System Cyprys EUR/USD

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

brother pisze:profession to może opisz swój system jako pierwszy wtedy zaczną inni.
Dzięki za zachętę, jeśli będzie wystarczający dobry i dopracowany uczynię to z chęcią. Zresztą wrzucałem już tutaj ciekawe rzeczy, które są dla mnie i innych dochodowe, ale odzewu zbytnio nie było. A autora motywuje bo On wyraził już swoją wolę jego upublicznienia stronę wcześniej. Chyba, że z chęci tej zrezygnował to temat do kosza. Jednak wierze, że tak nie jest stąd moja prośba o bycie konsekwentnym.
Matek22tbg pisze:Nie spodziewałbym się po tym jakiegoś złotego grala
Też się nie spodziewam, szczególnie, że znam wszystkie wskaźniki o których mowa od dawien dawna. Nie są one żadną tajemnicą a tym bardziej graalem. Bardziej interesuje mnie sposób w jaki z nich korzysta osiągając tak wysoką skuteczność. Myślę, że autor ma coś do zaprezentowania dlatego się niecierpliwie. Wiele systemów na tym forum nie spełnia jakichkolwiek minimalnych wymagań, np. w ogóle jakiejkolwiek dochodowości. Ten wygląda na przemyślany dlatego proszę raz jeszcze o kontynuacje wątku :)

pozdrawiam
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Matek22tbg
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matek22tbg »

Też znam wszystkie wskaźniki i najciekawszym z nich według mnie jest VQ, który po odpowiednim skonfigurowaniu daje ciekawe sygnały na większych TF.

Przetestujcie sobie ten skrypt, który wrzucił Cyprys u mnie coś nie bardzo on działa może Cyprys jaśniej opisze jak to wszystko ma wyglądać by trzymało się kupy.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

No to zaczynamy:
postaram się choć w małych porcjach to regularnie, ok ? ;)

1. Warunki podstawowe (czyli nim zaczne handlować)

Kilku z Was napisało, że wskaźniki, których używam są ogólnie znane. To może zaskoczę Was tym, że w zasadzie mógłbym używać dowolnych innych. To co odróżnia moją strategię od typowego systemu miechanicznego jest to, że handluje tylko w określonch warunkach, bardzo wybrednie przebierając w ew. sygnałach wejścia w rynek. Są to proste zasady, ale tu nie chodzi o budowanie agregatów opartych na mechanice kwantowej, tylko właśnie o prostotę i skuteczność. Jeśli ktoś spodziewa się tu prawd powalających na kolana, czy wielostronicowych listingów to się rozczaruje. Od nastu lat próbuje z różnym skutkiem budować strategie i po okresie wymyślania niezwykle skomplikowanych algorytmów przekonałem się, że nie tędy droga. Właściwie filtrowanie sygnałów jest kluczem tego systemu. Kiedy analizuję dostępne systemy mechaniczne, to widać, że są one mniej lub bardziej optymalizowane tak, aby wychwycić pewniem kompromis między różnymi okresami na rynku. Dla mnie ważniejszym jest wychwycić odpowieni moment. Znacznie bardziej wolę nie zarobić, niż zbyt mocno zaryzykować.

Przede wszystkim płynność: otwieram pozycje tylko między 9:00, a 22:00 naszego czasu. Staram się oczywiście unikać handlu podczas podawnia istotnych danych makro. Sprawdzam wielkość spreadu w stosunku do średnich ruchów cen - wizualnie - mam na wykresie obie linie cen: ask i bid, więc od razu po ich dystansie widzę, czy warto analizować dalej. Bo czasami jest tak, że nawet jeśli sytuacja na rynku wydaje się oczywista to zasięgi ruchu cen, w stosunku do spreadu są na tyle małe, że nie warto ryzykować. Następnie sprawdzam dynamikę trendu. Powszechnie uważa się, że im bardziej trendowy rynek tym lepiej, ale ja mam inne doświadczenia. Dla mnie nejlepsze są długie, ale przede wszystkim łagodne trendy, takie..... falujące :) Podczas takiego trendu przewidywalność rynku dla mnie jest maksymalna. Występują wtedy, moje ulubione w miarę regularne korekty, które kończą się najczęściej w strefach wykupienia/wyprzedania. To idealny moment na zajęcie pozycji z głównym trendem. Przy bardzo ostrych i szybkich ruchach jestem niezwykle ostrożny, a czasem wogóle odpuszczam - zwłaszcze jeśli "nie czuję" rynku. Kolejnym etapem jest regularność rynku - najprościej mówiąc, chodzi o odległości między kolejnymi sygnałami odwrócenie pozycji w danym TF, mierzone zarówno w czasie, jak i cenie. Im większe tym lepiej. Do jego wizualizacji używam wskaźnika opartego na trendach T3_clean - przy jego wzroście ma on wartość 1 przy spadku -1. Dodatkowo sprawdzam regularność na TTMstoch - zasada podobna. Wkrótce postaram się wrzucić wskaźniki i szablony.

cdn....

