Dywidenda KGHM -17 a 28 pln -zachowanie akcji
Dywidenda KGHM -17 a 28 pln -zachowanie akcji
Czy ktoś mi może wytłumczyć dzisiejsze zachowanie akcji KGHM?
Po info prezesa że kgh wypłaci 17 złotych dywydendy akcje spadają -4%, po info że jedank dywidenda bedzie po 28 pln kontrakty wpadają w widły na -6% a akcje lecą na -7%...
Czy kotś mi może wytłumaczyć o co kaman?
Przecież uchwalili wyższą dywidendę a akcje tąpneły... to col epiej żeby nie płacicli wogóle to by akcje poszły do góry??? nie rozumiem takiego zachowania...
P.S. mam trochę futures na ten papier i nie wiem co zrobić:(
Po info prezesa że kgh wypłaci 17 złotych dywydendy akcje spadają -4%, po info że jedank dywidenda bedzie po 28 pln kontrakty wpadają w widły na -6% a akcje lecą na -7%...
Przecież uchwalili wyższą dywidendę a akcje tąpneły... to col epiej żeby nie płacicli wogóle to by akcje poszły do góry??? nie rozumiem takiego zachowania...
Mni chodzi o to czemu te akcje spadają- dydwidenda 17 spadaja, 28 spadaja, to moze jak by było 1 zl to by nie spadali?
A swoją drogą to futuresy są notowane bez dywidendy a oni podają wartośc dywidendy w trakcie sesji gdzie futuresy nagle osuneły się o 4 złote tj 400 zyla na 1 kontrakcie żeby zrobic róznicę dywidendową. Zwykly inwestor bez konsolii nie zdąrzy zareagować!!!
Czemu KNF takimi żeczami się nie zajmie ???
A swoją drogą to futuresy są notowane bez dywidendy a oni podają wartośc dywidendy w trakcie sesji gdzie futuresy nagle osuneły się o 4 złote tj 400 zyla na 1 kontrakcie żeby zrobic róznicę dywidendową. Zwykly inwestor bez konsolii nie zdąrzy zareagować!!!
Czemu KNF takimi żeczami się nie zajmie ???
ale co to by Ci dalo ?Płaski pisze: info to ma wpływ na kurs notowań to powinno to być podawane po sesji lub przed!!!
pomysl, kolezanka miala by otwarte 10 kontraktów, to i tak by stracila bo sesja otworzyla by sie luką.
Dodano po 4 minutach:
to wiadomo, ale musisz pamietac ze sa to instrumenty pochodne oparte na instrumencie bazowym czyli w tym przypadku akcji wiec normalna sprawa ze reaguja na newsy...Płaski pisze: futuresy są notowane bez dywidendy
kupno akcji i jednoczesnie short na futures przed data ustalenia dywidendy to napewno nie gral

Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
- NicDoStracenia
- Gaduła
Re: Dywidenda KGHM -17 a 28 pln -zachowanie akcji
Cena akcji firmy, ktora wyplaca dywidende zawsze spada poniewaz firma pozbywa sie w ten sposob gotowki, a co za tym idzie jej wartosc jest szczuplejsza wlasnie o rownowartosc dywidendy.Płaski pisze:Czy ktoś mi może wytłumczyć dzisiejsze zachowanie akcji KGHM?
Spolka X ma market value=book value=10mln
shares outstanding 500000
share price (cena akcji) 10mln/0.5mln=20
spolka wyplaca dywidende 2 na akcje
market value spada o 1 mln=2*0.5mln akcji
equity firmy spada z 10mln do 9 mln
ale ciagle w obiegu jest 0.5mln akcji
cena pojedynczej akcji musi zatem spasc z 20 do 18
co w sumie z twoja dywidenda 2 na akcje powoduje, ze i tak stoisz w tym samym miejscu (zakladajac brak kosztow zwiazanych z ta "transakcja")
masz akcje warta 18 plus 2 z dywidendy=20 wartosc twojej akcji sprzed wyplaty
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers
- profession
- Pasjonat
Nie wydaje mi się Panowie. Sądzę, że przyczyn może być kilka:
-Dzień ustalenia prawd do dywidendy wypada 16 lipca. Podejrzewam, że większy popyt na te akcje może być kilka dni przed tą datą.
-Okolice bardzo silnego oporu
-Formacja podwójnego szczytu
Jeśli ktoś nawet łakomi się na dywidendę dlaczego nie miałby dokupić akcji taniej jeśli przewiduje spadki przez najbliższe 2 tygodnie??
Jeszcze kilka cytatów:
"KGHM wypłaci 28,34 zł dywidendy na akcję. Tak zdecydowało zwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy w decyzji o podziale zysku z 2011 roku. Wcześniej zarząd proponował wypłatę 17 złotych na jedną akcję."
Czyli generalnie Państwo chce sobie zagrabić trochę kasy do budżetu więc przegłosowało by dywidenda była większa. Szkoda tylko, że może zarżnąć kurę przynoszącą złote jakka przy okazji, ale gdzieżby liczy się dziś i teraz za rok dwa to już nas na stołku nie będzie to co nas to obchodzi.
"Tak wysoka dywidenda stanowi nie lada problem dla miedziowej spółki, która będzie mu siała się zadłużyć, żeby podzielić się zyskiem tej skali."
"Część inwestorów boi się także gwałtownego spadku po wypłacie dywidendy."
Więc wolą teraz sprzedać akcje z zyskiem niż mieć 28 zł dywidendy a 17tego sprzedać akcje za 100 zł. Bo to większa strata.
-Dzień ustalenia prawd do dywidendy wypada 16 lipca. Podejrzewam, że większy popyt na te akcje może być kilka dni przed tą datą.
-Okolice bardzo silnego oporu
-Formacja podwójnego szczytu
Jeśli ktoś nawet łakomi się na dywidendę dlaczego nie miałby dokupić akcji taniej jeśli przewiduje spadki przez najbliższe 2 tygodnie??
Jeszcze kilka cytatów:
"KGHM wypłaci 28,34 zł dywidendy na akcję. Tak zdecydowało zwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy w decyzji o podziale zysku z 2011 roku. Wcześniej zarząd proponował wypłatę 17 złotych na jedną akcję."
Czyli generalnie Państwo chce sobie zagrabić trochę kasy do budżetu więc przegłosowało by dywidenda była większa. Szkoda tylko, że może zarżnąć kurę przynoszącą złote jakka przy okazji, ale gdzieżby liczy się dziś i teraz za rok dwa to już nas na stołku nie będzie to co nas to obchodzi.
"Tak wysoka dywidenda stanowi nie lada problem dla miedziowej spółki, która będzie mu siała się zadłużyć, żeby podzielić się zyskiem tej skali."
"Część inwestorów boi się także gwałtownego spadku po wypłacie dywidendy."
Więc wolą teraz sprzedać akcje z zyskiem niż mieć 28 zł dywidendy a 17tego sprzedać akcje za 100 zł. Bo to większa strata.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2012, 00:45 przez profession, łącznie zmieniany 1 raz.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.
Po wypłacie dywidendy wartość WIG20 się zmieni po dniu wypłaty dywidendy. Oczywiście w dół. Wartość FW20xxx automatycznie tez.
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=178613
napisz do Jota, on ci wszystko wyjaśni.
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=178613
napisz do Jota, on ci wszystko wyjaśni.