Automat - przeciecie srednich na H1

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
PF
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: PF »

Witam

Nie chciałbym kontynułować tego wątku bo niestety, ku zmartwieniu autora ja również przyznam ze jego "system" długo nie podziała...

zmienią się średnio terminowe warunki panujace na Eur/Usd
i WMA28+EMA8 zaczną tracić
ale "zaczna zarabiać" inne średnie... które obecnie tracą

ale pozwole sobie odpowiedzieć na pytania:
Pytajnik pisze:
PF pisze: PA - conajmniej polecane
a co oznacza skrót PA? :/
PA to sktót od Price Action
a oto link dotyczący tematu PA
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917
/// mod Tig3r mnie uprzedził z odpowiedzią

alinoe pisze:
PF pisze:Mówie tutaj o dłuższym terminie i wiekszych interwałach czasowych, prace z nimi dają często marnę wyniki, ale za to stałe w przeciągu dziesiątek lat

5-30% rocznie tyle dają proste automaty oparte o jeden TF, 1D lub 1W
Za pomocą automatów można zarabiać, to nie ulega wątpliwości ale o jakich dziesiątkach lat mówisz? Chodzi mi o to czy istnieje możliwość przetestowania systemu na danych z lat powiedzmy sześćdziesiątych, chodzi o waluty. Jeśli mówimy o testach na 1D lub 1W wydaje mi się, że wyniki uzyskane dzięki testom na danych z kilku, kilkunastu ostatnich lat raczej nie dają pewności, że system będzie działał przez najbliższe kilkadziesiąt lat, w każdym razie nie jest to pewność większa niż w przypadku testów na 5M lub 1H.

dane 1D nadsyłane do MetaTrader'a są od 1989 roku
to jest 21lat

to dość długo
a testujac jeden system na kilku nie skorelowanych parach, można otrzymać rzetelne wyniki.

bardzo cennymi danymi jest historia rynku,
ale należy umieć z niej korzystać

wiadomo ze historia się nie powtarza, ale przykładem poszczególne formacje świecowe powtarzają się.
Tak samo jak powtarza sie warunek występowania
zmiennego w okresie czasu
i zniesienia ceny, trendu. Te dwa punkty występuja na każdym z rynków, każdej giełdzie

dobry robot ma na celu "radzić sobie" z dynamicznymi zmianami trendu, lub wyszukiwać najbardziej prawdopodobne formacje świecowe.

Z mojej strony do owego tematu było by na tyle.
Mogłbym dodać EA robiące zlecenie na przecięciu średnich,
ale jest już takich sporo na internecie wiec przysłowiowo "odeśle do wyszukiwarki"

Pozdrawiam

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

ojej dzięki -> 3 odpowiedzi :) - trochę nietypowa jest od moda (Tig3ra) :D
Pozdrawiam
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

srebrnyptak
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: srebrnyptak »

jeszcze raz dziekuje z uwagi i sugestie,
Puki ten prymitywny system dziala i jest skuteczny to sie bede go trzymac.

a tak z ciekawosci zapytam czy ktos z tego korzysta: http://www.superfxrobot.com?

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

srebrnyptak pisze:a tak z ciekawosci zapytam czy ktos z tego korzysta: http://www.superfxrobot.com
To jest skalper, a skalpery śmierdzą... :/
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Egor
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Egor »

Witam,

jestem nowy na FX.

Sam teraz testuje ręcznie taktyke gry na średnich ale z kilkoma warunkami, które jeśli udałby się zaprogramować mogłyby przynieść dobre rezultaty.

Gram na TF 15 i 5 średnie EMA 5/15.
Podstawowym warunkiem wejścia oprócz przecięcia średnich to otwarcie h1 zgodnie z D1 a już calkowite koszenie pipsów jeśli D1 zgodne jest z trendem średnioterminowym (co można było zauważyć w ostatnim tygodniu, choć tutaj zadecydowały wydarzenia w Grecji)

Przykład
jeśli D1 jest czerwone to czekam na korektę up i jeśli po zielonym h1 otwiera się na czerwono plus przecięcie średnich m15 lub czasem m5 (nie musi być akurat w tym momencie mogło nastąpić np 15 min wcześniej, zaraz ma nastąpić lub srednia dobija się od drugiej zgodnie z trendem to wchodzę.) Wchodzę zazwyczaj po przekroczeniu 5 pipsów w daną stronę SL 12 pipsów powyżej otwarcia ŚWIECZKI H1. BE może być po 20 pipsach TP 30-50 pipsów lub czekać do zamknięcia świeczki godzinnej.
Jeszcze sliniejszym sygnałem jest kiedy świeczka h1 otworzy się przeciwnie do d1 ale po 5-15 minutach zawróci i zmieni kolor wtedy pewna ostra jazda.

gdyby zaprogramować EA na wejscie na przebicie srednich ale zgodnie z d1 to skutecznosc moim zdaniem by sie zwiekszyla.

Ogólnie wykorzystywany jest tutaj trend following. Ludzie są bardziej skłonni otwierać pozycje zgodne z dłuższym trendem dlatego świece h1 zgodne z d1 mogą dać większy i pewniejszy zysk

W zeszłym tygodniu na takich jazdach można było zrobić nawet po 100 pipsów na 1 świecy!

PLUSEM jest to że siedzimy przy kompie 10-15 pierwszych minut danej godziny. Ustawiając SL i TP odchodzimy i wyłączamy to co przynosi straty czyli emocje.

PS można też obserwować stocha który wyprzedza średnie

Gdyby ktoś chciał spróbować zaprogramować ea do tego to proszę o kontakt hirohito@poczta.fm

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

broda79 pisze:Panowie, żaden sys nie działa bez przerwy przez 5 lat. Rynki są b.dynamiczne i zmienne.
Żaden robot i automat nie zastąpi Waszego mózgu, a tym bardziej zarabiał za was przez 5lat!!
Zainteresujcie się się systemami price action.
Takie powiedzenie jest:

"Zrobił to, bo mu nie powiedzieli, że to niemożliwe" :wink:

a7531
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: a7531 »

Witam,

Nie jestem tak bardzo zaawansowany w automatach.Ale bardzo interesuje mnie ten temat.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, czy można na kompie zainstalować automat ,aby samodzielnie kupował lub sprzedawał, np w momencie przecięcia średnich lub w oparciu o inne wskaźniki

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Oczywiście, najprościej MT4 + MQL4

a7531
Bywalec
Bywalec

automat

Nieprzeczytany post autor: a7531 »

Witam,

Dzięki RafalT za pomoc, ale czy mógłbyś trochę uszczegółowić swoją odpowiedź.
Chodzi mi ,z jakiego miejsca ewentualnie można by ściągnąć pliki np mq4 i zainstalować na moim kompie w MT4 aby automat zaczął działać ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Szukaj wszystkiego na temat "Automatyczne strategie" lub "Expert advisors" w necie, np:

http://www.admiralmarkets.pl/trader/ea/

http://forum.forexclub.pl/topic/189-aut ... atrader-4/

Teraz pytanie, czy chcesz gotowca, czy sam napisać;)

Ta druga droga dłusza ale na pewno bardziej opłacalna w przyszłości, zatem:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9752

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Niestey nie ma drogi na skróty. Powodzenia :)

ODPOWIEDZ