Droga do zwycięstwa
Klon marcin, moim zdaniem ta pierwsza metoda jest dużo lepsza.
Dlaczego ? A no dlatego, że po zajeciu pozycji i przesunięciu na BE+1 jesteś już w domu. Nie ma obciążenia psychicznego typu co się może stać. Wiesz że w najgorszym wypadku i tak zarobisz.
Jeżeli pozycję zająłeś dobrze, to powinno dojść i tak do TP. Nie ma nic gorszego od odwrócenia pozycji zyskownej, w pozycję stratną.
Pomijam już fakt, że zanim cena zawróci, często daje sygnały o utracie impetu typu spadających gwiazd na M5 i M15 czy za pomocą oscylatora na M1 (ja tu uzywam RSI i odczytuje dywergencję).
Po niepokojących sygnałach, ustawiam SL pod tzw. półeczką, albo po prostu z ręki wychodzę.
Zawsze lepszy BE+1 niż - 20 pipsów.
Ps. Podstawowa zasada, jaką się nauczyłem z czytania różnych publikacji brzmi: "Pozwól zyskom rosnąć". Ja zawsze staram się przestawiać SL mniej wiecej co 20 parę pipsów. Nigdy nie wiesz, czy nie załapiesz się na potężny wystrzał, a wtedy szkoda dawać TP.
Dlaczego ? A no dlatego, że po zajeciu pozycji i przesunięciu na BE+1 jesteś już w domu. Nie ma obciążenia psychicznego typu co się może stać. Wiesz że w najgorszym wypadku i tak zarobisz.
Jeżeli pozycję zająłeś dobrze, to powinno dojść i tak do TP. Nie ma nic gorszego od odwrócenia pozycji zyskownej, w pozycję stratną.
Pomijam już fakt, że zanim cena zawróci, często daje sygnały o utracie impetu typu spadających gwiazd na M5 i M15 czy za pomocą oscylatora na M1 (ja tu uzywam RSI i odczytuje dywergencję).
Po niepokojących sygnałach, ustawiam SL pod tzw. półeczką, albo po prostu z ręki wychodzę.
Zawsze lepszy BE+1 niż - 20 pipsów.
Ps. Podstawowa zasada, jaką się nauczyłem z czytania różnych publikacji brzmi: "Pozwól zyskom rosnąć". Ja zawsze staram się przestawiać SL mniej wiecej co 20 parę pipsów. Nigdy nie wiesz, czy nie załapiesz się na potężny wystrzał, a wtedy szkoda dawać TP.
Zawsze lepiej po takim ruchu ustawić BE a jak cena wraca aż tyle i idzie jeszcze na minus to jeśli masz możliwość obserwacji rynku masz okazje ponowić wejście. Oczywiście jeśli kierunek dalej obowiązuje i nie zostało to popsute.klonmarcin pisze: Nie może być takiej sytuacji gdzie z zysku np. +40p robi się minus - jednak doszedłem do wniosku, że lepiej brać mniej a częściej niż dużo a rzadko.
Poza tym wydaje mi się że w tym tygodniu były raczej mniejsze konsolowe ruchy co przy Twojej grze łapania dużych ruchów musiało skończyć się nienajlepiej. Testowanie nowych założeń zawsze warto przeprowadzać troszkę dłużej niż tydzień a poza tym chyba lepiej wychodzi jak robisz to równolegle z dotychczasowym planem gry a nie przesiadasz się na nowe od ręki więc pomysł z otwieraniem dwóch pozycji wydaje mi się słyszny.
Powodzenia

