pozdrawiam
Trudno pisać o wskaźnikach, kiedy pierwowzorem "dinozaurów" są narzędzia rodem z giełd w zastosowaniu do spółek. Czas pracy giełdy i czas pracy rynku forex już powoduje przekłamania i rozjazdy. Dlatego dla przykładu typowo przyjęte i stosowane parametry wskaźników nie koniecznie sprawdzą się na rynku 24-godzinnym. Wiele z narzędzi do tej pory funkcionujących powstawało w czasie, kiedy giełdy pracowały 6 dni i mniej godzin miała sesja, obecnie jest to 5 dni. Jeżeli nawet dopasujemy do tej różnicy coś co będzie w miarę działało, będzie to jednak rodzaj protezy. I jeszcze na dodatek te kadłubowe świeczki niedzielne! Drugi mankament dla forexu różniący pierwowzorów, jest dynamika volatility. Skoro tak, to należałoby więcej szukać w variance. Moim zdaniem, to co NIE działa dobrze na akcyjnym, może świetnie się sprawować w forexie. Podpowiem tylko kierunek moich poszukiwań. Fisher, Ichimoku, ADX, CCI, momentum, HaikinAshi. To są w miarę uniwersalne rzeczy. Mozna je z powodzeniem łączyć w różnych kombinacjach i wariacjach. Moja dewiza, to nie bój się "dziwnych" ustawień i zależności wzajemnych. Dodawaj, dziel, mnóż, szukaj różnic do średnich itp. Jednym słowem, niestandardowe zastosowanie standardowych znanych zależności. Bolączka opóźniania sie wskaźników to nie jest chyba to co ogólnie się sadzi. To nie wskaźnik kieruje ceną, tylko wskaźnik w swej jakiejkolwiek statystycznej postaci dąży zawsze do ceny. Wynika to z zasady rozkładu normalnego i bezwładności. Najmniej opóźniający chyba jest chyba niedoceniany RAVI. W połączeniu z innym, może dać w miarę sensowne rozwiązania.profession pisze:Przecież pisałem że wskaźnik nie repaintuje po zamknięciu świecy, ale widzę, że albo nie doczytałeś albo nie chcesz mi wierzyć.malsehen pisze:Pytanie tylko czy rzeczywiście nie repaintuje![]()
A na czym opierasz Twoje sygnały? Napisz proszę. Chętnie sprawdzimy w końcu to temat o najpewniejszych sygnałach.malsehen pisze:że jest co do moich sygnałów z reguły trochę opóźniony
Ale wracając do tematu jakie inne pewne sygnały/wskaźniki możecie polecić bo na razie tylko ja się produkuje![]()
Cały czas obserwuje to samo jak człowiek coś umieści to wiele osób pobiera bez słowa ani odpowiedzi. Ale aby ktoś coś umieścił i podzielił się to już naprawdę rzadkość. Jest tutaj wiele osób z ogromną widzą. Piszcie - przecież wam też ktoś udostępnił swoją wiedzę za darmo w necie.