System Cyprys EUR/USD

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Pełnomocnik pisze:daje max 30 dni....ktoś przyjmuje zakład?

cyprys pisze:2. Nie stosuje stop loss, ani take profit poprzez modyfikacje zleceń, ale mam do tego autorski system, który umożliwia ręczne przestawianie tych poziomów za pomocą linii na wykresie (załączyłem go). Poziomy te są niewidoczne dla brokera oraz nie działają w tym przypadku ogranicznia niektórych brokerów związane z minimalnym dystansem od bieżącego kursu.

benny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: benny »

Cyb pisze:Brałeś pod uwagę inny czas brokera ? Bo widać że niemożliwe było otworzenie pozycji o godzinie 9.14. po cenie 3135.

PS: Cześć Good Will Hunting, znowu będziesz podjudzał do kłótni ?
Dlatego też nie sugeruje że to oszustwo tylko jedynie pytam jak można to wytłumaczyć.

Co do drugiej części Twojego posta to miło mi Cię znowu widzieć Cyb :wink: . Podjudzać do kłótni nie będę, bo raczej nie będę się udzielać. Tutaj postanowiłem się odezwać, bo wyłapałem kilka interesujących mnie spraw, normalnie raczej bym przejrzał temat i zamknął okno przeglądarki. Forum śledzę od czasu do czasu, zaglądam może raz na tydzień do dzienników znajomych żeby zobaczyć jak im idzie, śledzę sobie parę bardziej wartościowych tematów typu ten o ordeflow. Dzisiaj wszedłem sprawdzić czy kerimb coś wreszcie wrzucił i wyszło że właśnie napisałem już trzeciego posta :wink: .

Kolego cyprys w tych punktach gdzie mi odpowiadasz coś Ci wcięło trójkę :wink: . Niemniej jednak bardzo ciekawe jest to co piszesz, przede wszystkim to że Twój system jest manualem (tu chyba bardziej pasowałoby określenie że to jest półautomat). Szczególnie ciekawie brzmi ta część Twojej wypowiedzi
Nie stosuje stop loss, ani take profit poprzez modyfikacje zleceń, ale mam do tego autorski system, który umożliwia ręczne przestawianie tych poziomów za pomocą linii na wykresie (załączyłem go). Poziomy te są niewidoczne dla brokera oraz nie działają w tym przypadku ogranicznia niektórych brokerów związane z minimalnym dystansem od bieżącego kursu.
Czy takie coś jest bezpieczne? Jakie jest prawdopodobieństwo że robot nie zamknie pozycji w miejscu w którym ma ustawionego niewidzialnego dla brokera stop lossa? Wygląda to tym bardziej interesująco że z tego co mówisz wynika że stawiasz na ogół bardzo niskie SL-e, które u niektórych brokerów po prostu by nie przeszły. Jak ta sprawa wygląda? Ile ma Twój przeciętny stop? Musisz mieć bardzo precyzyjne wejścia że przy tak ciasnych wejściach przez miesiąc utrzymałeś skuteczność na poziomie 70%.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

cyprys pisze:Hahaha, doczytaj chociaż parę wyrazów dalej...
no faktycznie - nie doczytał.. zwracam honor :oops:
a jak działa ten skrypt? zabezpiecza od razu po zajęciu pozycji ? j

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

Mój system nie jest w pełni automatem, co dla mnie wiąże się przede wszystkim z wadami, ale na obecną chwilę nie udało mi się skutecznie zaprogramować go tak, aby był samodzielny. Niestety, ująć w spójny algorytm coś takiego jak "wieloletnie doświadczenie, przekładające się na wyczucie", nie jest łatwo, choć cały czas próbuję skwantyfikować poszczególne tego elementy.

Pierwszą zasadniczą wadą jest czynnik ludzki, czyli.... ja :) Decyzje o wejściu w rynek pomagają mi podjąć wskaźniki, ale to ja sam muszę się zdecydować, czy je uznać za istotne, czy odrzucić, jako zbyt ryzykowne. Podobnie w sytuacji, kiedy coś idzie w złym kierunku - jak u każdego, tak i u mnie pojawiają się emocje, które musze przyznać, czasem są dla mnie problem, bo jestem perfekcjonistą. I choć mam ich całkowitą świadomość i czytałem chociażby "zawód inwestor...", czy "drogę inwestora..." :) to zdaję sobie sprawę, że to jest całkiem realne zagrożenie. Niestety, tak właśnie jest np. z moimi stoplossami, że są całkowicie subiektywnie umieszczane na wykresie. Nie mam tu żadnego algorytmu, choć cały czas nad nim pracuję. Umieszczam te poziomy zgodnie z moją oceną rynku, co pewnie dla wielu z Was będzie dyskwalifikacją mojej strategii. Mi też się to nie podoba, ale cóż....

