Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

A co nie jest uznaniowe?
Kilka przykładów: dzienne ekstrema, czas trwania poszczególnych sesji, breakouty, statystyka - i wszystko, co jesteś w stanie "pokazać" na wykresie. Cała reszta, to Twoje uznanie:
,jednak na m15 powstał pinbar,inaczej mówiąc breakout i uznałem
Ponadto poszczególne świece na M15 są mało wiarygodne. Można wpaść w pułapkę przypisywania im zbyt dużego znaczenia.

Nie twierdzę, że należy wyzbyć się uznaniowości. Wystarczy uczynić ją dopełnieniem obiektywnych danych. Nie odwrotnie.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Dlatego na ekstrema patrzę,ale dla mnie to również uznanie,bo nie wiem czy przebije czy odbije,do tego wybierasz potwierdzenie,z czego dla każdego potwierdzenie może wyglądać inaczej.

Czas sesji-jakoś to do mnie nie przemawia,w jaki sposób to wykorzystać.
Breakouty?hmm też nie rozumiem.

Kiedyś również o m15 tak mówiłem,m5 były dla mnie o niebo lepsze,jednak teraz...dużo lepiej mi się na nie patrzy.
Ważny dla mnie jest ruch ceny,jaki się kryje pod tym pinbarem,a nie tyle sam pinbar.

W jaki sposób określasz,że coś jest obiektywne,a a coś uznaniowe?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Songo89K pisze:W jaki sposób określasz,że coś jest obiektywne,a a coś uznaniowe?
Jeżeli cena powiedzmy dochodzi do poziomu open D1 i w tym miejscu pojawia się dywergencja i na 100 razy 80 spadnie/ wzrośnie w kierunku, który pokazuje dywergencja to masz sygnał nieuznaniowy, łączysz to potem z czasem np otwarciem londynu i szukasz przykładów potwierdzających ten setup. Potem patrzysz jak przeważnie cena idzie w tym miejscu , czy testuje poziom znowu czy może od razu idzie w danym kierunku, w ten sposób określasz SL i BE oraz TP

ps. dzięki za pochwałę Reptile coś jak pierwszy trade :D

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Dla mnie niestety to wszystko podpada pod to samo.To może być tylko i wyłącznie udany okres,pewne dane na świecie spowodowały że gracze są bardziej na SELL niż BUY,i już pewne sygnały zamiast dawać profit,zawracają po x pipsach bo nie ma kto tego ciągnąć.

Poza tym,na to wychodzi że wystarczy coś uznaniowego przetestować 100 razy i już jest nieuznaniowe?W takim razie prawdopodobnie nie ma rzeczy uznaniowych,są tylko rzeczy niesprawdzone przez Nas.

Dopóki ludzie są odpowiedzialni za to jak wygląda wykres,a nie roboty to wszystko wydaje się być uznaniowe.

Być może to co zaczynam testować,można w łatwy sposób zdefinować tylko jeszcze nie wiem dokładnie jak,bo nie zawsze wygląda to tak samo.

PS.pomyśleć że miałem S na edku i ejku 10 pips od szczytu i zamknąłem po 10 pipsach...No ale nic,jeżeli zacznie się to sprawdzać częściej to powinienem być tego pewniejszy.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Poza tym,na to wychodzi że wystarczy coś uznaniowego przetestować 100 razy i już jest nieuznaniowe?
Nie o to chodzi. To statystyka jest nieuznaniowa.
Dlatego na ekstrema patrzę,ale dla mnie to również uznanie,bo nie wiem czy przebije czy odbije
Nikt tego nie wie. O to w tym chodzi. Próbując przewidzieć giełdę poniesiesz klęskę. Nie prognozuj, tylko reaguj.
Czas sesji-jakoś to do mnie nie przemawia,w jaki sposób to wykorzystać.
W trakcie różnych sesji gra różny kapitał. Zmieniają się też płynność i zmienność. Szczyt sesji azjatyckiej niesie informację, że stoją tam zlecenia sprzedaży - skoro cena się cofnęła. Zatem jest to aktualny opór. Przebicie go w czasie sesji londyńskiej pokazuje, że popyt jest w modzie i mamy nowe, aktualne wsparcie. Są to kwestie obiektywne. Siła takiego poziomu jest natomiast kwestią ocenną.
W jaki sposób określasz,że coś jest obiektywne,a a coś uznaniowe?
To, co jestem w stanie pokazać jednoznacznie na wykresie, to jest obiektywne - np. pinbar. To, co jestem w stanie z tego wywnioskować (że jest tam sporo zleceń, że cena zrobi retest, będzie zmiana kierunku, itp.), jest już uznaniowe.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Songo89K pisze: W jaki sposób określasz,że coś jest obiektywne,a a coś uznaniowe?
Dla mnie linia narysowana przez tradera może być subiektywna\lub obiektywna.

Kanał odchylenia standardowego czy regresji może być wyłącznie obiektywny.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Ok chyba all zrozumiałem.

Poza,
"Szczyt sesji azjatyckiej niesie informację, że stoją tam zlecenia sprzedaży"
Ale jakie to ma znaczenie czy to podczas sesji Azjatyckiej czy Nowojorskiej?

oraz
"pinbar. To, co jestem w stanie z tego wywnioskować (że jest tam sporo zleceń, że cena zrobi retest, będzie zmiana kierunku, itp.)"

Równie dobrze pinbar może robić retest i kontynuować ruch,
Ciężko stwierdzić że jest w takim wypadku obiektywny, jednym daje sygnał kupna a innym sprzedaży.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Songo89K pisze: Ciężko stwierdzić że jest w takim wypadku obiektywny, jednym daje sygnał kupna a innym sprzedaży.
Jeśli zdefiniujesz określoną przestrzeń zdarzeń (patternów i tego co nastąpiło po nich) możesz ując to w ramy statystyczne i wyliczyć ich prawdopodobieństwa.

W ten sposób wiesz czego się możną spodziewa a co ma bardzo nikłe szanse zaistnienia.

Większość strachu wynika z niepewności. Natomiast mając wiedzę o tym co może się stać po prostu działasz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ale jakie to ma znaczenie czy to podczas sesji Azjatyckiej czy Nowojorskiej?
Płynność. Świeczka w sesji azjatyckiej budowana jest przez mniejszy kapitał niż w sesji Londyńskiej.
Równie dobrze pinbar może robić retest i kontynuować ruch,
Sam pinbar jest faktem. Sposób odczytania - uznaniem. Po pinbarze może stać się wszystko, ponieważ on pokazuje przeszłość, a nie przyszłość.
jednym daje sygnał kupna a innym sprzedaży.
A jeszcze innym nie daje żadnego sygnału. To jest właśnie uznanie. Ale każdy widzi pinbar ;) - pomijając różnice w datafeed i strefach czasowych.

Przykład w załączniku:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Dobra koniec teorii,"postaram się" wyskubać coś z wiedzy jaką do tej pory przyjąłem i przelać na wykres....

Dzięki za dostarczenie kopa.

ODPOWIEDZ