Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Nigdy nie ma tak, że się zawsze zarabia.
Mam zbyt często nawet okresy dobrych dni i złych dni. Nie wiem czym jest to spowodowane, a może wiem?
Brak koncentracji, myślenie o problemach w domu czy planach na weekend - zajmowanie się przysłowiową "Dupą Maryny" a nie tradingiem.
Tak samo jak facebook w pracy - rozprasza nas i odciąga obniżając wydajność.
Lepiej jest wtedy odejść od monitorów podlać sobie firmową roślinkę, Wyjść przed firmę do parku, odpocząć 15minut na fotelu czy na trawie, wypić kawę, pogadać z sekretarką... pomedytować... a na koniec poprzeglądać sobie wykresy na dużych interwałach...

Czasem bywa tak, że dziennie po prostu wszystko wychodzi - i rachunek idzie podbić o kilkadziesiąt procent. - czasem - po kilu stratach 1-2-3% ma się dość. Poziom Frustracji sięga zenitu... i trzeba to napięcie jakoś bezpiecznie dla nas o otoczenia rozładować...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

BOCZEK pisze:o moje pierwsze konto i w założeniu jest na stracenie
nie mow / nie mysl tak bo wtedy napewno bedzie stracone ;)
tak jakbys byl sprzedawca i bys szedl do klienta z nastawieniem ze napewno mu nie sprzedasz...klient wie ze nie kupi...ty wiesz ze nie sprzedasz...wiec sukcesu napewno nie bedzie :D
BOCZEK pisze:eraz mi przyszło do głowy, jak ktoś może mi polecić dobry wskaźnik pokazujący odwracanie się tredu ... dziękuję
srednia / kilka srednich :)
serio mowie nie nabijam sie :)
BOCZEK pisze:reptile napisał:
a ile to trwa?

4 miesiące
nie chce ci martwic ale raczej potrzeba "lat" niz "miesiecy"
BOCZEK pisze:system mam w głowie, trochę fundamentów, technicznie prostosta, LT. fibo, PA
Songo89K pisze:Przede wszystkim S/R,czasem LT,S/D
fajnie ze uzywacie SR, LT, SD, Fibo itp
tylko bardziej chodzi o to zeby znalezc kilka okreslonych paternow ktore sie pojawiaja regularnie co jakis czas i je stosowac

np:
- poziom SR + LT i wchodze od razu w miejscu przeciecia
- poziom fibo + pinbar i wchodze na 2 swiecy
- poziom jakis tam + jedna swieca + druga ktora potwierdza i wchodze w polowie trzeciej
- cena przebija jakis tam poziom i wchodze np 7pipsow po przebiciu
itp itp itp
Songo89K pisze:Backtestami nigdy się nie bawiłem,i nie mam pojęcia w jaki sposób miałbym to przetestować.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11420
ja kiedys uzywalem "vHandsTrade"
mozna ustawic wszystko co potrzeba: SL, TP, BE, TS, zlecenia oczekujace, otwieranie/zamykanie z reki, widac na biezaco stan konta, historie itp
Songo89K pisze:Skaczę miedzy tfami,przez co widzę okazję na S,a na innym interwale w tym samym miejscu na L.
odpusc sobie to...naprawde
kiedys ustawilem sobie taki widok ekranu na ktorym mialem male okienka z TFami od D1 do M1
bardzo szybko z tego zrezygnowalem...ocipiec mozna po jakims czasie
Songo89K pisze:Raz na 50 przypadków nie ustawię SL,bądź zagram pozycją kilka razy większą-zawsze kończy się to MC,a jednak co jakiś czas to powtarzam.
to juz polowa sukcesu jezeli wiesz co zle robisz
moze nawet i "wieksza polowa" :)
Songo89K pisze:Jeden mówi S/R i LT i nic więcej,inny kontruje że LT mam sobie nie zaprzątać głowy.Żebym skupił się na fibo,znowu ten pierwszy mówi że fibo nie jest mi potrzebne
no i wlasnie powiniennes wybrac cos z tych rzeczy co ci najbardziej pasuje...albo polaczyc je jakos ze soba
przy tych poziomach sa tylko dwie mozliwosci....moze sie odbic albo przebic....jezeli przebije moze powrocic albo odbic sie od drugiej strony i poleciec dalej...nic wiecej
takie proste a jednoczesnie takie trudne :)
Songo89K pisze:pomyśleć że miałem S na edku i ejku 10 pips od szczytu i zamknąłem po 10 pipsach...
a jakie stosujesz RR?
Stforex pisze:Proponuję też stałe, niezmienne, wiecznie żywe SL. Robocik LVOE bardzo pomaga się tego trzymać, bo nie musisz się zastanawiać nad SL i przy nim gmerać podczas zajmowania pozycji
luktom daje rade
mozesz zainstalowac sobie jakis programik do otwierania pozycji jednym kliknieciem myszki..tam tez mozna od razu przypisac okreslony SL i TP
albo wchodzic ze zlecen oczekujacych...wtedy nie ma problemu ze wejdziesz za szybko albo za pozno...
skladasz zlecenie, ustawiasz SL i TP i odchodzisz od kompa...wracasz za godzine i patrzysz co sie stalo
albo wszedles dokladnie w miejscu gdzie chciales albo wcale..wtedy poprostu anulujesz zlecenie i szukasz nastepnej okazji
dodatkowa zaleta jest to ze nie popsujesz nic podczas "kontrolowania" pozycji siedzac przed monitorem

