Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Wow..

A ostatnio wspominałem temat i nawet poszukiwałem konkretne przypadki,ale zabrakło czasu na refleksje nad tak owymi.

BOCZEK pisze:ja mam inną chorobę
Lecisz nam formularz zapoznawczy :D
BOCZEK pisze:lubię ryzyko....
Znaczy się nie boisz tracić? Musisz mieć sporo "luźnego" na przewalenie lub wszystko Ci zwisa i albo się uda albo nie.

BOCZEK pisze:stan konta od początku roku 100% - 120 - 100 - 90 - 120 - 110 - 140 -120 - 160 - 60 teraz 80
Czyli nijaki system? A strategia sama mówi za siebie? Raz większy raz mniejszy lot? Czyli mieszanie ryzykiem?
BOCZEK pisze:ale nic nie dopłaciłem, nic też nie wypłaciłem, a do końca roku pół roku Cool
a ile to trwa?

BOCZEK pisze:czasami siedząc przed ceną, czuję się jak kibic na meczu
Jak masz tak często.. to po czasie spadnie Ci refleks przez "wewnętrzne" znudzenie,aż w końcu się wypalisz.

Widze,że niektórzy userzy są już tylko goścmi.. :roll:
Przyzna się ktoś, kto mówił że koniec rok temu i powrócił ? :) Miał dłuższą przerwe niż pół roku?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

BOCZEK pisze:stan konta od początku roku 100% - 120 - 100 - 90 - 120 - 110 - 140 -120 - 160 - 60 teraz 80
te cyferki obrazują stan konta z jego pierwszym większymi zarobkami/stratami to że ze 100 zrobiło się 120 nie zawdzięczam tego jednemu wejściu
reptile pisze:Znaczy się nie boisz tracić? Musisz mieć sporo "luźnego" na przewalenie lub wszystko Ci zwisa i albo się uda albo nie.
tak było z tym ostaniom strzałem ze 160% 60% zazwyczaj ryzykuję nadwyżkę dziennego utargu tak na odstresowanie się.....
to moje pierwsze konto i w założeniu jest na stracenie, jest dobrze, bo czasami demo przegrywałem w 3-4 dni, myslałem ze bede musiał już coś dopłacić, jednak porażki czegoś mnie nauczyły, i już tak często nie ryzykuje (chciwość) choć i dziś ryzykowałem dużo, powiedzmy ze Depo MILION a wchodziłem Lotem o wartości 12.500 PLnów, dużo traciłem, zamknołem z 4 pipsami zysku, choć załuje bo mogłem zarobić dobre 50
czyli przechodząc do systemu gry
reptile pisze:Czyli nijaki system?

system gry ok, może zarządzanie kapitałem nie, jak wyżej
W zasadzie to nie mam systemu w rozumieniu zbioru wskaźników, czy jakiegoś automatu, system mam w głowie, trochę fundamentów, technicznie prostosta, LT. fibo, PA .... nic mi więcej nie potzreba, jak bym miał wskaźniki to bym grał patrząc się na nie a nie na cenę
teraz mi przyszło do głowy, jak ktoś może mi polecić dobry wskaźnik pokazujący odwracanie się tredu ... dziękuję hhhhhhh
reptile pisze:a ile to trwa?
4 miesiące
zasatanawiałem się czy by tego nie rzucić
za duży stres za mały zysk, ale dopracuje zarządzanie pozycją 8)
BOCZEK pisze:czasami siedząc przed ceną, czuję się jak kibic na meczu
za każdym razem kiedy mój ulubiony zwierzak wygrywa Wy tak nie macie? To przecież naturalne ze człowiek się cieszy kiedy mu idzie
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 22:40 przez BOCZEK, łącznie zmieniany 3 razy.
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Kolejny ciekawy temat.Ciekawe ile jeszcze takich perełek czai się w głębinach nawigatora.

Co do ankiety A do I -tak skromnie.

Wszystkie możliwe błędy można znaleźć,prawdopodobnie nawet je przerabiałem,ale nie potrafię wyciągnąć z tego wniosków.A nawet jak wyciągnę,to i tak do tego wracam.

Gdy 1,5 roku temu czytałem "nie każdy będzie zarabiał",jakoś do mnie to nie dochodziło teraz wiem,że to może trwać do końca.

