Dzieki za szybka odpowiedz. Kierowalem sie dokumentem znalezionym na stronie http://forexclub.pl/download/29/ (bo uwazam ze na forexclubie latwiej cos znalezc niz bezposrenio u fx pro - ich strona mi jakos nie lezy).
I tam wyraznie stoi: "Wszystkie depozyty klientów FxPro trzymane są w Hellenic Bank.".
A wczesniej jest faktycznie info nastepujacej tresci:
"Środki przelewem bankowym można wpłacać na rachunek FxPro w poszczególnych bankach
oferowanych przez brokera:
Barclays Bank PLC
HSBC
Hellenic Bank"
Wiec teraz chcialbym sie upewnic czy w tych pozostalych bankach mozna jedynie wplacac pieniadze, czy tez faktycznie te depozyty sie tam znajduja?
Dodatkowe pytanie - Raposo kojarze ze pisalem kiedys o mbanku - jak dlugo idzie SEPA z mbanku na rachunek fxpro?
Moglbym prosic o rozwiniecie:
"przy czym jest on jedynie bankiem wejściowym z racji bliskości jego siedziby"
nie znam znaczenia tego terminu
FxPro (ECN) - wątek II
To prawda, jest tam takie info - musimy to uaktualnićYankee pisze:Dzieki za szybka odpowiedz. Kierowalem sie dokumentem znalezionym na stronie http://forexclub.pl/download/29/ (bo uwazam ze na forexclubie latwiej cos znalezc niz bezposrenio u fx pro - ich strona mi jakos nie lezy).
I tam wyraznie stoi: "Wszystkie depozyty klientów FxPro trzymane są w Hellenic Bank.".
A wczesniej jest faktycznie info nastepujacej tresci:
"Środki przelewem bankowym można wpłacać na rachunek FxPro w poszczególnych bankach
oferowanych przez brokera:
Barclays Bank PLC
HSBC
Hellenic Bank"

FxPro głupie nie jest i zdaje sobie sprawę, że ludzie boją się zamieszania wokół Grecji i HB (które de facto jest bankiem cypryjskim) i lokuje środki na segregowanych kontach w różnych bankach, które mają najlepsze ratingi.Yankee pisze:Wiec teraz chcialbym sie upewnic czy w tych pozostalych bankach mozna jedynie wplacac pieniadze, czy tez faktycznie te depozyty sie tam znajduja?
Od 2 do 5 dni roboczych ale w większości przypadków po 2-3 dniach już są na rachunku.Yankee pisze:Dodatkowe pytanie - Raposo kojarze ze pisalem kiedys o mbanku - jak dlugo idzie SEPA z mbanku na rachunek fxpro?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
A czy mozna zadysponowac swojego depozytariusza czy lokuja je wg swojego widzimisie dla dywersyfikacji?raposo pisze: FxPro głupie nie jest i zdaje sobie sprawę, że ludzie boją się zamieszania wokół Grecji i HB (które de facto jest bankiem cypryjskim) i lokuje środki na segregowanych kontach w różnych bankach, które mają najlepsze ratingi.
Bo nawet jak trzymaja kilkanascie % depozytow w takim hellenicu i jakby mieli pokryc depozyty ze swojego kapitału to mogloby byc nieciekawie.
Z tego co mi wiadomo to wg swoich wytycznych i moim zdaniem to lepiej, bo wtedy klient nie musi zabiegać o przetransferowanie środków gdzie indziej ani śledzić informacji nt. swojego depozytariusza.Yankee pisze:A czy mozna zadysponowac swojego depozytariusza czy lokuja je wg swojego widzimisie dla dywersyfikacji?
