Strategia Moving Averange

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
kenay
Bywalec
Bywalec

Strategia Moving Averange

Nieprzeczytany post autor: kenay »

Witam. Chciałbym zadać takie pytanie:
Czy jest jakaś strategia MA w której po przecięciu się dwóch średnich pozycja jest otwierana, a po przecięciu się w przeciwną stronę ostatnia się zamyka a nowa przeciwna otwiera?? Próbowałem coś działać w programie Molanis (nie mam czasu na uczenie się całego kodu i pisanie ręczne, choć pewnie to by było najowocniejsze). Z góry dziękuję za porady :)

Przykład takich średnich dzięki którym gram jest na screenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Co to za średnie? Tylko napisz całą nazwą, bo SMA oznacza Simple lub Smoothed.

kenay
Bywalec
Bywalec

Czerwona - Exponential Moving Average
Okres: 12

Żółta - Simple Moving Average
Okres: 24

Obie zastosowane są do close.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Srednie sa dobre pod warunkiem że obserwujemy również cenę i interpretujemy odpowiednio sygnały nawet niekoniecznie przecięcie średnich, natomiast granie średnimi na zasadzie "tu wejdz" "tu wyjdz" nie ma sensu, pod takie coś łatwo zrobic EA więc gdyby to w dłuższej perspektywie miało sens każdy mial by już takie EA ;)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Dodam coś od siebie. Średnie dają spóźnione sygnały . Przez co możemy się nieźle naciąć poprzez wejście w pozycję zbyt późno :wink:

kenay
Bywalec
Bywalec

Z moich obserwacji wystarczy także założyć odpowiednie TP i SL. Daje to dość wysoką skuteczność.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

http://www.tradingsystemforex.com/exper ... ss-ea.html

Temat oklepany, prawie każdy nowicjusz myśli, że znajdzie jakieś czarodziejskie ustawienia średnich i dalej wszystko samo będize się robić. Takie metody działały ale lata temu.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

myyyt
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: myyyt »

kenay pisze:Z moich obserwacji wystarczy także założyć odpowiednie TP i SL. Daje to dość wysoką skuteczność.
jedni piszą ze MA działają, inni nie... przy duzym R/R, TF moze i to skuteczne... testowałem na eur/usd i było mocno na -.
wiec poprosimy o dowody! konkrety!

ODPOWIEDZ