IBB

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

mike_05 pisze:przeciwstawne zlecenia oczekujące nie postawi sie np. w Bossie. Ustawienie zlecenia oczekującego przeciwnego do już ustawionego oczekującego, kwituje komunikatem hedge is prohibited
mike_05 właśnie że tyle to się da, ale tylko jako oczekujace,
nawet sprawdziłem to ponownie :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

No to może jest zmiana zasad. Próbowałem niedawno taką sieć, i samo zlecenie dla oczekującego przeciwstawnego odrzucał serwer z automatu. Dlatego moje takie przekonanie. W momencie zlecenia na serwer, oczekujące już jest hedge i może dlatego.

Dodano po 6 minutach:

sprawdziłem teraz faktycznie da sie ustawić, tylko jak zareaguje w momencie wejścia zlecenia?
Próbowałem takie EA na bossie, i miałem same odrzucenia, dlatego na bossie odpuszczam próby hedge.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

mike_05
to było możliwe już dawno, chyba zawsze.

Jedynie system nie zezwoli na aktywacje obu na raz.

Dobra zrobiłem na szybko takie małe Ea zamykające oczekujace w chwili aktywacji jednego.

Przy składaniu zlecenia można wpisać komentarz i ponowić go w Ea wtedy ewentualnych pozostałych zleceń na tej samej parze nie ruszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

mike_05 pisze:No to może jest zmiana zasad. Próbowałem niedawno taką sieć, i samo zlecenie dla oczekującego przeciwstawnego odrzucał serwer z automatu. Dlatego moje takie przekonanie. W momencie zlecenia na serwer, oczekujące już jest hedge i może dlatego.

Dodano po 6 minutach:

sprawdziłem teraz faktycznie da sie ustawić, tylko jak zareaguje w momencie wejścia zlecenia?
Próbowałem takie EA na bossie, i miałem same odrzucenia, dlatego na bossie odpuszczam próby hedge.
EA może kasować drugie oczekujące w momencie aktywacji pierwszego, kwestia dopisania ale z braku czasu jeszcze nie zaglądałem do tego EA.

Dodano po 15 minutach:

Niebawem jadę na urlop i po powrocie pobawię się w dłubanie przy EA, bo teraz nie mam kiedy. Po osiągnięciu zakładanego TP dodałbym TS i jeszcze coś.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: IBB

Nieprzeczytany post autor: SAMCZYK »

Robert Szymaniak pisze:
Matek22tbg pisze:"Strategię IBB można scharakteryzować w czterech prostych krokach:

1. Składasz zlecenie oczekujące na wybiciu Inside Bara, po jednym z każdej strony
2. Ustawiasz Stop Loss w odległości 25% ATR (20) od punktu wejścia
3. Ustawiasz zlecenia Take Profit w odległości 50% ATR (20) od punktu wejścia
4. Podczas gdy pozycja jest otwarta, nie robisz nic. Czekasz cierpliwie na to co zrobi rynek."

Czy mogł byś zobrazować punkt 2 i 3 ?? chodzi mi dokładnie jak ustalasz SL i TP na podstawie tego wskaźnika może obrazowo bedzie to bardziej zrozumiałe.
Odpowiem na przykładzie ostatniego sygnału IBB. Powstał on 2 lipca. Słupek dzienny osiągnął wtedy maksimum na 1.2667 oraz minimum na 1.2568. Maksimum było niższe niż poprzedniego dnia, a minimum wyższe. Zidentyfikowałeś IB.

W związku z tym ustawiasz zlecenie Buy Stop na 1.2669 i Sell Stop na 1.2567.

Teraz patrzysz na wskazanie ATR z 2 lipca. Zmienność wyniosła 119 pips. W związku z tym Twój Stop Loss znajdzie się w odległości:

25% * 119 pips = 29 pips (pamiętaj o zaokrągleniu w dół)

Dla zlecenia Sell Stop, Stop Loss ustawiasz na 1.2596

Take Profit analogicznie ustawisz w odległości:

50%* 119 pips = 60 pips, czyli 1.2507.

Wszystko masz na wykresie w załączniku.

Ostatnia transakcja, jak widać, zakończyła się stratą. Te są nieuniknione na FOREXie.

