PS. Inwestor składa zlecenie kupna, po najlepszej możliwej cenie.
PS 2. Chyba pomyliłem cenę Ask i Bid... zawsze mi się to miesza

EDIT:
Zależy od płynności. Cały rynek to 3-4 bln $ dziennie. Ale poszczególne waluty, to już różnie.temal pisze:Ktos mi kiedys powiedział że na FX obroty dzienne liczy się bilionach i bardzo trudno jest wpłynąc na kurs waluty.
Nie da się tego sprawdzić. Poza tym, co to są Twoim zdaniem instytucje, a co to są spekulanci? A jak instytucja spekuluje? A eksporter to instytucja?Powiedział równiez że 95% zleceń pochodzi od instytucji i tylko 5% od spekulantów. Czy to prawda?
Prawdopodobnie na EDKU trzeba kilka-kilkanaście milionów baksów na 0,1 pipsa trzeba mieć. W ciągu dnia. W nocy powinno być łatwiej.Do końca nie rozumiem jakimi środkami trzeba dysponowac aby ruszyć kursem.
Tak wygląda UBS trading floor. Jak myśli, czy brakuje im środków, czy planu?W zasadzie te nagłe zmiany czy wycinka SL jak to sie mówi to kilka czy tez kilkanascie pipsów czasem wiecej aby to zorganizować trzeba mieć poważne środki i dobry plan.

Nie ma takiego prawa, które czyniłoby je nielegalnymi. Pamiętaj, że FX to pochodna rynku międzybankowego, do którego inne podmioty mają dostęp dzięki różnym pośrednikom.Czy takie zagrywki są legalne przecież wszyscy na tym tracimy?
To nie jest nasz (w sensie detalistów) rynek. My tylko dostarczamy płynność grubasom lub kapitał brokerom (w zależności od rodzaju brokera). To tak, jakby antylopy się zastanawiały, czy to jest legalne, że lwy robią na nie zasadzki i je zjadają