Co do VQ - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, jak wiele osób go musi używać, że przy każdym sygnale na H1 świeczka osiąga czasem wielkość 2x - 3x większą niż poprzednia :)

Do benny:

Gdybym miał ten system w postaci kompletnego i policzalnego robota już bym przeszedl na jego utrzymanie :) Ja wierzę w ten system, ale ze względu na mój aktywny w nim udział (najsłabsze ogniwo), nie podejmę nawet rękawicy rzuconej w nieświadomości przez kolegę Pełnomocnika :) Udostępnienie przeze mnie tego systemu na Zulu jest pewnym krokiem do poświęcenia się wyłącznie handlowaniu, ale ja się rynkami finansowymi zajmuje już od 1994 (słynna emisja pierwotna Banku Śląskiego) i choć nie na foreksie, to miałem dwie próby uzawodowienia mojej pasji. Niestety nie wyszło. Dlaczego ? Temat rzeka.... Raz, że na WGPW jest trudniej spekulować, a łatwiej inwestować (stopy zwrotu nie powalały). Dwa - moje ówczesne narzędzia i systemy były dużo gorsze. Trzy, aby móc przetrzymać okresy (serie, które są nie uniknione) błędów, czy strat trzeba mieć więcej pieniędzy, niż ... miałem :) Jednym słowem to nie takie proste. Foreksem zajmuję się od ok. roku i muszę przyznać, że jego możliwości robią na mnie wrażenie... więc kto wie... może do trzech razy sztuka.... :) Ale mam za dużo lat i dzieci :), żeby podjąć taką decyzję spontanicznie.... to musi być solidny grunt.

Do Matek22tbg:

Napisz coś więcej... Może przyczyną była różnica kursów bid i ask (tylko jden przebił linię) ? Mnie on nigdy nie zawiódł, choć przed wrzuceniem na forum trochę go oczyściłem, może coś przy okazji sie posrało. Ale napisz, co się konretnie nie udało i w jakich okolicznościach, pls...

Matek22tbg
Stały bywalec
Stały bywalec

cyprys pisze:
Do Matek22tbg:

Napisz coś więcej... Może przyczyną była różnica kursów bid i ask (tylko jden przebił linię) ? Mnie on nigdy nie zawiódł, choć przed wrzuceniem na forum trochę go oczyściłem, może coś przy okazji sie posrało. Ale napisz, co się konretnie nie udało i w jakich okolicznościach, pls...

Tzn sytuacja wygląda następująco wrzucam twój skrypt na wykres ustawiam w nim odległość od ceny np 10 pips wchodzę w pozycje BUY cena dochodzi do SL zamyka spoko. Następnie wchodzę w pozycje SELL cena przebija czerwoną linie nic sie nie dzieje następnie wraca i przebija zieloną linie również nic sie nie dzieje czasami w pozycji BUY jest tak samo cena przebija ZNACZNIE czerwoną linie bądź zieloną i pozycja sie nie zamyka. Nie wiem, czym to jest spowodowane... Próbowałem na 2 brokerach i wszędzie to samo Przeglądnij ten skrypt może coś tam jest nie tak.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

cyprys pisze:1. Warunki podstawowe (czyli nim zaczne handlować)
Cześć Cyprys,

Mnie zaciekawił ten SL i TP dynamiczny, chociaż nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej, bo jesli sie ma dobre wejscie to SL tez jest dobrze usawiony i nie pomaga SL dynamiczny, ale chciałbym to spróbować a inne rzeczy z Twojego autorskiego systemu czas pokaże. Największy problem jak piszesz to przy takim SLTP przy dużych obsunięciach jest ze składaniem zleceń, ale jak piszesz najlepiej unikać istotnych danych etc.

Ok, jeszcze raz dzięki, że dzielisz się doświadczeniem i pomysłami.

Pozdrawiam.
Objective perspective, just businiess...

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

Matek22tbg,

A więc wszystko jasne... mea culpa :)
"Dynamiczny SLTP" jest jak pszczoła, a zamykanie pozycji jak żądlenie :D

Dopóki nie wejdzie w tryb zamykania pozycji wszystko kontroluje, ale jak zostanie wykonany skutecznie moduł wyjścia z rynku to skrypt przechodzi w stan wegetacji i już nie działa. Aby znów zaczął, trzeba go usnąć z wykresu - wówczas się resetuje i znów wrzucić - może to dziwne, ale tak sobie to wymyśliłem i mi pasowało....

Mam nadzieję, że nie straciłeś przez to kasy.... :)

Matek22tbg
Stały bywalec
Stały bywalec

hehehe nieeee wszystko testuje na demo.

w takim radzie czakamy na dokłdniejszy opis systemu zasady wejść, wyjść przykłady itp..

Pozdro

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Kiedy następna część? Screeny, zasady wejść, konkretne przykłady? Nie chcę ponaglać ale takim tempem to nie wiem czy się do Wigilii doczekamy :)?

a7531
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: a7531 »

Witam,

Ale jak mogę skorzystać z tego systemu?

Czy mogę zainstalować go na Meta Traderze?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

a7531 pisze:Ale jak mogę skorzystać z tego systemu?
Jak na razie autor nie podał na tyle dokładnych informacji by móc korzystać z systemu.

ODPOWIEDZ