Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Nie gram na tej parze... Ja dziś popłynąłęm trochę na E/J na siłe chciałem go zszorcić ;) W mojej strategii brakuje już tylko 1 aspektu, jakim jest właśnie jak uchronić się przed graniem pod prąd... Trend? pojecie abstrakcyjne... potrzebuje jasnej zasady...

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

gutek04 pisze:Nie gram na tej parze... Ja dziś popłynąłęm trochę na E/J na siłe chciałem go zszorcić ;) W mojej strategii brakuje już tylko 1 aspektu, jakim jest właśnie jak uchronić się przed graniem pod prąd... Trend? pojecie abstrakcyjne... potrzebuje jasnej zasady...
Na jakim TF grasz? Wrzuć na wykres średnią kroczącą i jak cena jest pod MA to bierzesz tylko S jak nad to L . Prosta i jasna zasada
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

gutek04 pisze:Nie gram na tej parze... Ja dziś popłynąłęm trochę na E/J na siłe chciałem go zszorcić ;) W mojej strategii brakuje już tylko 1 aspektu, jakim jest właśnie jak uchronić się przed graniem pod prąd... Trend? pojecie abstrakcyjne... potrzebuje jasnej zasady...
Brawo Gutek04. Cieszę się, że idziesz do przodu. Zresztą już rok temu porządnie wymiatałeś rynek. Co do kierunku to nie wiem, czy to w ogóle możliwe. Zwiększyć prawdopodobieństwo prawidłowego określenia kierunku (podejrzewam, że chodzi o H4?) to owszem.

Seneszal26 Na H4 jaką MA byś proponował? Może to faktycznie jest jakieś rozwiązanie? Trzeba poprobować

Tak się jeszcze zastanawiam. Jeśli kierunek wyznaczymy na H4, poziomy na H1, wejścia na M15 to MA powinna być na H4?
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Trudno mi powiedzieć jakie ustawienia są najlepsze. Wszystko kwestia indywidualna. Jeżeli pracujesz na M15 to wiadomo, że Na H4 nie będzie MA 200 tylko np. MA 8 a na H1 14. I wtedy mając MA na dwóch TF-ach możesz odsiewać np. chwile, gdy sygnały sa sprzeczne. Na H4 cena jest nad MA a na H1 pod wtedy masz sprzeczny sygnał i wiesz żeby nie handlować.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki Seneszal26.

Tak się zastanawiam nad wczorajszym SL na USD/CHF. Nie to, że coś by to zmieniło ale sama sytuacja...Cena dopiero przy trzecim dojściu do poziomu 0,9468 zamknęła zlecenie

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Może rozszerzenie spreadu?

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Midas pisze:Może rozszerzenie spreadu?
W godzinach wieczornych chyba nie za bardzo.
AM real standard
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Określenie kierunku ? Tylko trend !!! proste zasady ? Trend określany na jednym TF poprzez ogolnoprzyjete zasady LT, nad LT wzroatowa gramy L spadkowa to S, przebicie LT czekamy aż sytuacja sie wyjaśni czy to BO czy FBO

Dlaczego LT moim zdaniem jest lepsza od MA? Po pierwsze pokazuje kierunek i pewna barierę, nie zmienia sie podczas rysowania świecy i przede wszystkim na każdym TF ta sama LT bedzie wskazywać to samo :)

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Ink. pisze:Określenie kierunku ? Tylko trend !!! proste zasady ? Trend określany na jednym TF poprzez ogolnoprzyjete zasady LT, nad LT wzroatowa gramy L spadkowa to S, przebicie LT czekamy aż sytuacja sie wyjaśni czy to BO czy FBO

Dlaczego LT moim zdaniem jest lepsza od MA? Po pierwsze pokazuje kierunek i pewna barierę, nie zmienia sie podczas rysowania świecy i przede wszystkim na każdym TF ta sama LT bedzie wskazywać to samo :)
HL -> HH lub LH -> LL

LT czasem ma więcej FBO niż jakaś dobrze dobrana średnia. Pozostaje tylko rozstrzygnąć jaka to jest "dobrana średnia" podobnie jak która LT obowiązuje.
I tutaj moim zdaniem z pomocą przychodzi czyste PA, czyli obserwacja dołków/szczytów na wyższym TF.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jesli LT na FBO znaczy sie ze trzeba ja skorygować, w dalszym ciagu obserwując HH HL itp, według mnie prawidłowo narysowana LT nie powinna mieć ani jednego FBO :) więc jesli LT ma wiele FBO to to nie jest LT która bym uznał :)

ODPOWIEDZ