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
Cześć Marcin 
Jako jeden z nielicznych systematycznie pokazujesz ze zarabiasz po kilka procent tygodniowo, wg mnie po raz kolejny zaczynasz komibnowac. Po co?
Prowadzenie pozycji i wychodzenie z niej jest najtrudniejszą rzeczą na rynku. Nie ma złotego grala na wysjcia, ktory bedzie chronil kapital a zyskom pozwalal rosnac maksmyalnie, zawsze zdarzy sie sytuacja ze Cie wytnie co do p i poleci przy stosowaniu BE lub TS chociazby nie wiem jak paramtery ustawil.
Jezeli chcesz zautomtyzowac swoj treding kompletnie to moge to jeszcze zrozumiec ale jezeli mozesz prowadzic sam pozycjie to jest to bez sesnu, jestes doswiadoczny i do tego oczytany z wykresami i sam poprowadzisz lepiej pozycjie niz nie jeden bot.
Osobiście nigdy nie byłem zwolennikiem automatyzacji a widziałem naprawdę dużo przydatnych rzeczy, między innymi cos takie jak Stforex tu nadmienił czyli że TS powinienie się zacieśniać i inne lepsze zabawaki i wszystko fajnie to wyglądao ale zadne EA nie poprowadzi pozycji lepiej od człowieka, nie ma szans
EA ma przypisane sztywno paramtery a Ty mozesz reagowac na to co sie dzieje na rynku widzisz czy impuls sie zmniejsza czy mamy kontynuacje ruchu czy zrobilismy BO czy FBO zanim bot otrzyma odpoweidni schemat.
Stopa mozna przesuwac nad/pod swiece momentum i to jest jakis pomysl ale nigdy nie powinno wygladac to na zasadzie "liczb" czyli a ustawie sobie na 25, nastepna okragla 50 bo tak fajnie..
U mnie BE ustawiana jest tylko wtedy kiedy nie moge prowadzic pozycji sam.
Ja mam dla Ciebie taki pomysł, kreski ktore rysujesz do zajecia pozycji, rysuj tak samo do wyjscia z pozycji i tak jak szukasz sygnalow do wejscia z PA to szukaj sygnalow do wyjscia z PA na danym poziomie gdzie masz kreske. Ja zazwyczaj prowadze pozycje na h1/m15 zgodnie ze swieca H4 bo jak sie zlapie na ktorys cien to dlaczego mam oddać polowe swieczki albo wiecej? Prowadzac pozycje obserwuje m5 i m15, a uwage zwracam na konczace sie h1 i h4. Wychodze po zamknieciu sie swiecy a nie w trakcie jej tworzenia sie jezeli byl sygnal do wyjscia...
Dzieki obserwacji unikniesz takich sytuacji http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 603#474603 lub takich http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 120#472120 a tu moje wyjscie z tej samej sytuacji co Ty z drugiego linka, http://i.imgur.com/i1pDL.jpg wyjscie na podobnym poziomie ale ja stworzylem sobie mozliwosci kontynuacji ruchu czyli mozliwosci maksymalizacji zyskow a Twoje zlecenie zamknelo sie na TP.
Gdzie Twoje TP zostaje przebijane przez swiece momo ktora jest zdecydowana co do ruchu. Wyjscie nie powinno byc podczas tworzenia sie swiecy, przeciez nie zmaknieta swieca to iluzja
W kazdym razie masz parktycznie kompletny system ktory zarabia, tworzony przez kilka lat i nawet jak bys to podal tu na tacy to i tak ludzie nie beda tym zarabiac, bo tu chodzi o doswiadczenie o te godziny przed monitorem ktore teraz owocuja a przede wszystkim cierplwiosc i wytrwalosc
Takze udoskonalaj ale nie przesadz
Pozdrawiam
wng

Jako jeden z nielicznych systematycznie pokazujesz ze zarabiasz po kilka procent tygodniowo, wg mnie po raz kolejny zaczynasz komibnowac. Po co?
Prowadzenie pozycji i wychodzenie z niej jest najtrudniejszą rzeczą na rynku. Nie ma złotego grala na wysjcia, ktory bedzie chronil kapital a zyskom pozwalal rosnac maksmyalnie, zawsze zdarzy sie sytuacja ze Cie wytnie co do p i poleci przy stosowaniu BE lub TS chociazby nie wiem jak paramtery ustawil.
Jezeli chcesz zautomtyzowac swoj treding kompletnie to moge to jeszcze zrozumiec ale jezeli mozesz prowadzic sam pozycjie to jest to bez sesnu, jestes doswiadoczny i do tego oczytany z wykresami i sam poprowadzisz lepiej pozycjie niz nie jeden bot.
Osobiście nigdy nie byłem zwolennikiem automatyzacji a widziałem naprawdę dużo przydatnych rzeczy, między innymi cos takie jak Stforex tu nadmienił czyli że TS powinienie się zacieśniać i inne lepsze zabawaki i wszystko fajnie to wyglądao ale zadne EA nie poprowadzi pozycji lepiej od człowieka, nie ma szans

EA ma przypisane sztywno paramtery a Ty mozesz reagowac na to co sie dzieje na rynku widzisz czy impuls sie zmniejsza czy mamy kontynuacje ruchu czy zrobilismy BO czy FBO zanim bot otrzyma odpoweidni schemat.
Stopa mozna przesuwac nad/pod swiece momentum i to jest jakis pomysl ale nigdy nie powinno wygladac to na zasadzie "liczb" czyli a ustawie sobie na 25, nastepna okragla 50 bo tak fajnie..
U mnie BE ustawiana jest tylko wtedy kiedy nie moge prowadzic pozycji sam.
Ja mam dla Ciebie taki pomysł, kreski ktore rysujesz do zajecia pozycji, rysuj tak samo do wyjscia z pozycji i tak jak szukasz sygnalow do wejscia z PA to szukaj sygnalow do wyjscia z PA na danym poziomie gdzie masz kreske. Ja zazwyczaj prowadze pozycje na h1/m15 zgodnie ze swieca H4 bo jak sie zlapie na ktorys cien to dlaczego mam oddać polowe swieczki albo wiecej? Prowadzac pozycje obserwuje m5 i m15, a uwage zwracam na konczace sie h1 i h4. Wychodze po zamknieciu sie swiecy a nie w trakcie jej tworzenia sie jezeli byl sygnal do wyjscia...
Dzieki obserwacji unikniesz takich sytuacji http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 603#474603 lub takich http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 120#472120 a tu moje wyjscie z tej samej sytuacji co Ty z drugiego linka, http://i.imgur.com/i1pDL.jpg wyjscie na podobnym poziomie ale ja stworzylem sobie mozliwosci kontynuacji ruchu czyli mozliwosci maksymalizacji zyskow a Twoje zlecenie zamknelo sie na TP.
Gdzie Twoje TP zostaje przebijane przez swiece momo ktora jest zdecydowana co do ruchu. Wyjscie nie powinno byc podczas tworzenia sie swiecy, przeciez nie zmaknieta swieca to iluzja

