broker i usługodawca VPS dla systemu Forex Growth Bot

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ArtiumS
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArtiumS »

Akhh napisał:
Niemniej jednak jest to niezły pomysł bo wiele robotów jest dość solidnych i może zyski nie są oszałamiające, ale te 1-5% miesięcznie średnio przy rozsądnym ryzyku i kilku EA daje portfel dość bezpieczny z niezłą stopą zwrotu.
To tak zapytam z ciekawości, dlaczego skoro te systemy są sprawdzone i przynoszą profity, to czemu osoby które na Forexie tracą, a jest ich pełno m.in. na tym forum, co można stwierdzić choćby nawet po temacie, który opisywał jakie kto robi błędy, nie korzystają z tego typu aplikacji?

Pytanie jest czysto teoretyczne, proszę mojej wypowiedzi, nie zrozumieć jako ataku albo aprobaty dla tego typu EA, tym bardziej, że sam pomimo tego, że od kilku lat śledzę forum, to póki co handluję tylko na demie i dopiero w najbliższym czasie mam zamiar zacząć intensywne szkolenie, jak również sam zastanawiam się na skorzystaniem np. z FGB.

Druga rzecz, jaka mnie interesuje, to jak myślicie, dlaczego skoro w/w EA są tak zyskowne, to na testach, które są pokazane na myfxbook.com , wszystkie te konta REAL są z tak małym depozytem? Skoro zarabiają, to ich twórcy mogliby zainwestować więcej niż np. 1000 USD :D. Czy jest jakaś zależność, że przy większym kapitale te EA są mniej dochodowe?

Pytanie do Akhh

Patrząc po Twoich wypowiedziach, przypuszczam, że siedzisz w temacie EA?!
Korzystasz z w/w EA, albo możesz polecić jakieś inne godne uwagi, jak również brokerów u których najlepiej z nich korzystać?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

ArtiumS pisze: To tak zapytam z ciekawości, dlaczego skoro te systemy są sprawdzone i przynoszą profity, to czemu osoby które na Forexie tracą, a jest ich pełno m.in. na tym forum, co można stwierdzić choćby nawet po temacie, który opisywał jakie kto robi błędy, nie korzystają z tego typu aplikacji?
Zakładając prawdziwość pierwszej tezy takie zachowanie ma podłoże czysto psychologiczne.

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Dzięki za Wasze odpowiedzi,

podejrzewam, że jak z większością EA również i FGB przestanie działać prędzej czy później. W takiej sytuacji albo będę musiał jakoś zoptymalizować parametry tego systemu albo znaleźć inny, choć pewnie spróbuję optymalizacji. Pytanie też jak się zepsuje system, czy po prostu będzie ciągle oscylował w okolicy zerowego zysku czy nagle spowoduje nadspodziewanie duży drawdown, w okolicach 30% lub więcej.

Może to zależeć od różnych rzeczy, o których nie wiem, ale na pewno zależy po części od Stop Loss, stąd też moje wcześniejsze pytanie, jak najlepiej ustawić FGB i ThinkForex, jaki dobrać własny stop loss i skąd pewność, że fgb rzeczywiście ma takiego stop loss.

Ja dziś zleciłem wypłatę środków z aaafx i zapewne otworzę konto ThinkForex z ForexGrowthBot, a jeśli się zdecyduję, jak Akhh zasugerował, na jeszcze inną strategię, to może będzie to przy pomocy brokera, dla którego jest IB jak to w zakładce 'www' podał.

Pozdrawiam!

ac3
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ac3 »

Dosyć ciekawe to EA, ale jak widać dużo zależy od brokera:

http://www.myfxbook.com/members/birt/fo ... -bot/78627 LiteForex

Dla porównania jeszcze jakieś krócej działające konto:

http://www.myfxbook.com/members/Robot_d ... fgb/311925 ThinkForex

ArtiumS
Bywalec
Bywalec

A z czego wynika tak duża różnica w wynikach osiąganych przez FGB, z różnic spreadu, jaki pobiera broker?

