Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

alinoe pisze:Niektórzy czytają CAPTCHA ale inni uważają, że wykres to nie CAPTCHA bo tam nic nie ma tylko sama matematyka.
Faktycznie nie ma. Wykres to tylko wizualizacja liczb czytelna dla ludzkiego mózgu.
alinoe pisze:Moim zdaniem takie dyskusje to strata czasu.
A to dlaczego? jeśli celem ma być obrona dogmatu zamiast wyciągnięcia praktycznych wniosków to nie ma.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Microbi pisze:bo żadne EA nie poradzi sobie z wybraniem danego poziomu czy LT itd, nie gram wszystkiego, oceniam, patrze na świeczki jako całość, ( nie uznaję formacji świecowych i innych bzdetów - ma być prosto ) , jak mi nie leży dany setup, nie gram, czasami ucieka TP, a ile razy nie dostaje SL. Moja gra bazuje na doświadczeniu, obyciu z wykresem itd, i nie uznaje jej za losową , mimo że tak twierdzisz. Nie mów o nauce małpy schematów w stylu postaw kubek w żółtym kwadracie a dostaniesz banana , a o ocenie sytuacji. Tego jej nie nauczysz, a wybacz EA w większości nie mogą nawet się równać z małpą
Napisałeś w końcu jasno i wyraźnie, że grasz bez konkretnego planu i reagujesz intuicyjnie w zależności od tego jakie akurat kierują Tobą emocje. Masz rację, że tego zaprogramować się nie da, a przynajmniej było by bardzo trudno (myślę, że wiem jak można by spróbować). Ty nazywasz to doświadczeniem, dla mnie doświadczenie to coś co można przekazać, jak napisał kolega zwerbalizować. Jeśli się tego zrobić nie da, to jest to dla mnie gra losowa. Zresztą bądźmy rozsądni - to co opisujesz to jest gra losowa. Tak się między innymi mierzy kondycję psychiczną człowieka, że stawia się go w stresującej sytuacji aby dążył do określonego celu, jeśli później nie jest w stanie opisać co robił, tzn. że kierował nim chaos i emocje, nie ma znaczenia jaki był wynik - czegoś takiego nie da się w żaden sposób powtórzyć a powtarzalność to niestety fundament tradingu. Jeszcze raz podkreślę, jeśli tylko byłbyś w stanie nawet sam sobie w głowie powiedzieć na jakiej podstawie przeprowadzasz transakcję, to da się to zautomatyzować. Nie pisz bzdur, że EA nie poradzi sobie z wybraniem poziomu, bo EA nic nie wybiera - to Ty wybierasz i każesz EA robić to samo. Najpierw spróbuj, potem pisz że się nie da bo odwrotnie to jest trochę groteskowe.
Songo89K pisze:Kuźwa...Panowie jak grochem o ścianę.O czym od początku piszemy?
Ok, powtórne przemyślenie tego co napisałeś skłania mnie do przyznania Ci racji. Faktycznie ktoś może mieć problemy z odtworzeniem prostego schematu ręcznie. Nadal stoję na stanowisku, że jest to zaburzenie. Jednak najważniejsza rzecz: nie uważasz, że to co napisałeś jest argumentem nie do podważenia za korzystaniem z maszyn? Motorniczy w tramwaju tak naprawdę jest potrzebny w nagłej sytuacji, np. gdy ktoś pod tramwaj wpadnie. Resztę można zautomatyzować i już nie będzie problemu, że człowiek skręcił z lewo a miał w prawo.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Matka, nie gram intuicyjnie, mam jasne zasady kiedy akceptuje dane HH czy LL a kiedy nie. Więc nie wiesz to nie mów że wiesz. Ja odnoszę wrażenie że większość informatyków to by jak mogła to by orgazm swojej kobiety zaprogramowała . Patrze na wykres jako całość, a nie na zasadzie jakiegoś badziewnego wskaźnika i powtarzam, nie da się wszystkiego zaprogramować, nie twierdzę że EA nie ma racji bytu ale w porównaniu z człowiekiem jest mocno ograniczone. Nie ma komputera mądrzejszego od człowieka. W jednym masz rację , trading jest powtarzalny i też to czynię, aczkolwiek wg. Ciebie nie. Co do tego co napisałem że EA wybiera, nie łap za słowa, chodziło mi o to że nie przekażesz EA wiedzy i doświadczenia tradera. Owszem, proste założenia jak najbardziej, ale nic więcej. Ja mam swoje zdanie ty swoje. Znam kilku informatyków, jednego bardzo dobrze, prawda jest taka że w większości żyją w swoim matrixie i prostych rozwiązań nie potrafią dostrzec.