Tak jak wcześniej wspomniałem, FxPro zdaje sobie sprawę, że klienci mogą mieć obawy , a i sam broker nie chce ich mieć (sami z nim o tym rozmawialiśmy w poprzednim roku) i niepotrzebnie ryzykować stąd podjęte działania.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Poniżej prezentuję oficjalne stanowisko FxPro w poruszanej kwestii:
"Z powodu aktualnej dużej liczby jednokierunkowych spekulacji na parę walutową EURCHF Firma zdecydowała się tymczasowo ograniczyć niepotrzebną ekspozycję na tę parę walutową. Jest to jednak działanie tymczasowe. Kiedy zmiana zostanie anulowana poinformujemy o tym mailowo."
"Z powodu aktualnej dużej liczby jednokierunkowych spekulacji na parę walutową EURCHF Firma zdecydowała się tymczasowo ograniczyć niepotrzebną ekspozycję na tę parę walutową. Jest to jednak działanie tymczasowe. Kiedy zmiana zostanie anulowana poinformujemy o tym mailowo."
Trader Team - szkolenia, forum, wydawnictwo, oprogramowanie MetaStock®, dane MetaStock Xenith™ (Eikon), panel RTRS oraz systemy transakcyjne.
Czyli powiedzmy sobie szczerze - ludzie zarabiali to po prostu "zmienili warunki" - nie pierwszy i nie ostatni raz.
Uważacie, że to jest fair?
Ja już to widziałem - z powodu nagłego ruchu poślizg wyniósł 15pipsów (GBP/USD ruszyło się w czasie 2 minut o 2pips - nagły ruch dobre sobie), z powodu spekulacji zwiększamy spread na EUR/GBP do 3pipsów, a w nocy do 5pipsów itp, itd.
Czytaj: jak już zmienicie brokera bo u nas nie będziecie zarabiać, to znowu będzie normalnie.
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać bo tak właśnie działa MM.
Uważacie, że to jest fair?
Ja już to widziałem - z powodu nagłego ruchu poślizg wyniósł 15pipsów (GBP/USD ruszyło się w czasie 2 minut o 2pips - nagły ruch dobre sobie), z powodu spekulacji zwiększamy spread na EUR/GBP do 3pipsów, a w nocy do 5pipsów itp, itd.
Czytaj: jak już zmienicie brokera bo u nas nie będziecie zarabiać, to znowu będzie normalnie.
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać bo tak właśnie działa MM.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Wydaje mi się Akhh, że podszedłeś do sprawy niezbyt obiektywnie.
Zmieniony został jedynie SWAP, a nie warunki realizacji zleceń. W takiej sytuacji nieczystym zagraniem byłaby manipulacja przy zleceniach, czyli przykładowo sztuczne rekwotowania. Tego nie ma, a jedyną formą zabezpieczenia się przed jednostronnym ryzykiem jest wprowadzenie ograniczenia dla pozycji "overnight". Ostatecznie działanie to nie dotyczy scalperów czy daytraderów, gdyż oni pozycji na noc nie utrzymują i jest w 100% jawne.
Według mojej oceny takie oficjalne stanowisko ukazuje jak otwarcie załatwiane są sprawy w FxPro, przy niestandardowych warunkach handlu. Sam odpowiedz sobie na pytanie jak wielu brokerów tak otwarcie podeszłoby do tematu ukazując swoją ekspozycję, a ilu działałoby w swoim własnym zakresie nieznanym klientowi.
Ciężko jest zmienić przyzwyczajenia osób, które wychodzą z założenia, że broker zawsze będzie działał wbrew klientowi. Osobiście mam trochę inne podejście, jednak szanuję to, że możesz mieć nieco inne zdanie.
Zmieniony został jedynie SWAP, a nie warunki realizacji zleceń. W takiej sytuacji nieczystym zagraniem byłaby manipulacja przy zleceniach, czyli przykładowo sztuczne rekwotowania. Tego nie ma, a jedyną formą zabezpieczenia się przed jednostronnym ryzykiem jest wprowadzenie ograniczenia dla pozycji "overnight". Ostatecznie działanie to nie dotyczy scalperów czy daytraderów, gdyż oni pozycji na noc nie utrzymują i jest w 100% jawne.
