Najpewniejsze sygnały - budujemy strategię

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Nie, nie ja się nie urażam :) po prostu myślałem, że nie możesz uwierzyć w ten wskaźnik :) a jest on naprawdę dobry.

pozdrawiam
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

profession pisze:
malsehen pisze:Pytanie tylko czy rzeczywiście nie repaintuje
Przecież pisałem że wskaźnik nie repaintuje po zamknięciu świecy, ale widzę, że albo nie doczytałeś albo nie chcesz mi wierzyć. :?:
malsehen pisze:że jest co do moich sygnałów z reguły trochę opóźniony
A na czym opierasz Twoje sygnały? Napisz proszę. Chętnie sprawdzimy w końcu to temat o najpewniejszych sygnałach.

Ale wracając do tematu jakie inne pewne sygnały/wskaźniki możecie polecić bo na razie tylko ja się produkuje :( :?: Cały czas obserwuje to samo jak człowiek coś umieści to wiele osób pobiera bez słowa ani odpowiedzi. Ale aby ktoś coś umieścił i podzielił się to już naprawdę rzadkość. Jest tutaj wiele osób z ogromną widzą. Piszcie - przecież wam też ktoś udostępnił swoją wiedzę za darmo w necie.
Trudno pisać o wskaźnikach, kiedy pierwowzorem "dinozaurów" są narzędzia rodem z giełd w zastosowaniu do spółek. Czas pracy giełdy i czas pracy rynku forex już powoduje przekłamania i rozjazdy. Dlatego dla przykładu typowo przyjęte i stosowane parametry wskaźników nie koniecznie sprawdzą się na rynku 24-godzinnym. Wiele z narzędzi do tej pory funkcionujących powstawało w czasie, kiedy giełdy pracowały 6 dni i mniej godzin miała sesja, obecnie jest to 5 dni. Jeżeli nawet dopasujemy do tej różnicy coś co będzie w miarę działało, będzie to jednak rodzaj protezy. I jeszcze na dodatek te kadłubowe świeczki niedzielne! Drugi mankament dla forexu różniący pierwowzorów, jest dynamika volatility. Skoro tak, to należałoby więcej szukać w variance. Moim zdaniem, to co NIE działa dobrze na akcyjnym, może świetnie się sprawować w forexie. Podpowiem tylko kierunek moich poszukiwań. Fisher, Ichimoku, ADX, CCI, momentum, HaikinAshi. To są w miarę uniwersalne rzeczy. Mozna je z powodzeniem łączyć w różnych kombinacjach i wariacjach. Moja dewiza, to nie bój się "dziwnych" ustawień i zależności wzajemnych. Dodawaj, dziel, mnóż, szukaj różnic do średnich itp. Jednym słowem, niestandardowe zastosowanie standardowych znanych zależności. Bolączka opóźniania sie wskaźników to nie jest chyba to co ogólnie się sadzi. To nie wskaźnik kieruje ceną, tylko wskaźnik w swej jakiejkolwiek statystycznej postaci dąży zawsze do ceny. Wynika to z zasady rozkładu normalnego i bezwładności. Najmniej opóźniający chyba jest chyba niedoceniany RAVI. W połączeniu z innym, może dać w miarę sensowne rozwiązania.

Dodano po 53 minutach:

Dodam jeszcze o różnicach "standartowych" ustawień na przykładzie Ichi.
Wskaźnik ma wartości 26/9. Wzięło się to właśnie z 26 dni obrotu w miesiącu i 1,5 tygodnia dla "9" dni. Teraz raczej wartości 22 i 7 (a w zasadzie 7 i 1/2) sa bardziej zbliżone do czasu pracy rynków. Dla 52 tez powinno się stosować 2 x 22 =44. Spróbujcie. Polecam również stworzony dodatkowy wskaźnik na jego podstawie IchiSuma stosowany równolegle. To taka kwintesencja Ichimoku w prostszej formie.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

mike_05

Dobrze rozumujesz dlatego moją całą energię z prostych systemów przeniosłem na dywerygencje których jest pełno do koloru do wyboru. Tylko wybrać odpowiedni wskaźnik i mamy system gotowy.
Trudno jest nadążyć za systemami natomiast dywerygencje pozostają
niezmienne dlaczego? bo nikt nie wymyśli systemu który to przewidzi.
Trudno jest przepowiedzieć przyszłość natomiast zachowanie dywerygencji jest takie same. Można śmiało napisać " Było jest i będzie".

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Możesz podać jakiś przykład? To temat o najlepszych sygnałach. Jeśli dywergencje dają dobre sygnał to opisz to proszę tutaj :)

Wyznaczasz ręcznie czy korzystasz z gotowych wskaźników do pokazywania dywergencji?

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Czy mi się tak tylko wydaje czy dywergencja to nic innego jak złożenie dwóch sygnałów, z których pierwszy był fałszywy,a kolejny jeszcze nie wiemy jaki będzie.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Dywergencja powstaje wtedy gdy na wskaźniku np CCI mamy do czynienia z np dwoma dołkami o tendencji wzrostowej. Natomiast na wykresie ceny swa dołki o tendencji spadkowej [odwrotnej] Jest to sygnał do wybicia zgodnie z kierunkiem pokazywanym przez wskaźnik.

Dywergencja czyli rozdzwięk, rozbierzność co do kierunku. Cen wskazuje na inny kierunek [trend] a wskaźnik na inny w tym samym momencie.

Dlaczego w ogóle istnieją dywergencje? jakie są ich podstawy logiczne?

Może to symbolizować, że choć ruch ceny ma większy zakres np. szczyty są wyżej to jednak wskaźnik pokazuje, że drugi szczyt jest słabszy pomimo faktu że jest wyżej. Dlatego potem następuje zmiana trendu zgodnie z kierunkiem wskaźnika. Trend ma charakter wygasający, wskaźnik interpretuje drugi szczyt jako mniej znaczący. Choć cena na to nie wskazuje w sposób bezpośredni.

http://www.dywergencja.civ.pl/dywergencje.htm

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Witam.
Prosty przykład edek M15 jaki kierunek należy obrać? odpowiedz jest banalnie prosta:

Dodano po 3 minutach:

Ta sama data natomiast widziane z TF M5 trochę lepiej to wygląda i można zarobić

Dodano po 5 minutach:

Z perspektywy M1 tu można poszaleć. Tak to wygląda, mały wycinek 2H pracy i kilkanaście pipek

Dodano po 20 minutach:

Uważam że inwestując na M1 w oparciu o pozostałe TF M5-H4 możemy swobodnie wyznaczyć kierunek i wyłapać dywerygencje.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

prosty system na dywergencje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Przykładowe trejdy z ostatnich ćwiczeń poligonowych.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

mike_05 pisze:Przykładowe trejdy z ostatnich ćwiczeń poligonowych.
Czy mógłbyś powiedzieć skąd pochodzą te screeny? To jakiś program do testowania? Wygląda interesująco.

ODPOWIEDZ