edit : jeśli porównujemy intuicje z doświadczeniem, to tak, gram intuicyjnie, i to jest przewaga nad głupią maszyną.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

"reagujesz intuicyjnie w zależności od tego jakie akurat kierują Tobą emocje. "
Ja bym powiedział,że gra na podstawie emocji innych.

Matka,zgadzam się że w większości przypadków automat rozwiązałby większość problemów,jednak uważam że połączenie automatu,z doświadczeniem da jeszcze lepszy rezultat.

Być może w tej całej rozmowe jest jeden problem,Matka zna możliwości EA,i być może napisanie EA pod to,co Microbi nazywasz doświadczeniem,również da się w jakiś sprytny sposób zuatomatyzować.Dla mnie też się wydaje to nierealne,ale tylko dlatego że nie wiem jakie są w pełni możliwości EA.
Jeden powie"gram na RGR" jak to zautomatyzować,a dla kogoś to może nie być problem i dla jednego to co było"doświadczeniem w czytaniu setupów" to dla drugiego jest to tylko odpowiedni algorytm i nic więcej.

Dlatego jedynym rozwiązaniem tego sporu według mnie,była by próba zautomatyzowania czyjegoś systemu,tylko najpierw trzeba by go dokładnie spisać gdzieś-tak jak Matka piszę od początku.

Czyli przykładowo,gram na S/R,ale tylko wtedy kiedy cena go potwierdzi(dotknie),wyleci nad poprzedni HH,i powróci.
Nam może się to wydawać ciężkie do zautomatyzowania,a ktoś powie"lol poważnie? to jest 5 minut roboty..."
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, 10:35 przez Songo89K, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Microbi skupmy się na meritum, podaj przykład czegoś co uważasz, że jest niemożliwe do zaprogramowania. Argument, że znasz kilku informatyków, którzy żyją w matrixie a jednego nawet dobrze, jakoś do mnie nie trafia, w kontekście że wiesz co można zaprogramować a co nie. Podaj przykład.
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wydaje mi się ze nie każdy sobie tutaj zdaje sprawę z tego że trading to sprawa czysto obliczeniowa nieporównywalna do zwykłych czynności wykonywanych przez człowieka.

Po lewej i prawej stronach jest dokładnie ta sama informacja.
Wykres nie reprezentuje nic więcej niż odpowiadające mu liczby. Nie zawiera żadnej dodatkowej informacji jedynie jest inaczej ujęta w sposób czytelny dla człowieka.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Songo89K pisze:Matka,zgadzam się że w większości przypadków automat rozwiązałby większość problemów,jednak uważam że połączenie automatu,z doświadczeniem da jeszcze lepszy rezultat.
Znam kilku traderów, którzy zrobili sobie taki eksperyment: puszczali EA żeby grało samo i drugie takie samo, które starali się "wesprzeć swoim doświadczeniem". Nie muszę chyba pisać jakie wszyscy osiągnęli wyniki? Osobiście takiego eksperymentu nie robiłem bo nie czuje się doświadczonym traderem ale przede wszystkim dlatego bo wynik takiego eksperymentu jest dla mnie łatwy do przewidzenia zwykłym logicznym myśleniem. Nie musisz robić eksperymentu i badań, żeby stwierdzić że uderzanie młotkiem w głowę może przynieść szkodę ;)

