Swing trading czyli sprzedajemy górki a kupujemy dołki.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

profession pisze:Repaintuje wstecz i to baaardzo
Nie repaintuje przy wyłączonej optymalizacji :) Jak optymalizacja będzie włączona to cały czas będzie zmieniał swoje ustawienia - normalka.

Poza tym to tylko wskaźnik - ciekawostka. Nic więcej.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

chojnak pisze:Nie repaintuje przy wyłączonej optymalizacji Jak optymalizacja będzie włączona to cały czas będzie zmieniał swoje ustawienia - normalka.
A to dzięki za informacje, bo testowałem go bez zaglądania w ustawienia. W takim razie przyglądnę mu się jeszcze raz, dzięki :)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

iwan pisze:Np dla eski wystarczy ze stoch zakreca w strefie powyzej 80 czy jednak czekasz az zejdzie ponizej i na zamknieciu zmieni kolor na szary?
chojnak pisze:Patrzę na formację, które tworzą się na tym poziomie. Jak formacja jest mocna - wchodzę. Kiepska - z reguły odpuszczam.

W tym projekcie indyki to tylko 'wspomagacze'.
Chojnak, możesz napisać przy jakich formacjach wchodzisz, czyli jakie uznajesz za mocne?
Pzdr. Kris

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

kris77 pisze: Chojnak, możesz napisać przy jakich formacjach wchodzisz, czyli jakie uznajesz za mocne?
Spadające gwiazdy i młotki - z długimi szpilkami. Układ objęcia hossy i objęcia bessy (mniej więcej, nie muszą być idealne).

Generalnie układ świecowy (klasyczny) który sugeruje, że rynek opanowała 'nasza' strona.

Czy to się sprawdza? Jak wszystko w tej pierdzielonej spekulacji, czasem sprawdza się idealnie a czasem nie :roll: Bez ścisłego MM daleko nie zajedziesz.

Sprawdzam różne wskaźniki i układy średnich z wyższych TFów jako filtry. Pewne wyniki statystyczne już zaczynają się jakby pojawiać ale na ile można to będzie wykorzystać w ścisłej strategii inwestycyjnej tego jeszcze nie wiem. Co gorsza regularnie pojawiają się okresy kiedy ruchy ceny robią wrażenie, że chodzą jak chcą ignorując trend, średnie, poziomy wsparcia i oporu itd - jakby kolejny tick w górę lub w dół było losowany za pomocą rzutu kostki (chaos albo 'niezdecydowanie' rynku) - wówczas równie dobrze można zawierać transakcje wedle rzutu monetą a nie systemowo. W okresach tych generalnie się traci.
To że po późniejszej analizie takiego okresu człowiek zauważa że była jakaś 'zależność' np. na H4 czy W1 nic nie wnosi do tematu bo być mądrym po fakcie to byle analityk potrafi. A nam chodzi o 'bycie mądrym' w trakcie, a nie na historycznym wykresie.

Kolejnym dylematem jest TF. Wyższy daje lepsze wyniki statystyczne ale mało sygnałów. Niższy generuje ich więcej, za to ilość trafnych jest mniejsza i pogarsza się RR - bo ciężko na M15 polować na ruchy po 30-40 pips. Nie to że nie występują, bo występują, ale zdecydowanie więcej jest takich 'konsolowych' po 10-15-20 pips ruchu co przy SL rzędu 15-20 pips daje te kiepskie RR.

