Symulator giełdowy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Skender
Bywalec
Bywalec

Symulator giełdowy

Nieprzeczytany post autor: Skender »

Szukam programu albo informacji jak np w MT4 ustawić taką sytuację:

nie mam zbyt wiele czau w ciagu tygodnia i wiele mi umyka chcialbym sie dowiedziec czy jest program ktory pozwoli mi na symulacje ruchów z jednego lub kilku dni? Tzn Zalozmy że na EURUSD ruchy zaczely sie od 8 rano a z pracy wrocilem o 16 a że dopiero się ucze chciałbym włączyć sobie symulator tak żeby pokazywał mi o tej godzinie 16 to co sie działo o godzinie od 8 taka symulacja przydatne byloby rowniez pszyspieszanie tych ruchów

Nie wqiem czy zrozumiale to ująłem po porstu chce miec symulator do tego co sie działo i puszczac go sobie od dowolnego miejsca wstecz i analizować co się dzieje na bieżąco

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

m@teusz
Uczestnik
Uczestnik

Jest to możliwe z poziomu MT4...

Nieprzeczytany post autor: m@teusz »

Sprawa wygląda tak, że MT4 ma wbudowaną opcję do tak zwanych backtestów, może ich również używać w trybie wizualnym, co umożliwia śledzenie wykresu bar po barze, regulując szybkość tych zmian.

Wystarczy na początku pobrać dane historyczne od naszego brokera za pomocą MT4 - Narzędzia->Centrum historii->Pobierz (zaznaczając interesującą nas parę walutową i kompresję czasową, np. M5).

Następnie otwieramy "Tester strategii" w MT4 (ikona z lupą), po czym wybieramy dowolną strategię dostarczoną przez brokera z rozwijalnej listy, strategia ta nie odgrywa tutaj żadne rolni. Wybieramy parę walutową, określamy czas, czyli od np. wczoraj do dzisiaj, i koniecznie zaznaczamy check box "Try wizualny".

Możemy już spokojnie nacisnąć przycisk start by móc obserwować ruch ceny od wczoraj do dzisiaj, możemy przyśpieszać tempo, spowalniać, nanosić wskaźniki na wykres, zaznaczać poziomymi liniami miejsca naszych przykładowych wejść w pozycję by chwilę później widzieć jaki byłby jej przebieg.

Zaznaczę że dane historyczne pobierane od brokerów są mizernej jakości, oraz tylko za pewien okres w przeszłości, zwykle niezbyt długi. Dlatego nie zalecam testów na ramie czasowej M1. Do badań dłuższych przebiegów i "starszych" wykresów stosuje się już inne techniki niż import danych od brokera, i sprawa wygląda nieco bardziej złożenie, ale oczywiście jest to do zrobienia :)

Pozdrawiam,
mateusz

Link usunięto. Cyb

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

m@teusz pisze:Wystarczy na początku pobrać dane historyczne od naszego brokera za pomocą MT4 - Narzędzia->Centrum historii->Pobierz (zaznaczając interesującą nas parę walutową i kompresję czasową, np. M5).
Z małą różnicą, że dane te nie zostaną pobrane "od naszego brokera" ale z serwera MetaQuotes. Dane najlepiej pobrać od jakiegoś brokera ECN jednak w przypadku testów na MT4 jest z tym trochę zabawy (szukaj wątku 99% modelling z danymi Dukascopy).

Dodano po 43 sekundach:

Dodatkowo:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11420
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