już awet wiesz, czego oczekujesz od wskaźników.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Generalnie zasady są takie że oscylatory (RSI i oscylator stochastyczny) służą do wyszukiwania miejsc gdzie rynek jest wyprzedany lub wykupiony (czyli korekt w trendach i miejsc zwrotnych w przypadku braku trendu). Wskaźniki takie jak średnie kroczące, macd itp. ułatwiają określenie panującego trendu.
Dobre rezultaty stanowić może połączenie pierwszych i drugich, tzn. ustawiamy średnią (albo więcej średnich) do ustalenia trendu i wstawiamy jakich oscylator do wychwycenia korekty. Jeżeli średnie wskazują na trend wzrostowy i mamy do czynienia z wyprzedaniem rynku możemy kupować, w przeciwnym wypadku sprzedajemy.

Diana
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Diana »

Też jestem zwolenniczką powyższego rozwiązania.

ODPOWIEDZ