Powinien być dostępny domyślnie na każdej platformie.magot98 pisze:Proszę o upload wskaźnika ATR.
IBB
- Robert Szymaniak
- Stały bywalec
Re: IBB
Odpowiem na przykładzie ostatniego sygnału IBB. Powstał on 2 lipca. Słupek dzienny osiągnął wtedy maksimum na 1.2667 oraz minimum na 1.2568. Maksimum było niższe niż poprzedniego dnia, a minimum wyższe. Zidentyfikowałeś IB.Matek22tbg pisze:"Strategię IBB można scharakteryzować w czterech prostych krokach:
1. Składasz zlecenie oczekujące na wybiciu Inside Bara, po jednym z każdej strony
2. Ustawiasz Stop Loss w odległości 25% ATR (20) od punktu wejścia
3. Ustawiasz zlecenia Take Profit w odległości 50% ATR (20) od punktu wejścia
4. Podczas gdy pozycja jest otwarta, nie robisz nic. Czekasz cierpliwie na to co zrobi rynek."
Czy mogł byś zobrazować punkt 2 i 3 ?? chodzi mi dokładnie jak ustalasz SL i TP na podstawie tego wskaźnika może obrazowo bedzie to bardziej zrozumiałe.
W związku z tym ustawiasz zlecenie Buy Stop na 1.2669 i Sell Stop na 1.2567.
Teraz patrzysz na wskazanie ATR z 2 lipca. Zmienność wyniosła 119 pips. W związku z tym Twój Stop Loss znajdzie się w odległości:
25% * 119 pips = 29 pips (pamiętaj o zaokrągleniu w dół)
Dla zlecenia Sell Stop, Stop Loss ustawiasz na 1.2596
Take Profit analogicznie ustawisz w odległości:
50%* 119 pips = 60 pips, czyli 1.2507.
Wszystko masz na wykresie w załączniku.
Ostatnia transakcja, jak widać, zakończyła się stratą. Te są nieuniknione na FOREXie.
Mam nadzieję, że pomogłem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert Szymaniak
FOREX Trader
FOREX Trader
Bierzesz pod uwagę miejsce wystąpienia sygnału, trend itd?czy grasz na samej formacji?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
- Robert Szymaniak
- Stały bywalec
Zdecydowanie lepsze wyniki daje skasowanie zlecenia przeciwstawnego po otwarciu pozycji.yezooz pisze:Jak rozumiem w momencie aktywowania pierwszego zlecenia, drugie kasujemy?
Dzieje się tak, ponieważ najważniejszy w tym systemie jest pęd. Szukamy momentu, w którym rynek przyspiesza i daje szansę zarobić. Jeśli rynek wybija minimum poprzedniego dni, to potrzebuje wielkiego pędu, by chociaż dotrzeć do jego maksimum. Kiedy już wybije maksimum, najczęściej następuje korekta. Jest ona wystarczająca, by uruchomić relatywnie krótkie zlecenie Stop Loss.
Jeśli jednak nie masz czasu obserwować rynku w ciągu dnia, to pozostawienie obu zleceń nie jest jakimś wielkim błędem. Z tego co wiem, platformy MT4 nie dają możliwości ustawienia zlecenia OCO (Order Cancels Order). To rozwiązałoby sprawę.
Dodano po 11 minutach:
Spotkałem się z opinią, że IB najlepiej działa w trendzie. Jednak sam używając tego układu zauważyłem, że ruchy przeciwko trendowi głównemu również mogą być zyskowne.brother pisze:Bierzesz pod uwagę miejsce wystąpienia sygnału, trend itd?czy grasz na samej formacji?
Odpowiadając na Twoje pytanie, używam samej formacji. Interesuje mnie tylko to, by słupek dzienny miał niższe maksimum i wyższe minimum niż poprzedni. Wtedy składam zlecenia. Nie staram się przewidywać przyszłości. Przedstawiona tutaj technika nie wymaga zgodności z trendem. Oczekujesz niewielkiego zysku jak na tą perspektywę czasową.
Jedyne czego unikam, to wchodzenie na rynek pod koniec grudnia. Po prostu lubię mieć spokojne święta ;-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader
FOREX Trader
Można to rozwiązać za pomocą Ea które w chwili aktywacji zlecenia kasuje oczekujące.Robert Szymaniak pisze:Jeśli jednak nie masz czasu obserwować rynku w ciągu dnia, to pozostawienie obu zleceń nie jest jakimś wielkim błędem. Z tego co wiem, platformy MT4 nie dają możliwości ustawienia zlecenia OCO (Order Cancels Order). To rozwiązałoby sprawę.
Mustafa pisze:ma ktoś może pliki mq4? zrobiłbym sobie jakieś modyfikacjemike_05 pisze:jest coś takiegoCinkciarz pisze:również wnoszę o pochwałę. bardzo dobry opis, aż się prosi o EA
Dodano po 2 minutach:
przeciwstawne zlecenia oczekujące nie postawi sie np. w Bossie. Ustawienie zlecenia oczekującego przeciwnego do już ustawionego oczekującego, kwituje komunikatem hedge is prohibited, mimo, ze aktywnych zleceń nie ma.kris007 pisze:Można to rozwiązać za pomocą Ea które w chwili aktywacji zlecenia kasuje oczekujące.Robert Szymaniak pisze:Jeśli jednak nie masz czasu obserwować rynku w ciągu dnia, to pozostawienie obu zleceń nie jest jakimś wielkim błędem. Z tego co wiem, platformy MT4 nie dają możliwości ustawienia zlecenia OCO (Order Cancels Order). To rozwiązałoby sprawę.