Dodano po 1 minutach:
Esco pisze: Nie zawiera żadnej dodatkowej informacji jedynie jest inaczej ujęta w sposób czytelny dla człowieka.
Nie ma chyba pewności, że coś takiego jest "czytelne" dla człowieka? Dlaczego nie miały by to być kolorowe kule, czy dźwięki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

matka pisze: Nie ma chyba pewności, że coś takiego jest "czytelne" dla człowieka? Dlaczego nie miały by to być kolorowe kule, czy dźwięki?
Mam tu na myśli wizualne ujęcie relacji pomiędzy poszczególnymi świeczkami -
wielkości knot - ciało czy porównanie dwóch kolejnych świec.
(chociaż nie ukrywam ze sam zapis świecowy jest dla mnie dużym uproszczeniem żeby nie powiedzieć błędem)

Komputer dla porównani proporcji dwóch wielkości wyrażonych liczbą musi użyć np dzielenia.

Człowiek patrząc na słupki rożnych wielkości powie: ten jest w przybliżeniu dwa razy większy. Każdy wykona tego typu porównanie z duża dokładnością o ile wielkości nei sa do siebie bardzo zbliżone. Sadze ze nawet wróbel czy lew dokonuje tego typu porównań czy szacunków w czasie poszukiwania żywności\ polowania.

Symbole, kształty czy dźwięki są dla człowieka równie naturalne jak liczby dla komputera.
matka pisze: Dlaczego nie miały by to być kolorowe kule, czy dźwięki?
Nie śmiejcie się z samej idei eksperymentu.
Zwracam tylko uwagę na zastosowane narzędzia.

http://www.rattraders.com/methodology

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Esco pisze:Wydaje mi się ze nie każdy sobie tutaj zdaje sprawę z tego że trading to sprawa czysto obliczeniowa nieporównywalna do zwykłych czynności wykonywanych przez człowieka.

Po lewej i prawej stronach jest dokładnie ta sama informacja.
Wykres nie reprezentuje nic więcej niż odpowiadające mu liczby. Nie zawiera żadnej dodatkowej informacji jedynie jest inaczej ujęta w sposób czytelny dla człowieka.
dlatego nie rozumiem dlaczego niektorzy sa tak mocno przekonani o byciu fantastycznymi traderami i mysla ze sa w stanie widziec cos na wykresie czego automat nie potrafilby dostrzec
Esco pisze:(chociaż nie ukrywam ze sam zapis świecowy jest dla mnie dużym uproszczeniem żeby nie powiedzieć błędem)
a jaki znasz lepszy zapis?

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

xpep pisze:dlatego nie rozumiem dlaczego niektorzy sa tak mocno przekonani o byciu fantastycznymi traderami i mysla ze sa w stanie widziec cos na wykresie czego automat nie potrafilby dostrzec
Jestem przekonany, że chodzi o pewność siebie - gdy znika wszystko przepada, coś jak na słynnych filmach o amwayu. Ale im większa pewność siebie, tym większa skłonność do popełniania błędów i nadinterpretacji w celu potwierdzenia założeń, często błędnych lub zwyczajnie głupich. Zobacz na przykład Microbiego, pisze o patternach sr, lt zupełnie ignorując fakt, że nikt nigdy nie wykazał faktycznego związku ich powtarzalności z możliwością zarabiania. Nie ma takich badań i z wiadomych względów nigdy nie będzie, ale Microbiemu to nie przeszkadza że koncept wywala się na samym sobie. Ważne, że wierzy w to co robi, gdyby faktycznie pochylił się i przeanalizował krok po kroku swoje postępowanie stracił by całą wiarę w siebie i możliwość zarabiania.
xpep pisze:a jaki znasz lepszy zapis
Świeczki to już przekształcenie, moim zdaniem powinno się analizować faktyczny zapis.
Obrazek

ODPOWIEDZ