AMP Futures PL - NinjaTrader + dane CQG
Prawym na wykresie i są na liście rozwijanej typy zleceń do wyboru.ajsw pisze:Mam pytanie dot. platformy NinjaTrader, a mianowicie jak ustawić SL i TP na otwartym zleceniu, i czy jest narzędzie, które mierzy liczbę ticków tak jak to robi Crosshair np. w MT4?
Jeśli klikniemy powyżej aktualnej ceny będą: SELL LIMIT, BUY STOP, BUY STOP LIMIT.
Jeśli poniżej aktualnej ceny będą: BUY LIMIT, SELL STOP, SELL STOP LIMIT.
Później po ustawieniu można je przesuwać klikając na linii zlecenia (lub ikonie), w trakcie przesuwania aplikacja liczy odległość w tickach od bieżącej ceny na żywo (wyświetla się znak plus lub minus od aktualnej ceny i ilość ticków od aktualnej ceny a po prawej aktualna cena na jakiej znajduje się przesuwane zlecenie w danym momencie). Odległości liczone są na żywo więc nawet przytrzymując przesuwane zlecenie nad jednym poziomem bez kliknięcia, odległość będzie się aktualizować wraz ze zmieniającą się ceną.
Natomiast w SuperDOM do ustawiania zleceń innych niż LIMIT (do tego jest kliknięcie lewym klawiszem myszy w kolumnie SELL lub BUY) służy środkowy klawisz myszy (kliknięcie, określenie ilości sztuk i zatwierdzenie), w ten sposób wstawiamy SELL STOP LIMIT i BUY STOP LIMIT (oczywiście trzeba kliknąć w przypadku SELL STOP LIMIT w kolumnie SELL poniżej ceny rynkowej a BUY STOP LIMIT w kolumnie BUY powyżej ceny rynkowej). Analogicznie jest z SL (tutaj STP), także środkowym klawiszem, ale z przytrzymaniem CTRL. Najprościej jest samemu poćwiczyć na danych symulowanych (simulated data feed) lub na rachunku demo aby upewnić się, że mechanizmy zleceń są dobrze rozumiane.
Tutaj wideo dobrej jakości z praktyką:
http://www.youtube.com/watch?v=zvUvvMPFLCQ
O wiele łatwiej i szybciej jest jednak wstawiać zlecenia z predefiniowanym ustawieniem TP i SL i później w razie potrzeby przesuwać je, w NT7 są to strategie ATM, również bardzo dobrze omówione tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=brVV7R2-16A
Niestety nie znam platformy MT4, nigdy nie korzystałem więc nie mogę odnieść się do pytania w formie porównania. Zbyt długo był to program kojarzony z rekwotowaniami i naprawdę nigdy nie usiadłem przy nim.
Dzięki za odpowiedź na pierwsze pytanie. Co do drugiego to może być to również crosshair z jforex ;-). A mówiąc poważnie to w NT7 też jest crosshair, ale rózni się tym od tego z MT4 czy jforex, że nie pokazuje liczby ticków z np. kilku świec. W NT7 trzeba sobie to policzyć w głowie. Tak więc chodzi mi o takie narzędzie, które po zaznaczeniu początku i końca interesującego mnie ruchu pokaże ilość ticków tego ruchu. Nie wiem czy wyjaśniłem o co mi chodzi bo nigdy nie byłem dobry w tłumaczeniu.
Już rozumiem, tłumaczenie jest dobre, to moje czytanie ze zrozumieniem zaszwankowało, powinienem był się domyślić o co chodzi. Narzędzie jest: w oknie wykresu (wchodzimy w wykresajsw pisze:Dzięki za odpowiedź na pierwsze pytanie. Co do drugiego to może być to również crosshair z jforex ;-). A mówiąc poważnie to w NT7 też jest crosshair, ale rózni się tym od tego z MT4 czy jforex, że nie pokazuje liczby ticków z np. kilku świec. W NT7 trzeba sobie to policzyć w głowie. Tak więc chodzi mi o takie narzędzie, które po zaznaczeniu początku i końca interesującego mnie ruchu pokaże ilość ticków tego ruchu. Nie wiem czy wyjaśniłem o co mi chodzi bo nigdy nie byłem dobry w tłumaczeniu.

