NinjaTrader zaczynał jako sam DOM (SuperDOM) później dopiero rozwijali pozostałe moduły.reptile pisze:No napewno nie raz widziałeś,że w dużych instytucjach to leży głównie na ekranie DOM z XLTtradera czy innego softu i nikt tam zbytnio do tradignu AT nie jedzie..
A jak komuś soft nie pasuje to ma api i nie marudzirobi swój.. a to droga zabawa.. Rozumiesz.. nie potrzebuja tej calej oprawy..tester.. śliczny charting.. wskaźniki.. tylko opcja klepania zleceń.
AMP Futures PL - NinjaTrader + dane CQG
SuperDOM Basics - NinjaTrader Training - 12/27/2011:personov pisze:A czy jest gdzieś jakiś opis modułu DOM? Jak czytać te wszystkie informacje i co one oznaczają?
http://www.youtube.com/watch?v=zvUvvMPF ... plpp_video
Szkolenie przygotowane przez dział supportu NinjaTrader więc jak najbardziej wiarygodne, czas trwania 52:18. Miłego seansu.
Jak ustawić ten kontrakt kontynuacyjny np. dla e-mini SP 500?lukch pisze:Zwróć uwagę, że wyświetlasz kontrakt 06-12 a jesteś na rynku futures, nie na forex. Jednocześnie patrzysz na dane 12 miesięcy wstecz. Musisz użyć do tego wykresu kontraktu kontynuacyjnego (continuous contract) o symbolu ##-##. Wtedy będą ładowane dane historyczne w oparciu o dane najpłynniejszego w danej chwili kontraktu uwzględniające rolowanie kontraktów (porównywalne z danymi od brokerów forex, którzy wyświetlają jeden zestaw danych, nie ma serii kontraktów u nich choć na pewno zabezpieczają się w ten sposób). To tak jakbyś patrzył na 06-12 w lipcu 2011. Jeśli potrzebujesz dokładniejszych wyjaśnień skontaktuj się ze mną na Skype lub tel. (jest na stronie http://www.ampfutures.pl). Zerknij tutaj, to trochę rozjaśni: http://www.cmegroup.com/trading/fx/g10/euro-fx.htmlajsw pisze:Dlaczego wykresy D1 wyglądają tak jakby na nim były same luki podczas gdy na np. H4 tych luk nie widać?
Toolsleszczu pisze:Jak ustawić ten kontrakt kontynuacyjny np. dla e-mini SP 500?

Później wybieramy ten kontrakt z listy rozwijanej na wykresie lub podczas tworzenia nowego okna wykresu.
Ewentualnie prościej wybrać okno wykresu (musi być aktywne) i zacząć pisać "+ES ##-##" jeśli chodzi o ES (S&P E-MINI) jeśli inny kontrakt to odpowiedni kod, kody są na stronie: http://www.ampfutures.pl/specyfikacje-kontraktow/ w kolumnie "Symbol" lub w podanym powyżej "Instrument Manager" w programie NT7.
A czy da się zrobić tak, aby zaznaczać obiekty na wykresie po podwójnym kliknięciu, a nie pojedynczym? Bo teraz wystarczy że kliknę raz przez przypadek akurat na jakimś obiekcie i od razu mi zaznacza go.
Ogólnie NT7 jako platforma podoba mi się bardziej niż MT4, jest wygodniejszy przy składaniu różnych rodzajów zleceń i daje dużo więcej możliwości konfiguracji różnych rzeczy.
edit:
nie mogę nigdzie znaleźć czasu ostatniego ticka. Jest takie coś dostępne?
- nie ważne, już znalazłem, np. Time and Sales.
Ogólnie NT7 jako platforma podoba mi się bardziej niż MT4, jest wygodniejszy przy składaniu różnych rodzajów zleceń i daje dużo więcej możliwości konfiguracji różnych rzeczy.
edit:
nie mogę nigdzie znaleźć czasu ostatniego ticka. Jest takie coś dostępne?
- nie ważne, już znalazłem, np. Time and Sales.
Ten typ tak ma. Tak zaplanowali programiści, ta opcja wg. mojej najlepszej wiedzy nie jest konfigurowalna w obecnej chwili.altmer pisze:A czy da się zrobić tak, aby zaznaczać obiekty na wykresie po podwójnym kliknięciu, a nie pojedynczym? Bo teraz wystarczy że kliknę raz przez przypadek akurat na jakimś obiekcie i od razu mi zaznacza go.
Cieszy mnie to stwierdzenie. Program został zaprojektowany przez tradera Raymond Deux i jest on do dzisiaj właścicielem firmy. Na początku była to tylko wtyczka w formie SuperDOM. Do dzisiaj jednak program rozwijany jest w tym samym modelu dystrybucji, trader płaci za program i jest on tworzony dla tradera. MetaTrader jest za darmo, ale faktycznie to broker płaci za program (np.: $50 000 miesięcznie) i ma licencję na rozpowszechnienie w dowolnej ilości kopii, jednak wtedy klientem jest broker nie trader i jak wszyscy wiedzą ma to swoje konsekwencje, nie zawsze, ale często jednak ma.altmer pisze:Ogólnie NT7 jako platforma podoba mi się bardziej niż MT4, jest wygodniejszy przy składaniu różnych rodzajów zleceń i daje dużo więcej możliwości konfiguracji różnych rzeczy.
Dodam tylko, że w oknie T&S ticki segregowane są znakami timestamp co sekundę, ale dane CQG są niefiltrowane więc spływają w czasie real time znacznie częściej niż co sekundę (albo 1 ms albo 0,1 sekundy, nie mam pewności, ale jest do sprawdzenia jak kogoś temat bliżej zainteresuje). Ograniczeniem programu jest opisywanie ich co do sekundy, ale samo opisywanie, faktycznie przetwarzane są ze wspomnianą wyżej dokładnością (stąd często nawet kilkadziesiąt ticków z tym samym czasem sekundowym). Nie wszyscy dostawcy danych to oferują. Dodatkowo CQG wspiera "Native Time Stamping", co oznacza, że czasy ticków pochodzą z serwerów CQG (przesyłane są razem z kwotowaniem) a nie z lokalnego zegara komputera. Z tego powodu skalperzy często używają na PC programów typu "Network Time Protocol" lub "Dimension 4" aby w czasie rzeczywistym synchronizować czas z zegarami atomowymi w celu eliminacji różnic w milisekundach między czasami ticków a dokładnym czasem komputera lokalnego.altmer pisze:nie mogę nigdzie znaleźć czasu ostatniego ticka. Jest takie coś dostępne? - nie ważne, już znalazłem, np. Time and Sales.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 21:10 przez lukch, łącznie zmieniany 4 razy.
Do tego nie jest tak, że wszyscy to mają. Ogólnie NinjaTrader ma tylko około 25 000 użytkowników na całym świecie. Reszta społeczności traderów używa różnych innych, bardzo często autorskich (stworzonych przez brokerów) rozwiązań.leszczu pisze:Nie ma w ogóle o czym mówić - MT4 to tanie klikadełko w porównaniu do NT.
Potwierdziłem, CQG przesyła dane z timestamp milisekundowym a NinjaTrader wyświetla je w T&S z timestamp sekundowym, ale odbiera i przetwarza w milisekundowym (tak jak podałem wcześniej). Stąd w okno T&S często wchodzi do kilkudziesięciu ticków na sekundę i wszystko jest pogrupowane prawidłowo.