Czy ECN może być jednocześnie MM?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Czy ECN może być jednocześnie MM?

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Czy broker będący właścicielem/współwłaścicielem kilku marek MM, może zrobić swój ECN robiąc sztuczną płynność, a część biorąc ze swoich platform MM?
Robiąc sztuczną głębokość i płynność rynku, a część parować np. ze zleceniami klientów z platform MM.
Jakoś tak naszło mnie na rozważania, że skoro pozwala się na virtual dilera u brokerów MM, to może istnieją też wersje robiące za sztuczną płynność u ECN-ów?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

ECN na FX to mit.

Każdy kto dyktuje cenę jest Market Makerem

Tak naprawdę jedyny prawdziwy ECN to regulowana giełda gdzie gracze są na wzajem dla siebie MM.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

MM przecież paruje zlecenia swoich klientów w takim zakresie, w jakim jest to możliwe. Pozycję netto teoretycznie zabezpiecza u swojego podmiotu wprowadzającego (na rzeczywistym rynku).

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Czy ktoś gra na arbitraż pomiędzy platformami ECN?
W zasadzie taka gra powinna przynosić zysk bez ryzyka.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Esco pisze:Tak naprawdę jedyny prawdziwy ECN to regulowana giełda gdzie gracze są na wzajem dla siebie MM.
Jest Pan pewien? Rozumiem że dla Pana gracze = inwestorzy indywidualni. A jedyny prawdziwy ECN to taki gdzie indywidualni dostarczają sobie wzajemnie płynności. Jeśli dobrze zrozumiałem to proszę o przykład takiej giełdy.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

kades82
Uczestnik
Uczestnik

nowy kantor internetowy

Nieprzeczytany post autor: kades82 »

Na rynku forex nie ma regulowanych giełd. Dlatego tak wiele platform powstało i ciągle powstaje.

Większość z tych platform to są white-labelled platformy kilku dużych graczy międzynarodowych, a operatorzy takich platform dostają jedynie prowizję od ruchu zwerbowanych przez nich użytkowników. Coś na kształt piramidy Amway (nie mylić z Ponzi scheme). Większość "śmietanki" spija wtedy właściciel takiej platformy, będący MM i jednocześnie uzyskujący płynność z zewnątrz w miarę potrzeby.

Każda broker będący MM gra przeciw swoim klientom, a nadmierną ekspozycję zabezpiecza na innej platformie. Od jakości informatyków, których zatrudnia, zależy jak może zarządzać swoim ryzykiem - w czasie rzeczywistym.

Pracowałem kilka lat w tradingu dla dużych międzynarodowych banków, to wiem o czym mówię.

Podsumowując, większość platform zarabia na ruchu wygenerowanym przez swoich klientów, a instytucja "z tyłu" zarabia na graniu przeciw tym użytkownikom.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Janek Trader pisze:Czy ktoś gra na arbitraż pomiędzy platformami ECN?
to był mój pierwszy pomysł na fx
na jednej platformie kupic taniej niz sie sprzedało na drugiej
taki złoty grall
na demo hulało że hej
piękne czasy :)

s_zadora - chyba nie ma takiej giełdy co by tylko gracze indywidualni występowali
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

kades82 pisze:Na rynku forex nie ma regulowanych giełd.
Pudło. Znaczna część obrotu instrumentami związanymi z rynkiem fx odbywa się na jednej z giełd - do tego stopnia że zlecenia tam składane wpływają na kursy z rynku OTC.
kades82 pisze:Każda broker będący MM gra przeciw swoim klientom, a nadmierną ekspozycję zabezpiecza na innej platformie
Pudło. Oczywista wewnętrzna sprzeczność - jak można grać przeciw komukolwiek nie mając żadnej pozycji netto.
kades82 pisze:Pracowałem kilka lat w tradingu dla dużych międzynarodowych banków, to wiem o czym mówię.
Mam poważne wątpliwości. Ale życzę powodzenia w rozwoju biznesu kantorowego ;)
TARKIN pisze:chyba nie ma takiej giełdy co by tylko gracze indywidualni występowali
Trafiony:) Więcej - nie ma nawet takiej giełdy, na której inwestorzy indywidualni zapewnią sobie wystarczającą płynność (nie tylko wyłączną). Dotyczy to nawet GPW, która słynie na świecie z ogromnego udziału inwestorów indywidualnych w obrotach na rynku kontraktów terminowych. Bez MM (=animatora) nie ma dziś płynnego obrotu na żadnym rynku.
Janek Trader pisze:Czy broker będący właścicielem/współwłaścicielem kilku marek MM, może zrobić swój ECN robiąc sztuczną płynność, a część biorąc ze swoich platform MM?
Wracając do tego pytania to przyznam że nie do końca je rozumiem. Co oznacza owa "sztuczna płynność"? Jeśli MM wystawia zlecenia na taką platformę i można po tych cenach zawierać transakcje to jest to po prostu płynność. Ani sztuczna ani prawdziwa. Po prostu płynność. Jeśli tego nie robi to płynności brak i spread mocno rośnie. Nie wiem czy to jest odpowiedź na Pana pytanie?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

CITYGo
Bywalec
Bywalec

ARBITRAZ

Nieprzeczytany post autor: CITYGo »

Janek Trader pisze:Czy ktoś gra na arbitraż pomiędzy platformami ECN?
Oczywiscie ze tak wszystkie protrading house tak graja tylko kto jest w stanie robic kilka tysiecy transakcji.Stad duza rotacja w tych firmach.
Wojtek1976

trend(i)Y
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trend(i)Y »

Market Makerem na rynku walutowym jest każdy począwszy od pani Zosi kupującej pół kilo kiełbasy importowanej z węgier a zakończywszy na wielkim holdingu finansowym.
Pytanie jest inne.

Można je podzielić na trzy kategorie
ECNy ECNy ale poprzez firmy, które wykupiły Withe Label i typowi MM

ECN nie biorą kasę ze spreadu od providerów kasy, bazują na prowizji od przehandlowanej kasy ( narzucają dodatkowe punktu swapowe przy rolowaniu)
Firmy wykupujące od platform ECN withe label mogą narzucać swoje koszty o ile nie wychodzi do poza politykę głównej firmy udostępniającej withe label

No i mamy MM - czyli najgorszych śmierdzieli. Tutaj już się dzieją cuda niewidy. Jeżeli ktoś obraca dużą kasą a w umowie widnieją ' pewne zapisy prawne' i klient tą umowę podpisze to jest w dupie. Nie chce oczywiście generalizować ale spotkałem się z przypadkami w których działanie MM było delikatnie mówiąc wysoce szkodliwe a produktem krańcowym kreska w stanie konta..

FX to wielki rynek są i dobrzy ECN brokerzy są i oszuści w MM.
Zasada 1) Wybierz ECN i czytaj umowy
Zasada 2) Patrz zasada 1

Nie wiem jak wy ale ja bym się bał wrzucić $1M na MM.

ODPOWIEDZ