Drugą zasadniczą wadą jest to, że handluję wtedy, kiedy siedzę przed monitorem... Automat ma na to całe 24h w ciągu doby, a jak tyle, na ile pozwalają mi inne obowiązki. Z jednej strony to zmniejsza dochodowość ze względu na mniejszą ilość transakcji, ale problemem, jest też to, że traci się często świetne okazje, a handluje w okresach po prostu słabych i niewdzięcznych.

I jeszcze parę słów o "Dynamicznym SLTP":
Jak wspomniałem w opisie strategii, nie wchodzę w rynek jednym zleceniem, tylko ich koszykiem. W praktyce więc, niektóre z nich znajdują się zbyt blisko SL lub TP, stąd potrzeba takiego właśnie narządzia. Kolejną rzeczą jest to, że daje on możliwość bardzo szybkiej modyfikacji poziomów docelowych, praktycznie w ciągu ułamka sekundy zmieniamy TakeProfit np. dla 10 pozycji. Czy jest skuteczny ? Tak. Jak napisałem w jego opisie zamyka on pozycje do skutku, więc jeśli pojawia się jakiś błąd, natychmiast wysyła kolejne zlecenie. Zamknięcie nawet kilkunastu pozycji nie zajmuje więcej, niż 2-3 sekundy. Zresztą przetestujcie to sobie na jakimś koncie demo. Korzystanie z "Dynamicznego SLTP", polega na jego uruchomieniu i tyle, linie ukażą się po najbliższym ticku lub po odswieżeniu ekranu. Ilość transakcji jest zliczana, po przebiu którejś linii przez kurs, więc można składać kolejne zlecenia już po uruchomieniu systemu. System zamyka pozycje tylko dla tej pary, której wykres wyświetlony jest w oknie, w którym działa. Dystans początkowy można sobie ustawić w parametrach.

Co do precyzji zleceń, wynika to ze stosowania zwielokrotnonej (tzn. na kilku TF) analizy trendu i odrzucaniu sygnałów zajęcia pozycji przez warunki wymienione przeze mnie w pierwszej wiadomości. Postaram się w najbliższym czasie szerzej to naświetlić...

benny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: benny »

Drugą zasadniczą wadą jest to, że handluję wtedy, kiedy siedzę przed monitorem... Automat ma na to całe 24h w ciągu doby, a jak tyle, na ile pozwalają mi inne obowiązki. Z jednej strony to zmniejsza dochodowość ze względu na mniejszą ilość transakcji, ale problemem, jest też to, że traci się często świetne okazje, a handluje w okresach po prostu słabych i niewdzięcznych.
Nie korci Cie żeby zająć się tylko fx? Mówisz że system byłby bardziej dochodowy gdyby nie uciekały Ci sygnały. To brzmi bardzo ciekawie zwłaszcza że nawet teraz, kiedy jak sam mówisz nie zawsze masz do czynienia z tymi najlepszymi sygnałami, osiągnąłeś wynik na poziomie 10,000$ w ciągu miesiąca. Gdybyś grając full time zwiększył swoją skuteczność nawet o te 50% to przecież w ciągu pół roku zgromadziłbyś kapitał wystarczający do jazdy 5-6 lotami, które przy tych Twoich 70% wygranych tradeów spokojnie pozwoliłyby żyć na bardzo dobrym poziomie, zwiększać depozyt i odkładać. To jak, nie kusi Cie żeby tak zrobić?

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Proszę po raz drugi. Napisz konketny opis systemu z załączonymi wskaźnikami i templatem. Oraz zasadami systemu. Jesteśmy tego niezmiernie ciekawi. Pozdrawiam :)

Ehh ... zapowiada się ciekawe ale czy się doczekamy :(
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

To doczekamy się czy nie :)? Motywuję autora - ja cały czas czekam z niecierpliwością. Nie mogę edytować poprzedniego posta bo mineło zbyt wiele czasu stąd dublowany.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Matek22tbg
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matek22tbg »

Testowaliście Dynamiczny SLTP?? bo u mnie nie działa na pozycji SELL po przekroczeniu zielonej jak i czerwonej lini nawet o kilkanaści pips nie zamyka tranzakcji a jak u was? To samo z BUY czasami zamknie a czasmi nie, nie wiem od czego to zależy jaka jest jego zasada działania.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

profession to może opisz swój system jako pierwszy wtedy zaczną inni.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Matek22tbg
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matek22tbg »

profession pisze:To doczekamy się czy nie :)? Motywuję autora - ja cały czas czekam z niecierpliwością. Nie mogę edytować poprzedniego posta bo mineło zbyt wiele czasu stąd dublowany.
Nie spodziewałbym się po tym jakiegoś złotego grala, choć wyciąg z historii wygląda ciekawie

ODPOWIEDZ