Mam nadzieję, że pomogłem :-)
Witaj Robert,
z ogromnym zaciekawieniem wpatruję się w twoje wejście i rozumienie i przyznać trzeba że jest dobrze dopracowane a przynajmniej na to wygląda. Mógłbyś Robert wiecej zdjęć wstawić zwłaszcza z wyjaśnieniem na zdjęciach o tych otwarciach niższych i wyższych poprzedzających (jeśli wiesz o co mi chodzi), tą zależność IB. Chyba jestem jednak wzrokowcem i opisy mnie czasami męczą (ale przeczytałem). Zrób kilka fotek z wejść wraz z opisami bo to co pokazujesz naprawdę otwiera oczy. Doskonale że dostałeś POCHWE na zielono ;)
Każda strategia jest rozdawana za plecami tych co tworzą. BAZ, Fontanna, Scalp fXlamera za darmola.
A święcą fałszywe zagrywki jak to na navigatorze.
A chcą sobie prestiżem nagradzać. I netykiety uczyć. heheheheheh...

MŁA
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: MŁA »

Witam,
bardzo ciekawa strategia tylko zastanawia mnie "bezbłędność" back-testów mogę tu podać taki przykład mamy inside bar-a i niewielkie wybicie w górę wykres się cofa do stopp lossa a następnie znowu idzie up do teoretycznego take profita i dzień kończy się na długiej białej świecy... i w tym wypadku back-test był błędny- mam racje? A czy już testował ktoś tą strategie na innych interwałach i parach??
pozdro!!

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Cześć MŁA,

Jeśli nastąpiło niewielkie wybicie w górę i cofnięcie, to zostało uruchomione zlecenie Stop Loss i transakcja zakończyła się stratą. Błąd, o którym wspominasz pojawia się tylko w sytuacji, gdy stosujesz do testów dane z końca dnia.

Jeśli chcesz otrzymać wiarygodne wyniki testów, sprawdzaj każdy sygnał D1 na niższych interwałach. Możesz również zaopatrzyć się w program do testowania strategii.

Pozdrawiam :)

Dodano po 11 minutach:
SAMCZYK pisze:Mógłbyś Robert wiecej zdjęć wstawić zwłaszcza z wyjaśnieniem na zdjęciach o tych otwarciach niższych i wyższych poprzedzających (jeśli wiesz o co mi chodzi), tą zależność IB.
Zdjęć zawsze mogę więcej wstawić ;)

Co znaczą otwarcia wyższe i niższe poprzedzające? Czy chodzi o to, że nie usuwam zleceń wejścia po uruchomieniu jednego z nich?

Wyjaśnij proszę dokładnie, bo nie wiem, czego dotyczy pytanie. Bardzo chciałbym rozwiać Twoje wątpliwości :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

MŁA
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: MŁA »

już myślałem że testowałeś strategie programem ;) nie znam się na tego typu aplikacjach ale wydaję się że one raczej właśnie korzystają z danych D1 bez niższych interwałów :) czyli zostało dłubać ręcznie :)

Awatar użytkownika
SAMCZYK
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SAMCZYK »

Tak, jeśli mógłbyś pokazać Inside Bar'y które określa (jeśli określa) kierunek.
- Chodzi o warunki wejścia
- Kiedy i gdzie występują
- Pokaż wejście jak wygląda

Czy są innego rodzaju Inside Bar'y?
Tutaj chodzi mi o wysokość mniejszej świeczki...czy musi ona się mieścić pomiędzy otwarciem i zamknięciem poprzedniej świeczki? Czy może być nieco poniżej?

Jeśli mógłbyś to jakoś pokazać byłbym wdzięczny.

Dodano po 5 godzinach 20 minutach:

Żaden wskaźnik na liście wskaźników nie istnieje po tym jak próbowałem uruchomić.

Jeśli możesz to zrób screena swojego ekranu platformy i pokaż jak wygląda bo może masz coś w rogu ekranu platformy. U mnie nic nie ma, wgrałem jak należy ale nic się nie pojawia. Dodatkowo jeśli byłbyś łaskawy odpowiedzieć na wcześniejsze pytania bo byłby cud malina.

Tak wygląda po zmianie z rar na txt. O co tutaj chodzi???????????
Obrazek
Każda strategia jest rozdawana za plecami tych co tworzą. BAZ, Fontanna, Scalp fXlamera za darmola.
A święcą fałszywe zagrywki jak to na navigatorze.
A chcą sobie prestiżem nagradzać. I netykiety uczyć. heheheheheh...

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

http://fxmonster.pl/2011/03/inside-bar-wprowadzenie/

http://fxmonster.pl/2011/04/inside-bar- ... ne-rzeczy/

nie wiem po co komu wskaźnik...
gołym okiem nie widać, że świeczka poprzedzająca jest większa?
zwłaszcza, że to jest na D1...

Dodano po 17 minutach:

filmy z IB

http://www.youtube.com/watch?v=89hmHzif9sc

http://www.youtube.com/watch?v=BXCXeAsQ ... re=related
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

ODPOWIEDZ