To był ciekawy system - i używałem go swojego czasu. Odszedłem od niego raczej przez swoje błędy i od czasu do czasu przyglądam mu się. Może potrzebuje pewnych zmian kosmetycznych (zmienność jest inna), ale jest dość ciekawy i jako pewna koncepcja cały czas może być wartościowy.krystian74 pisze:Witam.
Trend Follower może być starą ale dobrą alternatywą do zbudowania systemu od M1 do H1. Jest to jeden z ciekawszych systemów. Ciekawe czy ktoś go jeszcze używa?
Dodano po 9 minutach:
Porównując dwa systemy Trend Follower i GMMA odnoszę wrażenie że ten pierwszy jest bardziej dokładny w pokazaniu aktualnego trendu.
Najpewniejsze sygnały - budujemy strategię
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
-
- Pasjonat
Tutaj na forum jest prowadzona dyskusja o trendzie czy jest czy go nie ma itd..profession pisze:Średnie mają jedną bardzo poważną wadę. Są obliczane z konkretnego okresu. Czyli wyglądają fenomenalnie na wykresie wstecz. Jednak na żywo większość sygnałów które wyglądają na trafione i dochodowe są stratne. Większość systemów opiera się w jakimś stopniu na MA. I myślą sobie cena jest nad MA jakiś wskaźnik coś pokaże więc tu bym kupił tu bym sprzedał. Tylko w tamtym momencie średnia była w zupełnie innym miejscu.
![]()
Uważam że średnie MA które przecinają się wzajemnie w obrębie danej ramy czasowej pokazują panujący ruch w górę czy w dół. Do tego jeżeli podstawimy wskaźniki MACD CCI które będą się zachowywały tak samo to mamy potwierdzenie danego ruchu.
Mało tego np: na wykresie M5 mam potwierdzony L do gdzie on się może skończyć odpowiedzi szukamy na M1 itd. Wykorzystując oczywiście jakoś procent całego ruchu formacji AB
Dlaczego każdy szuka szczytu i dołka a między nimi jest co Czarna Dziura

Jeżeli nauczymy się wykorzystać panującą falę w 70% to jest wszystko OK
Hej,profession pisze:Możesz podać jakiś przykład? To temat o najlepszych sygnałach. Jeśli dywergencje dają dobre sygnał to opisz to proszę tutaj![]()
Wyznaczasz ręcznie czy korzystasz z gotowych wskaźników do pokazywania dywergencji?
Na forum istnieje Journal o dywergencjach:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20044
Uważam, że dywergencje opisane według tego systemu dają dobre rezultaty (aczkolwiek dla jednego 20 pips będzie dobrym wynikiem, dla innego dopiero od 100 pips gra ma sens).
Według moich oserwacji najpewniejsze i o największym zasięgu sygnały są na tf H1. W załączeniu przykład z dzisiejszego kabla (trochę za późno wszedłem na platformę i nie skorzystałem z całego ruchu

Pozdro,
ph.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
Nigdy nie będę twierdził że taki układ będzie powodował wzrosty jak na rycinie. Natomiast na mniejszym TF M1-M5 przy wskaźnikach które są skierowane do góry zawsze się da zarobić. Połączenie wielu metod i wielu TF daje dużą swobodę działania. Ja długo się tego uczyłem i jeszcze uczę ale widzę spore efekty. Oczywiście patrzę cały czas na pojawiające się dywerygencje
Gdzie można się zaopatrzyć w takie cudeńka?profession pisze:Od siebie mogę Ci polecić wykresy renko, wskaźnik gann hi lo, czy wskaźnik vq. Co ciekawe na wysokich TF bardzo skuteczne jest przebicie linni 0 przez macd, lub RSI. Bardzo dobre są również MTF HMA oraz step MA.
Głównie ten VQ mnie interesuje ...
- profession
- Pasjonat
Wszystko na pierwszej stronie w google można znaleźćArchanioł pisze:Gdzie można się zaopatrzyć w takie cudeńka?
Głównie ten VQ mnie interesuje ...

tutaj link do vq jakbyś miał problemy z odnalezieniem reszty pisz, ale raczej się uda bo wszystko jest na wyciągniecie ręki

http://forum.mql4.com/c/forum/2008/09/VQ.mq4
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.
-
- Pasjonat
- profession
- Pasjonat
-
- Pasjonat
krystian słabo to wygląda. Przetrzymałeś pozycję na ogromnej stracie żeby wziąć niewielki zysk.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/