don't worry be happy

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
nieogar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nieogar »

ja na tym koncie tez zaczynalem malym depem:) nie wolno sie dac zwariowac.

btw. Nie czytaj wszystkiego co jest na tym forum bo trzeba to dzielic przez 5 i przez 10:)
btw.2 trzeba byc mocno przekonanym do swojej analizy zeby nie stawiac SL. Ja licze sie z tym ze rozne rzeczy moga sie przydarzyć ale znam glowny kierunek ceny i za nim podazam

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

$aymon pisze:Też uważam że gra bez SL jest bardziej rozsądna . Ale póki co ratuję się hedge-m. Za małe depo . Confused
I niestety różnie się to kończy .
Co masz na myśli mówiąc, że gra bez SL jest bardziej rozsądna ??

Ratujesz się hedgem - wg mnie to tylko przedłużanie egzekucji - gra bez sl to jak dla mnie brak odwagi do przyjęcia strat i powiedzenia przed samym sobą do tego, że nie miało się racji.

A czy mając np. depo 50k PLN też byś grał bez SL?? Ciągle by latała myśl - a jak wszystko stracę na jednej pozycji ???

Nie wiem co ludzie widzą w grze bez SL?? - jak dla mnie brak jakiegoś punku rozstrzygnięcia - tylko niepotrzebne przedłużanie stresu - całkowicie jak dla mnie nie do przyjęcia.

Bez SL grają wszyscy Ci, którzy sprzedają swoje "systemy" na allegro - 100% skuteczności. :D
nieogar pisze:zmieniam troszkę założenia - z każdej zyskownej transakcji wypłacam 1/5.
Nie zje Cię prowizja od wypłaty?
:wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

nieogar
Stały bywalec
Stały bywalec

klonmarcin - nie mam prowizji;]

re gry bez SL - ja bronie kapitalu poprzez rozsadny dobor wielkosci zajmowanej pozycji do mozliwej dziennej zmiennosci na danej parze;]

nieogar
Stały bywalec
Stały bywalec

klonmarcin pisze:gra bez sl to jak dla mnie brak odwagi do przyjęcia strat i powiedzenia przed samym sobą do tego, że nie miało się racji.

A czy mając np. depo 50k PLN też byś grał bez SL?? Ciągle by latała myśl - a jak wszystko stracę na jednej pozycji ???

Nie wiem co ludzie widzą w grze bez SL?? - jak dla mnie brak jakiegoś punku rozstrzygnięcia - tylko niepotrzebne przedłużanie stresu - całkowicie jak dla mnie nie do przyjęcia.
Mając 50k depo grając np 0,1 lotem mialbys stres ze stracisz caly kapital? bo ja nie:)
SL to nie jedyne narzedzie jakiego mozna uzyc - i wg mnie nie najlepsze dla tradingu jaki ja uprawiam. Jesli mialbym skalpowac to pewnie bym go uzywal - ale nie skalpuje

$aymon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: $aymon »

nieogar pisze:
klonmarcin pisze:gra bez sl to jak dla mnie brak odwagi do przyjęcia strat i powiedzenia przed samym sobą do tego, że nie miało się racji.

Mając 50k depo grając np 0,1 lotem mialbys stres ze stracisz caly kapital? bo ja nie:)
SL to nie jedyne narzedzie jakiego mozna uzyc - i wg mnie nie najlepsze dla tradingu jaki ja uprawiam. Jesli mialbym skalpowac to pewnie bym go uzywal - ale nie skalpuje
Dokładnie.
Nic dodać.
Gdzie bym nie ustawił SL, cena tam dociera i dopiero zawraca.
Mechaniczny trader.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

nieogar pisze:Mając 50k depo grając np 0,1 lotem mialbys stres ze stracisz caly kapital? bo ja nie:)
Przy takiej stawce może i nie - ale wtedy po co mi depo 50k - do grania na nim marnym 0.1lota?

Przy takim depo to się gra np. 5 lotów przy sl np. 15 - wtedy strata wynosi ponad 2k.

Wtedy to jest sens grania takim kontem.
$aymon pisze:Gdzie bym nie ustawił SL, cena tam dociera i dopiero zawraca.
To jest tylko Twoje złudzenie - fałszywe postrzeganie rzeczywiscości - nikt nie wie gdzie jest twój sl - to jak może go zdjąć i zawrócić

Wszystko siedzie w głowie - i tam szukaj rozwiązania.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

$aymon
Stały bywalec
Stały bywalec

klonmarcin pisze:
nieogar pisze:Mając 50k depo grając np 0,1 lotem mialbys stres ze stracisz caly kapital? bo ja nie:)
Przy takiej stawce może i nie - ale wtedy po co mi depo 50k - do grania na nim marnym 0.1lota?

Przy takim depo to się gra np. 5 lotów przy sl np. 15 - wtedy strata wynosi ponad 2k.

$aymon pisze:Gdzie bym nie ustawił SL, cena tam dociera i dopiero zawraca.
To jest tylko Twoje złudzenie - fałszywe postrzeganie rzeczywiscości - nikt nie wie gdzie jest twój sl - to jak może go zdjąć i zawrócić

Wszystko siedzie w głowie - i tam szukaj rozwiązania.
I tu dochodzimy do sedna sprawy, czyli jak chcemy grać/inwestować. W jakim systemie gry dobrze się czujemy. Ważne aby odnaleźć taki , który będzie przynosił zyski. Reszta mało ważna. :D
Mechaniczny trader.

nieogar
Stały bywalec
Stały bywalec

klonmarcin pisze:

Nie moge sie zgodzic:) ja nie mowie o sytuacji w ktorej wkladasz swoje 50k i grasz, tylko o sytuacji w ktorej sam zarobiles te pieniadze na forexie. Takimi pieniedzmi duzo latwiej sie gra, duzo latwiej pogodzic sie ze strata. Wielkość 0,1 lota byla tylko po to zeby pokazac pewien sposob walki z wewnatrzna obawa straty duzej sumy.
Ja codziennie oceniam czy moja analiza jest aktualna, czy zalozony scenariusz ma szanse na powodzenie i czy nie pojawiaja sie sprzeczne sygnaly i podejmuje decyzje - nie zawsze chwilowy skok ceny do konkretnego poziomu musi oznaczac przekreslenie zakladanego wariantu (w dluzszym terminie).

nieogar
Stały bywalec
Stały bywalec

$aymon pisze: Gdzie bym nie ustawił SL, cena tam dociera i dopiero zawraca.
Widocznie Twoje SL jest za waskie:)

$aymon
Stały bywalec
Stały bywalec

nieogar pisze:
$aymon pisze: Gdzie bym nie ustawił SL, cena tam dociera i dopiero zawraca.
Widocznie Twoje SL jest za waskie:)
Możliwe. Aczkolwiek nie miało znaczenia czy to było 5, 50 czy 150 pipsów.
Więc zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej odpuścić SL. :-)
Mechaniczny trader.

ODPOWIEDZ