Nie uważacie, że ten broker Think Forex jest coś podejrzany, większość EA, wypada u niego najlepiej a już u i innych brokerów zdecydowanie gorzej.

Zarejestrowany i regulowany jest w Nowej Zelandii...

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ArtiumS pisze:Akhh napisał:
Niemniej jednak jest to niezły pomysł bo wiele robotów jest dość solidnych i może zyski nie są oszałamiające, ale te 1-5% miesięcznie średnio przy rozsądnym ryzyku i kilku EA daje portfel dość bezpieczny z niezłą stopą zwrotu.
To tak zapytam z ciekawości, dlaczego skoro te systemy są sprawdzone i przynoszą profity, to czemu osoby które na Forexie tracą, a jest ich pełno m.in. na tym forum, co można stwierdzić choćby nawet po temacie, który opisywał jakie kto robi błędy, nie korzystają z tego typu aplikacji?

Pytanie jest czysto teoretyczne, proszę mojej wypowiedzi, nie zrozumieć jako ataku albo aprobaty dla tego typu EA, tym bardziej, że sam pomimo tego, że od kilku lat śledzę forum, to póki co handluję tylko na demie i dopiero w najbliższym czasie mam zamiar zacząć intensywne szkolenie, jak również sam zastanawiam się na skorzystaniem np. z FGB.

Druga rzecz, jaka mnie interesuje, to jak myślicie, dlaczego skoro w/w EA są tak zyskowne, to na testach, które są pokazane na myfxbook.com , wszystkie te konta REAL są z tak małym depozytem? Skoro zarabiają, to ich twórcy mogliby zainwestować więcej niż np. 1000 USD :D. Czy jest jakaś zależność, że przy większym kapitale te EA są mniej dochodowe?

Pytanie do Akhh

Patrząc po Twoich wypowiedziach, przypuszczam, że siedzisz w temacie EA?!
Korzystasz z w/w EA, albo możesz polecić jakieś inne godne uwagi, jak również brokerów u których najlepiej z nich korzystać?
Takie rzeczy są w miarę sprawdzone kokosów nie przynoszą, a za EA trzeba dać 200-400usd, po kilku miesiącach może przestać działać. Do tego są też nietrafione zakupy, które przyniosą stratę a zapłacić w większości przypadków będzie trzeba.

Także jeśli kogoś stać żeby przy średnim zarobku 5% miesięcznie pakować 1k usd w nowe EA to musi coś na koncie mieć. A nikt na początku raczej tego nie ma.

Dochodzi jeszcze manualne zamykanie pozycji z EA i obniżanie ich skuteczności.

To w sumie dość złożony problem. Ciężko też przetrwać okres strat EA a taki każde ma - najgorsze jest zacząć od czegoś takiego używanie danego EA.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Widzisz żeby zarabiać za pomocą EA i nie tylko, to jeśli nie jest się jego autorem, trzeba je dobrze poznać, jeśli już okaże się rokujące na jakieś proifty to trzeba jeszcze odpowiednio dobrać jednostkę do kapitału, żeby w razie czego przetrzymać serię ewentualnych strat,
a może się taka trafić i to na starcie,
zwykle w takiej sytuacji wiekszość osób (zwłaszcza tych które nie mają zielonego pojęcia co załączają na wykres) wymięka.
Prosty przykład:
http://www.myfxbook.com/members/iticsof ... tfot/65539
Ea cudowne nie jest, ale zarabia dosyć długo i o dziwo jak na prezentację autor użył sporą wielkość lota = 1.0, ogólnie nie jest to olbrzymia wielkość,
jednak patrząc po prezentacjach konkurencji która jeśli już to stawia na 0.1 o ile nie 0.01 lota to jednak sporo.
Wracajac do przykładu, okres 4 msc od stycznia do końca kwietnia,
wątpliwe czy ktoś kto swoją przygodę z tym Ea zaczął w styczniu, lutym to wytrwał.

