Price action - nauka gry

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mars
Bywalec
Bywalec

Price action - nauka gry

Nieprzeczytany post autor: Mars »

Witam!

Na wstępie napiszę, że otworzyłem swoje drugie konto real z minimalna kwotą w AM. Pierwsze konto z podobną ilością kasy wyzerowałem dwa lata temu. Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej i między innymi dlatego zakładam ten journal - żeby się lepiej kontrolować.

Zamierzam grać na wsparcia i opory, żadnych wskaźników, jedyne co będzie się pojawiać na wykresie to fibo i niebieskie prostokąciki :)

W dotychczasowej grze na demo grałem niemal zawsze na USDJPY i jak do tej pory to moja ulubiona para.

Na start wrzucam zlecenie oczekujące sell na cadjpy - duży spread, ale ostatnio całkiem ładnie odbija się od wsparć i oporów. SL - 13 pips, Tp - 34
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mars
Bywalec
Bywalec

Zamknęło na SL.

Ustawiłem krótką na USDJPY z zakresem na wsparcie 78.90.

Rezultat: wykoszony SL. Koniec gry na dzisiaj. Nieciekawie się zaczęło.

Mars
Bywalec
Bywalec

Kolejne zlecenie oczekujące na audusd. Tym razem long. Zasięg 100 pipsów, sl 14.
Z drugiej strony, nie zamierzam trzymać pozycji przez weekend - TP pewnie nie sięgnie, ale może uda się wyciągnąć jakąś porządną ilość pipsów.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witaj.
Co rozumiesz pod pojęciem Price Action?

------------------------------
EDIT: literówka
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, 11:43 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Mars
Bywalec
Bywalec

Gra na wsparcia i opory.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Mam pytanie... dlaczego świece godzinowe i jak dużo czasu spędzasz dziennie przed monitorem??

Mars
Bywalec
Bywalec

Najpierw ogladam świece dzienne, potem H4 - najlepiej mi się na nich zaznacza poziomy S/R. H1/M15 używam do obserwowania sytuacji - więcej widać niż na wyższych interwałach.
Ostatnio mam trochę więcej czasu, ale generalnie włączam kilka razy na dzień mt4 w godzinach 9-17 i obserwuję sytuację. Dlatego daję oczekujące, bo z reguły coś się dzieje jak mnie nie ma :D
Od przyszłego tygodnia w ogóle nie będzie mnie przy komputerze, więc albo przerzucę się całkiem na dzienne, albo rano ustawię zlecenia i sprawdzę wieczorem jak poszło :)

P.S. Przesunąłem TP na 1.0050, ale myślę, że i tak nie wejdzie. Poczekam do 13-14 i usuwam zlecenie.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Napisałeś na początku, że już kiedyś się nie udało. Co teraz zmieniłeś w swoich działaniach?
Nie chodzi mi o taktykę wejścia na rynek, ale ogólnie Twoje postępowanie... ?

Mars
Bywalec
Bywalec

Wtedy grałem inną strategią. W tydzień zrobiłem 300% na koncie, zacząłem grać maksymalnymi możliwymi lootami, kompletnie ignorowałem MM. Przyszły trzy nieudane pozycje pod rząd i wróciłem do kwoty wyjściowej.
Jak to zwykle bywa, chciałem się szybko odegrać i nie czekałem na sygnały tylko grałem co popadnie. Udało mi się jeszcze raz wyjść na plus, ale po tygodniu i tak wyczyściłem depo :)
Nie wiem czy teraz mi się uda, ale nie zamierzam grać przeciw systemowi, ani za dużymi stawkami. Staram się do tego podchodzić na innej zasadzie. Nie liczę ile mogę zarobić tylko oceniam czy jest szansa, że rynek pójdzie w moją stronę. Akceptuję straty, bo to normalny element tradingu.

Mars
Bywalec
Bywalec

Na dzisiaj long na usdjpy. Ostatnio trend zmienia się ze spadkowego na wzrostowy. Pewnie to jakaś większa korekta, ale póki co można się załapać z trendem.

ODPOWIEDZ