POWODZENIA
:ddd
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

seba pisze:fajnie ze uzywacie SR, LT, SD, Fibo itp
tylko bardziej chodzi o to zeby znalezc kilka okreslonych paternow ktore sie pojawiaja regularnie co jakis czas i je stosowac

np:
- poziom SR + LT i wchodze od razu w miejscu przeciecia
- poziom fibo + pinbar i wchodze na 2 swiecy
- poziom jakis tam + jedna swieca + druga ktora potwierdza i wchodze w polowie trzeciej
- cena przebija jakis tam poziom i wchodze np 7pipsow po przebiciu
itp itp itp
To miałem właśnie na myśli,nie wiem w jaki sposób mnie zrozumiałeś,że wybieram jedną z 2 i strzelam?:)
seba pisze: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11420
ja kiedys uzywalem "vHandsTrade"
mozna ustawic wszystko co potrzeba: SL, TP, BE, TS, zlecenia oczekujace, otwieranie/zamykanie z reki, widac na biezaco stan konta, historie itp
Ok pomyślę dziś nad tym.Dzięki.
seba pisze:odpusc sobie to...naprawde
kiedys ustawilem sobie taki widok ekranu na ktorym mialem male okienka z TFami od D1 do M1
bardzo szybko z tego zrezygnowalem...ocipiec mozna po jakims czasie
Niby tak,ale z drugiej strony to jest przecież ten sam wykres.Tylko istotne jest jaki ruch Nas interesuje i w jakim czasie.
seba pisze: to juz polowa sukcesu jezeli wiesz co zle robisz
moze nawet i "wieksza polowa" :)
Raczej mniejsza,patrząc na siebie.Większa połowa będzie jak zacznę wyciągać z tego wnioski na przyszłość i nie będę już popełniał tych błędów.
seba pisze: no i wlasnie powiniennes wybrac cos z tych rzeczy co ci najbardziej pasuje...albo polaczyc je jakos ze soba
przy tych poziomach sa tylko dwie mozliwosci....moze sie odbic albo przebic....jezeli przebije moze powrocic albo odbic sie od drugiej strony i poleciec dalej...nic wiecej
takie proste a jednoczesnie takie trudne :)
Właśnie sie za to zabrałem ostatnio,trochę roboty z tym będzię żeby ustalić konkretne setupy,no ale może się to opłaci.Bo czasem samo S/D daje dobry setup,innym razem samo LT-rozumiem chyba o co w tym chodzi,i właśnie postaram się tak to skonstruować żeby nie miał za dużo możliwości kombinowania.
seba pisze:a jakie stosujesz RR?
Nie mniejszy niż 1:1.Ale grając bez planu do tej pory i tak to nie miało sensu,bo czasem skalpowałem,a czasem czaiłem się na 50 pips,przy czym miałem problem z ustaleniem czy to moment na skalp czy na coś dłuższego.
I w ten sposób na szczycie korekty brałem 5 pips,a na końcu trendu chciałem złapać ruch na 50 pips.

