Na kierunkach ekonomicznych są takie przedmioty m.in. jak statystyka, ekonometria, matematyka, mikro- i makroekonomia, i wiedza z tych przedmiotów jest jak najbardziej przydatna i można ją wykorzystać do gry na fx.
Ale kierunków, które konkretnie uczą o inwestowaniu i typowo ukierunkowane są na forex to jeszcze nie spotkałem.
Na moich studiach (ekonomia) na finansach mówiliśmy o forexie: co to jest, jak się gra. Więc coś już na ten temat wiedziałam, zwłaszcza, że nasz wykładowca też sam grał i miał wiedzę na ten temat. Ale od innych znajomych, którzy też studiowali kierunki ekonomiczne, nigdy nie słyszałam, żeby wiedzieli coś ze studiów o forexie. to chyba zależy od wykładowcy: jak faktycznie się tym interesuje, to i przekaże wiedzę. a jak sam nic nie wie, to i nic nie powie, żeby się nie wkopać.
Nie wierzcie nikomu kto twierdzi, ze studia finansowe sa nieprzydatne w trejdingu. Rezygnujac z takiej wiedzy na zawsze zostaniecie amatorami, ktorych cale rozumienie rynku ogranicza sie do slaczkow z MT4 i news'ow z darmowych portali. Jedynym sposobem zeby naprawde zrozumiec o co tu chodzi jest praca u zrodla, w instytucjach profesjonalnych. Kluczem dla zwyklego smiertelnika (pomijamy konotacje rodzinne i fuksy), ktory chce sie do nich dostac jest wybitny wynik z najlepszych uczelni, na przykladzie UK wyglada to tak, ze do IB dostaja sie w zasadzie tylko ludzie z Oxford, Cambridge, LSE, IC. Mozliwosci osob z innych uczelni sa bardzo ograniczone. O ile nie chcemy zostac quantami o tyle sam kierunek nie ma tak wielkiego znaczenia jak marka uczelni.
P.S.- zainteresowanym studiami w UK moge nakreslic nieco szerszy obraz i pomoc zaplanowac wszystko w wyprzedzeniem (strona formalna, uczelnie, co z mieszkaniem, pieniadze na poczatek etc.)
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers
Informatyka Finansowa to specjalna oferta studiów drugiego stopnia skierowana do osób, które posiadają tytuł inżyniera bądź licencjat (wszystkich specjalności inżynierskich oraz ekonomicznych). Specjalność powstała w wyniku współpracy Politechniki Częstochowskiej (WIMiI) z Akademią Daytradingu. W ten sposób po raz pierwszy w ofercie naukowej szkół wyższych powstał kierunek studiów podejmujący tematykę daytradingu (inwestowania jednosesyjnego).
Informatyka Finansowa jest specjalnością 4-semestralną. W trakcie pierwszego semestru studenci mają możliwość uzupełnienia wiedzy z zakresu informatyki. W kolejnych semestrach nauki poznają praktyczne możliwości zastosowania narzędzi informatycznych na rynkach kapitałowych (FOREX, NYSE, NASDAQ, WGPW itp.). Szeroka wiedza zdobyta na specjalności informatyka finansowa wyposaża absolwenta w liczne narzędzia matematyczne i ekonomiczne, które może on elastycznie dostosowywać do potrzeb podmiotu, w którym podejmie pracę lub w ramach własnej działalności gospodarczej. Znajomość praw rządzących wolnym rynkiem, umiejętność analizy zdarzeń i tendencji gospodarczych zarówno na poziomie mikro jak i makroekonomicznym w połączeniu z wiedzą matematyczną i informatyczną daje podstawy do efektywnego monitorowania i planowania bieżącej oraz przyszłej działalności firmy, zarządzania jej finansami a także portfelem papierów wartościowych. Studenci specjalności Informatyka Finansowa mają możliwość odbywania praktyk i zajęć laboratoryjnych w Akademii Daytradingu (więcej informacji na stronie http://www.akademiadaytradingu.pl), co stanowi niepowtarzalną okazję zapewnienia sobie miejsca pracy jeszcze przed ukończeniem studiów.
No nie wiem, ja jakoś nie wierze w studia, które ucza forexa... z jednej strony po to są szkolenia, literatura, po to ludzie się uczą na swoich błędach... z drugiej może to i sprytne uczyć fachowcow w tej dziedzinie na uczelniach... Jak dla mnie jednak forex to wielki boom, i nie wiem czy chciałabym mieć z tego specjalizację... Wolę chyba uczyć się tego dodatkowo, a nie mieć dyplom.