W kazdym razie masz parktycznie kompletny system ktory zarabia, tworzony przez kilka lat i nawet jak bys to podal tu na tacy to i tak ludzie nie beda tym zarabiac, bo tu chodzi o doswiadczenie o te godziny przed monitorem ktore teraz owocuja a przede wszystkim cierplwiosc i wytrwalosc

Takze udoskonalaj ale nie przesadz

Pozdrawiam
wng
Sprawdzałem w praktyce koncepcję podążania TS za ceną. Co prawda nie wprost chodziło przestawianie SL na serwerze brokera tylko o kontrolę Equity/Balance (zamykanie na podstawie ogólnego zysku z wszystkich otwartych pozycji) i uważam, że właśnie im dalej cena odjedzie to właśnie ze względu na ryzyko korekty TS powinien tym wolniej za nią podążać. Zwłaszcza jak się piramiduje pozycje. A rzeczywistość jest taka, że sytuacje kiedy się na TS da nieźle pojechać za ceną są rzadkością. Per saldo bardziej efektywne jest ustawianie sztywnego TP. Marcin jeśli myśli o stawianiu SL bez BE to musi niestety je zwiększyć.Stforex pisze:Im cena pokona dłuższą drogę, tym większe ryzyko zawrócenia. Dlatego TS powinien się zacieśniać. Ale nie mam pomysłu jak to wykonać technicznie
- adamkaluza
- Pasjonat
Te słowa bardzo do mnie przemawiają, biorąc pod uwagę regularne zyski jakie osiągałeś w poprzednich tygodniach.wng pisze:Jako jeden z nielicznych systematycznie pokazujesz ze zarabiasz po kilka procent tygodniowo, wg mnie po raz kolejny zaczynasz komibnowac. Po co?
Ja się nie znam więc się nie wypowiadam, ale myślę że ten Pan bardzo dobrze się zna i wie co robi i mówi. Polecam film na tej stronie http://www.forextrader.pl/portal/2012/0 ... niu-video/
Pozdrawiam

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
- klonmarcin
- Maniak
Dzięki za wszystkie rady - postaram się coś z tego wykorzystać.
A tutaj obiecane podsumowanie tygodnia:

image upload
Dodam, że gdybym nadal stosował stare zasady tydzień byłby spokojnie na plus - ale takie dni jak poniedziałek gdzie zgarniam tylko 2p z ruchu na ponad 100p nie mogą mieć więcej miejsca.
A tutaj obiecane podsumowanie tygodnia:

image upload
Dodam, że gdybym nadal stosował stare zasady tydzień byłby spokojnie na plus - ale takie dni jak poniedziałek gdzie zgarniam tylko 2p z ruchu na ponad 100p nie mogą mieć więcej miejsca.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
tutaj watro popatrzeć na historię jak często takie zagrania łapiesz, może to jest jeden z tych tygodni w którym trzeba się cofnąć by nabrać sił i iść dalejklonmarcin pisze:tylko 2p z ruchu na ponad 100p nie mogą mieć więcej miejsca

“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates
- klonmarcin
- Maniak
Wiesz - trzeba znaleźć jakiś kompromis - mimo, że dotychczasowe metody dawały zysk - nawet powyżej oczekiwań to jednak mógłby on być większy. Wystarczy przejrzeć dziennik i widać wyraźnie, że zaliczone TP można policzyć na palcach.Darkey pisze: Ja z BE zrezygnowałem zobaczymy jak to będzie na demie to sobie mogę pozwolić jak się sprawdzi trafi na real, odkładam go i odkładam, dobrze widocznie tak musi być Smile
Też skłaniam się ku temu co napisał wng - nie da się w pełni zautomatyzować prowadzenia pozycji - w myśl zasady - nie ma dwóch takich samych sytuacji - są tylko podobne - i właśnie trzeba się skłaniać ku manualnemu prowadzeniu pozycji - każda decyzja musi wynikać z wykresu.
cdn..
No pain - No gain
No pain - No gain
Dokładnie jak już się gra to trzeba pilnować co się dzieje
może jakieś alarmy będą rozwiązaniem, głos na ful i czekasz na dźwięk
to już wszystko kwestia dostępnego czasu a zresztą ty już tam będziesz wiedział co zrobić, powodzenia.

“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
- klonmarcin
- Maniak
Moje spojrzenie na rynek:

image upload
Spróbuję jeszcze parę zagrań bez TP - jedynie sl i TS. Tak aby nie ograniczać się TP

image upload
Spróbuję jeszcze parę zagrań bez TP - jedynie sl i TS. Tak aby nie ograniczać się TP

No pain - No gain
No pain - No gain