Oczekujące też wchodzą w grę,bardzo często się to lepiej sprawdzało od "gry z ręki",jednak muszę "wyczaić" kiedy takie zlecenie anulować,kiedy traci ważność.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Songo89K pisze: Niby tak,ale z drugiej strony to jest przecież ten sam wykres.Tylko istotne jest jaki ruch Nas interesuje i w jakim czasie.
jak najbardziej...fajnie jest wiedziec co sie dzieje na wyzszych TFach
ale z drugiej strony spojrz na screena ponizej i powiedz jaki jest trend...
bo ja na D1 widze spadki
na H1 wzrosty
na M15 konsolidacje
a na M1 widze ze cena sie wogole nie rusza :)
i jak tu teraz zagrac BUY albo SELL..
a ustaw sobie tak dla np 3-4 par walutowych i popatrz sie tak na to ze 2 dni...zobaczysz wtedy o czym mowie

Obrazek

Songo89K pisze: Raczej mniejsza,patrząc na siebie.Większa połowa będzie jak zacznę wyciągać z tego wnioski na przyszłość i nie będę już popełniał tych błędów.
napisz sobie kartke i powies kolo monitora
"zawsze stawiam SL i nie gram pozycja kilka razy wieksza"
na poczatek powinno pomoc :)
Songo89K pisze:RR Nie mniejszy niż 1:1.Ale grając bez planu do tej pory i tak to nie miało sensu
I w ten sposób na szczycie korekty brałem 5 pips,a na końcu trendu chciałem złapać ruch na 50 pips.
po pierwsze plan :)
wtedy sie problem sam rozwiaze bo bedziesz wiedzial czy chcesz lapac ruchy na 5p czy 50p
RR tez fajnie jakby bylo ruchome...np od 2 do 4 w zaleznosci od sytuacji
czyli np SL 15p a TP w zaleznosci od miejsca od 30p do 60p
i zobaczysz bedzie git :)

tylko z tym RR tez bez przesady...bo mozna oczywiscie ustawiac zlecenia gdzie RR bedzie 15:1...tylko co z tego skoro zadne TP wtedy nie wejdzie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

ale z drugiej strony spojrz na screena ponizej i powiedz jaki jest trend...
(...)
i jak tu teraz zagrac BUY albo SELL..
Nie patrz, co cena robiła wczoraj. Patrz, co zrobi dzisiaj.
Wprawdzie rzut oka na wczorajszą świecę pomaga zorientować się w układzie zleceń, ale z drugiej strony przestawienie buy na sell to 3 sekundy roboty. O tym warto pamiętać.

"Kiepski trader patrzy na lewą stronę wykresu. Dobry trader patrzy na prawą".

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mam problem.

Jednego dnia siadam rano i gram wg. tego, co pokazuje cena. Konto puchnie aż miło.

Następnego dnia siadam do komputera, patrzę, że formuje się jakiś setup kontrujący ruch i uparcie gram przeciwko cenie. Konto się kurczy.

I wiem, że muszę dokładać do aktualnego ruchu, to jednak ciągle mam przed oczami ten ujrzany setup i wtedy on dominuje mój trading.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Stforex pisze:Jednego dnia siadam rano i gram wg. tego, co pokazuje cena. Konto puchnie aż miło.

Następnego dnia siadam do komputera, patrzę, że formuje się jakiś setup kontrujący ruch i uparcie gram przeciwko cenie. Konto się kurczy.
To graj tylko w jeden sposób, z tego co piszesz masz dwa sposoby gry. Dobrze cie zrozumiałem? czy może ta sama metoda daje ci sprzeczne sygnały? wtedy musisz zrobić backtest i wybrać to co jest skuteczniejsze.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rozwiązanie, że trzeba grać tylko tym zyskownym sposobem, udało mi się już wymyślić.

Problem w tym, że nie wiem, jak to zrobić. Jak uzyskać taki poziom samokontroli.

Chodzi o to, że te wzorce (sugerujące ruch przeciwny, odbicie) dominują mój sposób patrzenia na wykres. Nie potrafię wtedy złożyć zlecenia i grać przeciw moim "omamom", bo się boję, że one się ziszczą. Z kolei grając zgodnie z nimi tracę.

Dziś np. siadam rano do platformy i nic nie widzę. Nie wiem o co chodzi. Wyznaczyłem więc poziomy wg. planu i obserwuję co robi cena. Kupiłem na dole, sprzedałem u góry i jest profit.

Ale jutro zobaczę możliwą "nawrotkę" i znów będę grał wbrew całemu światu... :roll:

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex pisze: Ale jutro zobaczę nawrotkę i znów będę grał wbrew całemu światu... Rolling Eyes
Rano przed rozpoczęciem tradingu sobie odpowiedz jaki kim chcesz dziś być?
Dawcą czy biorca płynności.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Wg starego powiedzenia pewnego gada... "detal zawsze jest po złej stronie".
Innymi słowy z CFD masz perzerabane zawsze.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