Nie wiadomo jak to Ea będzie się sprawowało dalej, jednak autor na nim zarobił, zarówno sprzedajac je jak i grając.
Można tylko pogratulować :)

3dvision
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 3dvision »

Też testuje roboty już od kilku miesięcy , aż do zbrzydzenia. Iłudze się , że znajde kiedyś takiego którego włącze i będzie na mnie zarabiał !
Ostatnio od kilku tygodni męcze prostego robota który nie opiera się kąpletnie o żadne wskażniki. Rynek idzie zygzakiem i korektami - i na tym bazuje robot .Moim zdaniem to świetny robot tylko kwestia ustawień.
Poniżej kilka backtestów , jeśli chcesz go potestować i podzielić się opiniami to zapraszam na GG 5611211
Marek

p.s ciekawym robotem jest też SWB GRID - niestety nie otwiera coś pozycj w realu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Dzięki za odpowiedzi,
ArtiumS pisze:A z czego wynika tak duża różnica w wynikach osiąganych przez FGB, z różnic spreadu, jaki pobiera broker?

Nie uważacie, że ten broker Think Forex jest coś podejrzany, większość EA, wypada u niego najlepiej a już u i innych brokerów zdecydowanie gorzej.

Zarejestrowany i regulowany jest w Nowej Zelandii...
Mnie to też zastanawia, z czego wynika taka duża różnica, choć nie znam odpowiedzi. Niemniej myślę, że Think Forex jest wiarygodny, bazując na opiniach z Forex Peace Army.
Akhh pisze:Takie rzeczy są w miarę sprawdzone kokosów nie przynoszą, a za EA trzeba dać 200-400usd, po kilku miesiącach może przestać działać.
Czy jest jakiś obiektywny wyznacznik, kiedy można stwierdzić, że system przestał działać, a nie, że jest to jego trochę gorszy okres (np. żeby w przyszłości wiedzieć, czy dalej korzystać z FGB czy uznać, że system przestał działać)? I co w takiej sytuacji zrobić - optymalizować parametry systemu poprzez backtesty czy zrezygnować z danego systemu?
kris007 pisze:
Widzisz żeby zarabiać za pomocą EA i nie tylko, to jeśli nie jest się jego autorem, trzeba je dobrze poznać, jeśli już okaże się rokujące na jakieś proifty to trzeba jeszcze odpowiednio dobrać jednostkę do kapitału, żeby w razie czego przetrzymać serię ewentualnych strat,
a może się taka trafić i to na starcie,
zwykle w takiej sytuacji wiekszość osób (zwłaszcza tych które nie mają zielonego pojęcia co załączają na wykres) wymięka.
Prosty przykład:
http://www.myfxbook.com/members/iticsof ... tfot/65539
Ea cudowne nie jest, ale zarabia dosyć długo i o dziwo jak na prezentację autor użył sporą wielkość lota = 1.0, ogólnie nie jest to olbrzymia wielkość,
jednak patrząc po prezentacjach konkurencji która jeśli już to stawia na 0.1 o ile nie 0.01 lota to jednak sporo.
Wracajac do przykładu, okres 4 msc od stycznia do końca kwietnia,
wątpliwe czy ktoś kto swoją przygodę z tym Ea zaczął w styczniu, lutym to wytrwał.

Nie wiadomo jak to Ea będzie się sprawowało dalej, jednak autor na nim zarobił, zarówno sprzedajac je jak i grając.
Można tylko pogratulować :)
Kilka z tych rzeczy, o których wspomniałeś, wyglądają mi na bardzo podstawowe i wręcz konieczne, choć tak często ignorowane, czyli np. odpowiednie dobieranie wielkości pozycji do kapitału i systemu oraz psychologia inwestowania.