Jeszcze sporo pracy do wykonania, sporo.
J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

Kolejnym dylematem jest TF. Wyższy daje lepsze wyniki statystyczne ale mało sygnałów. Niższy generuje ich więcej, za to ilość trafnych jest mniejsza i pogarsza się RR - bo ciężko na M15 polować na ruchy po 30-40 pips. Nie to że nie występują, bo występują, ale zdecydowanie więcej jest takich 'konsolowych' po 10-15-20 pips ruchu co przy SL rzędu 15-20 pips daje te kiepskie RR.
Dla mnie nie byłoby dylematu: wyższy TF = lepsze wyniki, a zatem większy spokój. Stajesz się jakby bardziej wytrawnym myśliwym: polujesz rzadziej ale z większą pewnością i na grubszą zdobycz.
Zresztą liczbę sygnałów można zwiększyć obserwując więcej par walutowych lub indeksów.
Pzdr,
K.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

kris77 pisze: Dla mnie nie byłoby dylematu: wyższy TF = lepsze wyniki
Korci mnie od pewnego czasu aby odpuścić wszystko poniżej D1 i tylko na takim tf'ie handlować. Tu nawet prosty RSI z 5 okresów daje ciekawe wyniki. A rynek akcyjny na W1.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

chojnak pisze:
Korci mnie od pewnego czasu aby odpuścić wszystko poniżej D1 i tylko na takim tf'ie handlować. Tu nawet prosty RSI z 5 okresów daje ciekawe wyniki. A rynek akcyjny na W1.
Wszystko ma swoje zady i walety. Weź pod uwagę, że małe obsunięcie po wejściu w rynek na M15 to kilka pipsów, dla D1 to może być kilkaset..... Nie mówiąc o zaliczeniu na takiej TF SL. Wizualnie wygląda ładnie - duże silne trendy, ale jak policzy się dokładnie... Błędy tu kosztują znacznie, znacznie więcej.
pozdrawiam,
Cyprys

yezooz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yezooz »

cyprys pisze:
chojnak pisze:
Korci mnie od pewnego czasu aby odpuścić wszystko poniżej D1 i tylko na takim tf'ie handlować.
Wizualnie wygląda ładnie - duże silne trendy, ale jak policzy się dokładnie... Błędy tu kosztują znacznie, znacznie więcej.
Jak to więcej kosztują? Przecież to kwestia MM. 100 pipsów na 0.01 lota to na edku $10, więc nie bardzo rozumiem. Skoro to nadal za dużo to załóż konto u broka z nano lotami.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

yezooz pisze:
cyprys pisze:
chojnak pisze: Korci mnie od pewnego czasu aby odpuścić wszystko poniżej D1 i tylko na takim tf'ie handlować.
Wizualnie wygląda ładnie - duże silne trendy, ale jak policzy się dokładnie... Błędy tu kosztują znacznie, znacznie więcej.
Jak to więcej kosztują? Przecież to kwestia MM. 100 pipsów na 0.01 lota to na edku $10, więc nie bardzo rozumiem. Skoro to nadal za dużo to załóż konto u broka z nano lotami.

Fajnie, no to życzę powodzenia. Ile w miesiącu możesz wyłapać trendów na D1 ? Dwa ? jeśli jeden będzie fałszywy i zaliczysz SL, to ile wartościowo wyjdziesz z takiej strategii ? Czas to też pieniądz.

Nie mówię, że to zupełnie bez sensu, bo też testuje systemy na H4 i D1, ale nie jest to też droga na skróty.
pozdrawiam,
Cyprys

yezooz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yezooz »

cyprys pisze:
Fajnie, no to życzę powodzenia. Ile w miesiącu możesz wyłapać trendów na D1 ? Dwa ? jeśli jeden będzie fałszywy i zaliczysz SL, to ile wartościowo wyjdziesz z takiej strategii ? Czas to też pieniądz.

Nie mówię, że to zupełnie bez sensu, bo też testuje systemy na H4 i D1, ale nie jest to też droga na skróty.
Zależy od strategii. Jak dla mnie granie na D1 jest bliższe prawdziwemu inwestowaniu i oczywiście kokosów w krótkim czasie się nie zrobi. Trzeba mieć odpowiedni kapitał na początek albo grać naprawdę agresywnie, żeby móc się z tego utrzymać. Dlatego niskie TFy są takie kuszące.

ODPOWIEDZ