Nie sądziłem,że sam dla siebie będę największym problemem,a jednak.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Songo89K pisze:Nie sądziłem,że sam dla siebie będę największym problemem,a jednak.
Nie chcę ci znowu tego pisać, ale po prostu nie masz systemu, który jest dochodowy. Jeśli chcesz napisać, że taki masz to go opisz, jeśli nie chcesz zdradzać zasad systemu to ciężko będzie ocenić, czy błąd tkwi w Tobie czy Systemie . Może jakiś doświadczony trader sprawdzi twój system i rozwieje wątpliwości?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Brother,jak wspomniałem w ankiecie jestem A do I,czyli tak jak piszesz.

Przede wszystkim S/R,czasem LT,S/D...to wszystko,jednak często stwierdzam "albo poleci z hukiem albo lekko odbije i będzie chciało wracać",
niestety mimo że bardzo często się to sprawdza,to zamiast wyjść z małym zyskiem ląduje z SL.

Dochodzi do mnie też to o czym Kerimb zawsze pisał,mianowicie żeby wiedzieć kiedy wejść na rynek.Jak dobrze zajmie się pozycje to jest spokój,można na BE po czasie przestawić i heja.A tak...często dochodzi się w środku dnia,i pierwsza lepsza korekta wycina większość.A jak wiadomo ustalenie korekty,jest już znacznie trudniejsze niż postawienie SL nad doiłkiem/pod górką

Żebym wiedział czy system jest dochodowy,musiałbym znaleźć kogoś kto gra stricte jak ja,bądź musiałbym coś zmienić,i wtedy zapewne jakaś ulga w psychice by powstała.
Backtestami,robotami nigdy się nie bawiłem,i nie mam pojęcia w jaki sposób miałbym to przetestować.

Próbuje rozszyfrować sytuację,i przypomnieć sobie podobne z przeszłości.
Wychodzi mi to nieźle,jednak tak wiele czynników składa się na porażkę,że nie wiem ile jeszcze MC zaliczę...A na demo nie mam mobilizacji.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

BOCZEK wiesz po co ten temat?

Żeby dać się maksymalnie skrytykować.. zobaczyć tego czego się samemu nie widzi.. przejrzeć na oczy.. poszukać rozwiązań.. dać się"zobaczyć" ,ocenić w 'jakimś' stopniu. Do tego potrzeba informacji.. czytaj pierwszy post.. tego tematu,bo:
BOCZEK pisze:reptile napisał:
a ile to trwa?
4 miesiące
A na forum- Dołączył: 26 Paź 2010 a na fx może dłuzej ?
Mówią,że rynek nerwowy ostatnio..

Zakładam,że masz problem ze zmianą trendu.. czyli jak on jest to idziesz z nim i jest ok. Ale jak się zmienia to ty dalej swoje.. czyli pod prąd i nie widzisz tego..
Dość często przed zmianą trendu powstaje konsola. Im dłuższa tym potencjalnie rynek dłużej nad czymś się "zastanawia" aż powstanie konsensus co do kierunku.Więc może zacznij wyczulać się na tą kwestie? Dostosuj do tego strategie? Timing.. daj sobie czas aż wyjdą z klinczu itd itp..
BOCZEK pisze:zasatanawiałem się czy by tego nie rzucić
Fx będzie Cie prześladował na zawsze :lol: Do póki nie znajdziesz naprawde dobrej alternatywy.. wiec jesli naprawde chesz to rzucic to dobrze się na niej skup.. tak bys nie musial wracac i traktowac fx jako ten potencjal- szanse.
BOCZEK pisze:za duży stres za mały zysk, ale dopracuje zarządzanie pozycją Cool
Przy malym depo tak jest.. jest jeszcze kwestia faktycznych targetow.. bo to osobliwe.. na srednie PLrealia to 5k to takie mega min 10k srednio.. chodzi mi o ew. DT. Ale nie znam dokladnie Twojej sytuacji.
BOCZEK pisze:zamknołem
Teraz coś o kwesti psychologicznej..
Jeśli masz problem z kontrolą siebie.. czyli działasz zanim przemyślisz.. a ten wyraz za tym przemawia.. to czas trenować wnetrze :D Tu sie zaczyna ten fragment przemyslen,nad strategia,sytuacja na rynku,sobą (chciwość).