Odnośnie tego EA TFOT to wygląda ono dobrze i ciekawie, choć cztery stratne miesiące pod rząd rzeczywiście mogły niejednego skutecznie zniechęcić do kontynuowania inwestycji.

Zastanawia mnie, jak czytać te statystyki, np. jakie są pożądane wartości Sharpe Ratio, bo w sumie nie udało mi się znaleźć żadnego komercyjnego EA, które by miało tą wartość większą lub równą 1.0. Również na ile wiarygodny jest ten "risk of ruin" i czy wyliczany jest na tej stronie z uwzględnieniem wielkości pozycji? I gdzie jest ta wielkość pozycji 1 lot podana, bo nie zauważyłem tej informacji?
3dvision pisze:Też testuje roboty już od kilku miesięcy , aż do zbrzydzenia. Iłudze się , że znajde kiedyś takiego którego włącze i będzie na mnie zarabiał !
Ostatnio od kilku tygodni męcze prostego robota który nie opiera się kąpletnie o żadne wskażniki. Rynek idzie zygzakiem i korektami - i na tym bazuje robot .Moim zdaniem to świetny robot tylko kwestia ustawień.
Poniżej kilka backtestów , jeśli chcesz go potestować i podzielić się opiniami to zapraszam na GG 5611211
Marek

p.s ciekawym robotem jest też SWB GRID - niestety nie otwiera coś pozycj w realu
Temat backtestów i optymalizacji wydaje mi się bardzo ważny, choć mam kilka wątpliwości. Przede wszystkim, jak testować takie systemy, skoro EA bardzo się różnią wynikami użyte u różnych brokerów? Czyli żeby testować i optymalizować taki system to trzeba:
1) mieć wiarygodne dane od konkretnego brokera,
2) mieć zaufanie do brokera, że nie stosuje on nieuczciwych zagrań przeciwko inwestorom
Innymi słowy, jak i dla jakiego brokera przeprowadzać testy? Jakiego brokera wybrać i skąd wziąć dla niego wiarygodne dane historyczne dla kursów do załadowania w MT4?

Również sposób wykonywania backtestów mnie zastanawia. Żeby przeprowadzić dość szczegółowe backtesty trzeba wiedzieć, co warto optymalizować, a czego nie. W wypadku jednego parametru do optymalizacji widać w miarę wyraźnie, jakie jest optimum. Dla dwóch parametrów sytuacja się trochę komplikuje, tzn. testy trwają dłużej, wyniki dalej da się zrozumiale przedstawić na wykresie z dwoma osiami, można znaleźć zakresy optymalne itd. Dla trzech lub więcej parametrów już trzeba się ograniczać i np. wybierać mniejsze zakresy parametrów, czyli wykazać się trochę intuicją i wiedzą, również wyniki optymalizacji trudniej trochę analizować.

Takie backtesty mogą mieć różne pułapki, związane z opóźnieniami w realizacji zleceń, rekwotami itd. i nie być wiarygodne. Tutaj trochę mi brakuje wiedzy na temat tego, czym mogą być takie główne "haczyki" optymalizacji powodujące znaczące różnice między testami a rzeczywistością.

Stąd też backtesty to tylko początek, później konieczne są forwardtesty, czyli rzeczywiste konto z niedużą wielkością pozycji.

Sam sposób wykonania backtestów dla dużej ilości danych długo trwa, stąd też się zastanawiam, czy nie da się jakoś zatrzymać długiego backtestu, zapisać jego stanu i wznowić później?

Pozdrawiam!

ArtiumS
Bywalec
Bywalec

johnyjj2 pisze: I gdzie jest ta wielkość pozycji 1 lot podana, bo nie zauważyłem tej informacji?
Patrz http://www.myfxbook.com/members/iticsof ... tfot/65539 na trzecią tabelę pod wykresami - Trading Activity i potem w Open Trades albo History masz kolumnę Lots

ODPOWIEDZ