Według mojej oceny takie oficjalne stanowisko ukazuje jak otwarcie załatwiane są sprawy w FxPro, przy niestandardowych warunkach handlu. Sam odpowiedz sobie na pytanie jak wielu brokerów tak otwarcie podeszłoby do tematu ukazując swoją ekspozycję, a ilu działałoby w swoim własnym zakresie nieznanym klientowi.
Ciężko jest zmienić przyzwyczajenia osób, które wychodzą z założenia, że broker zawsze będzie działał wbrew klientowi. Osobiście mam trochę inne podejście, jednak szanuję to, że możesz mieć nieco inne zdanie.
Trader Team - szkolenia, forum, wydawnictwo, oprogramowanie MetaStock®, dane MetaStock Xenith™ (Eikon), panel RTRS oraz systemy transakcyjne.
Gra na różnicę stóp procentowych czyli można powiedzieć najmniej spekulacyjną grę jaką można sobie na FX wyobrazić (poza arbitrażem) nazywają spekulacją.
Teraz wyobraźmy sobie ludzi, którzy zawierzając jednemu z lepszych brokerów na rynku przelewają do niego pieniądze i otwierają długą pozycję tylko w celu zarobku na swapie. Podejmują ryzyko - otwierając pozycję po "zafixowanej" cenie 1,20 ze SL gdzieś poniżej 1,90 (tak na prawdę ryzykując wiele) i zaczynają zarabiać.
Nagle ten zaufany broker zmienia warunki handlu.
Żeby nie było, że czepiam się po to, żeby reklamować coś od siebie:
FxPrimus swap:
EUR/CHF -0.79 -0.47
Czyli jak widać golą z obu stron.
Z tym swapem nie chodzi o to, że jest gorszy, ale zmieniany w trakcie i wszyscy którzy grali pod ten konkretny swap mogą mieć zmarnowane tygodnie pracy i koszty przelewu do brokera przez to, że swap został zmieniony według widzi mi się.
Gra na różnicę stóp procentowych czyli można powiedzieć najmniej spekulacyjną grę jaką można sobie na FX wyobrazić (poza arbitrażem) nazywają spekulacją.
Teraz wyobraźmy sobie ludzi, którzy zawierzając jednemu z lepszych brokerów na rynku przelewają do niego pieniądze i otwierają długą pozycję tylko w celu zarobku na swapie. Podejmują ryzyko - otwierając pozycję po "zafixowanej" cenie 1,20 ze SL gdzieś poniżej 1,90 (tak na prawdę ryzykując wiele) i zaczynają zarabiać.
Nagle ten zaufany broker zmienia warunki handlu.
Żeby nie było, że czepiam się po to, żeby reklamować coś od siebie:
FxPrimus swap:
EUR/CHF -0.79 -0.47
Czyli jak widać golą z obu stron.
Z tym swapem nie chodzi o to, że jest gorszy, ale zmieniany w trakcie i wszyscy którzy grali pod ten konkretny swap mogą mieć zmarnowane tygodnie pracy i koszty przelewu do brokera przez to, że swap został zmieniony według widzi mi się.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
ZDECYDOWANIE ODRAZDAM współpracę z firmą FxPro i ich platformą MT4. Utrudniają handel jak tylko mogą. Rekwotowania, a także zrywanie połączeń po kilka/kilkanaście razy na dzień (nawet kiedy zlecenia są otwarte) to norma w tej firmie. Jeżeli chcesz być nie miło zaskoczonym i rozczarowanym współpracą z brokerem Market Maker, to wybierz FxPro. Jeżeli chcesz walczyć tylko z rynkiem, a nie dodatkowo z brokerem, to omijaj szerokim łukiem FxPro. Szkoda czasu, nerwów i pieniędzy, aby angażować się we współpracę z tym brokerm.
Raz jeszcze ZDECYDOWANIE ODRADZAM FxPro. Dla własnego dobra wybierz innego brokera.
Raz jeszcze ZDECYDOWANIE ODRADZAM FxPro. Dla własnego dobra wybierz innego brokera.