Nie chciałbym kontynułować tego wątku bo niestety, ku zmartwieniu autora ja również przyznam ze jego "system" długo nie podziała...
zmienią się średnio terminowe warunki panujace na Eur/Usd
i WMA28+EMA8 zaczną tracić
ale "zaczna zarabiać" inne średnie... które obecnie tracą
ale pozwole sobie odpowiedzieć na pytania:
PA to sktót od Price ActionPytajnik pisze:a co oznacza skrót PA?PF pisze: PA - conajmniej polecane
a oto link dotyczący tematu PA
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917
/// mod Tig3r mnie uprzedził z odpowiedzią
alinoe pisze:Za pomocą automatów można zarabiać, to nie ulega wątpliwości ale o jakich dziesiątkach lat mówisz? Chodzi mi o to czy istnieje możliwość przetestowania systemu na danych z lat powiedzmy sześćdziesiątych, chodzi o waluty. Jeśli mówimy o testach na 1D lub 1W wydaje mi się, że wyniki uzyskane dzięki testom na danych z kilku, kilkunastu ostatnich lat raczej nie dają pewności, że system będzie działał przez najbliższe kilkadziesiąt lat, w każdym razie nie jest to pewność większa niż w przypadku testów na 5M lub 1H.PF pisze:Mówie tutaj o dłuższym terminie i wiekszych interwałach czasowych, prace z nimi dają często marnę wyniki, ale za to stałe w przeciągu dziesiątek lat
5-30% rocznie tyle dają proste automaty oparte o jeden TF, 1D lub 1W
dane 1D nadsyłane do MetaTrader'a są od 1989 roku
to jest 21lat
to dość długo
a testujac jeden system na kilku nie skorelowanych parach, można otrzymać rzetelne wyniki.
bardzo cennymi danymi jest historia rynku,
ale należy umieć z niej korzystać
wiadomo ze historia się nie powtarza, ale przykładem poszczególne formacje świecowe powtarzają się.
Tak samo jak powtarza sie warunek występowania
zmiennego w okresie czasu
i zniesienia ceny, trendu. Te dwa punkty występuja na każdym z rynków, każdej giełdzie
dobry robot ma na celu "radzić sobie" z dynamicznymi zmianami trendu, lub wyszukiwać najbardziej prawdopodobne formacje świecowe.
Z mojej strony do owego tematu było by na tyle.
Mogłbym dodać EA robiące zlecenie na przecięciu średnich,
ale jest już takich sporo na internecie wiec przysłowiowo "odeśle do wyszukiwarki"
Pozdrawiam