Songo89K pisze:Gdy 1,5 roku temu czytałem "nie każdy będzie zarabiał",jakoś do mnie to nie dochodziło teraz wiem,że to może trwać do końca.
No,może.. może.. Podziwiam tych którzy tu przyszli na forum mówiąc: "dobra.. koniec,odpuszczam,nie mam sił.." :) .. i to po latach..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Songo89K pisze:Brother,jak wspomniałem w ankiecie jestem A do I,czyli tak jak piszesz.

Przede wszystkim S/R,czasem LT,S/D...to wszystko,jednak często stwierdzam "albo poleci z hukiem albo lekko odbije i będzie chciało wracać",
niestety mimo że bardzo często się to sprawdza,to zamiast wyjść z małym zyskiem ląduje z SL.
Wybacz, ale to żaden system. Skrzynka z narzędziami sama nie zbuduje domu. Wspominasz Kerimba - może za dużo czytasz innych, a za mało patrzysz na siebie?

Poza tym S/R, ZL, S/D niczym się nie różnią. To tylko nomenklatura. Czy support nie jest w zamierzeniu poziomem skumulowanego popytu?
Żebym wiedział czy system jest dochodowy,musiałbym znaleźć kogoś kto gra stricte jak ja,bądź musiałbym coś zmienić,i wtedy zapewne jakaś ulga w psychice by powstała.

Próbuje rozszyfrować sytuację,i przypomnieć sobie podobne z przeszłości.
Wychodzi mi to nieźle,jednak tak wiele czynników składa się na porażkę,że nie wiem ile jeszcze MC zaliczę...A na demo nie mam mobilizacji.
O ile się orientuję, to nie prowadzisz żadnego dziennika. Polecam zacząć. Publikować w nim wszystko, co dotyczy Twojej gry. Mnie życzliwi gracze udzielili wielu cennych wskazówek w dzienniku i na PW. Konstruktywna krytyka bardzo pomaga, ale musisz dostarczyć materiał do krytyki.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Stforex,zgodzę się co do skrzynki,ale również nie łącze 2 szczytów i od razu wchodzę,tylko staram się zrozumieć sentyment,wyczuć BO,itp.
Coś na wzór o czym Greenhaze nie raz pisał.

"Poza tym S/R, ZL, S/D niczym się nie różnią."

Zgadzam się,ale według mnie pomaga to zobrazować kto ma większa siłę,w którą stronę zajmować pozycję,itd.

Co do dziennika,bardzo długo się zbierałem,bo nie chciałem wejść i zamknąć za chwilę dziennika,jednak kompromitacja przyszła zbyt wcześnie.Nie mając żadnej strategii na walkę,to tylko można po pysku dostać.Skaczę miedzy tfami,przez co widzę okazję na S,a na innym interwale w tym samym miejscu na L.
Nie potrafię rozróżnić skalpu od DT.Ale tylko w przypadku stratnych,transakcje na + skalpuje,na minus to już nawet czasem pod krótkoterm podchodzi.
Raz na 50 przypadków nie ustawię SL,bądź zagram pozycją kilka razy większą-zawsze kończy się to MC,a jednak co jakiś czas to powtarzam.

"Wspominasz Kerimba - może za dużo czytasz innych, a za mało patrzysz na siebie? "
Patrzę bardzo dużo,jednak tylko patrzę.
Mimo,że czuję coraz lepiej to wszystko,to błędy,które towarzyszą mi prawie od początku,umiejętnie podcinają skrzydła.,czyszczą 2tygodniowy zysk w pare h itd.

Wiedza się zbiera,i nie bardzo wiem co stosować a co nie.

Swego czasu również dostałem sporo pomocy,ale miedzy innymi to mi namieszało,bo każdy ma swój styl gry.
Jeden pisał "graj tak" a drugi"stary odpuść sobie,graj tak ! ".
Przez to wszystko się już pogubiłem,i sam nie wiem jak...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Songo89K pisze:Jeden pisał "graj tak" a drugi"stary odpuść sobie,graj tak ! ".
Przez to wszystko się już pogubiłem,i sam nie wiem jak...
To jest największy problem, najlepiej grać po swojemu a do cudzych wskazówek podchodzić z dystansem

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ink
Cały czas się mylić i ponownie odkrywać koło?

ODPOWIEDZ