Podaje następujące informacje:
1. Nazwa instrumentu i aktualny interwał;
2. # bars (ilość świec w mierzonym okresie);
3. Time (czas mierzonego okresu);
4. Y value (odległość od ceny w tick ze znakiem minus lub plus).
Użyteczna informacja: Narzędzie operuje na trzy kliknięcia (zagięcia), pierwsze dwa oznaczają miejsce pomiaru a trzecie jest tylko po to aby odsunąć tabliczkę z wynikiem pomiaru tam gdzie nam jest aktualnie wygodnie/czytelnie ją umieścić. Oczywiście klikając w dowolnym punkcie linii narysowanej informacji możemy ją przemieszczać lub usuwać (odczyt jest ten sam podczas przesuwania więc można sobie przyłożyć w innym miejscu na porównanie).
To co zaskakuje to to że na platformie jest więcej instrumentów niż to sugeruje strona AMP.Jest np kontrakt włoski belgijski są kanadyjskie obligacje-to są instrumenty których notowania są bezpłatne,są też inne jak np Hang Seng czy Ibex które widnieją ale nie ma dostępu do notowań.Wprawdzie i tak nie będę tym handlował ale z czystej ciekawości-jakie są prowizje i opłaty za notowania na wywołane instrumenty (niewyszczególnione na twojej stronie) w szczególności z HKEX ?
Handlować można tylko instrumentami, które znajdują się na liście AMP, na reszcie program nie przyjmie zlecenia, odbije się od serwera, który go nie przyjmie. Kwotowania są ze znacznie większej ilości instrumentów, ponieważ tak jak wspominałem i podkreślałem wielokrotnie otrzymujecie Państwo niefiltrowane kompletne kwotowania CQG, a firma ta ma szerszą ofertę kwotowań niż AMP ofertę instrumentówCamaro69 pisze:To co zaskakuje to to że na platformie jest więcej instrumentów niż to sugeruje strona AMP. Jest np. kontrakt włoski belgijski są kanadyjskie obligacje - to są instrumenty których notowania są bezpłatne, są też inne jak np. Hang Seng czy Ibex które widnieją ale nie ma dostępu do notowań. Wprawdzie i tak nie będę tym handlował ale z czystej ciekawości - jakie są prowizje i opłaty za notowania na wywołane instrumenty (niewyszczególnione na twojej stronie) w szczególności z HKEX?

Widzisz więc to co CQG dostarcza wszystkim swoim partnerom, lista partnerów:
http://www.cqg.com/Electronic-Trading/T ... tners.aspx
Lista rynków:
http://cqg.com/Docs/CQGExchanges.pdf
Natomiast handlować możesz tylko na tym, co AMP ma w ofercie:
http://www.ampclearing.com/margins_req.html
http://www.ampclearing.com/exchanges.html
Kwotowania CQG są dla obniżenia czasu dostępu przesyłane bezpośrednio do NinjaTrader klienta bez pośrednictwa innych serwerów, widać więc dosłownie wszystko, ale nie na wszystkim można otworzyć pozycję. To jest najlepszy dowód niefiltrowania połączenia

Re: AMP Futures PL - NinjaTrader + dane CQG
Sluchaj... nie zebym sie czepial, ale szukajac informacji na temat brokerow oferujacych platforme CQG w koncu rzucilem dzisiaj okiem na wasza strone po polsku. tzn. "prawie po polsku", bo teksty sa tam przetlumaczone przy pomocy chyba google translator-a.... i no jest to po prostu zenujace...lukch pisze:AMP Futures PL to introducer (IB) AMP Global Clearing, który jest pod nadzorem Commodity Futures Trading Commission (CFTC) oraz National Futures Association (NFA) - [b]Platforma NinjaTrader z danymi CQG ... page_id=70.
np.:
Spolszczenie tego to pare godzin pracy, lub pare zlotych dla kogos kto sie na tym zna.... jesli nie czujesz sie na silach lub nie masz czasu...."CQG oparte handlowców ekran zapewnia dostęp do tych samych dużych prędkości danych rynkowych i order routingu używanych przez profesjonalnych firm i instytucji na całym świecie. "
Wiem, ze zadaniem tej strony jest przekazanie informacji a nie propagowanie j. Polskiego, jednakze lepiej juz chyba miec tam wszystko po angielsku niz miec takie osmieszajace firme teksty....
Z naszej korespondencji wynika, ze Wy specjalizujecie sie raczej w NT niz w CQG - z kim w takim razie moge porozmawiac na temat warunkow uzywania tej wlasnie platformy wraz z wybranymi modulami dodatkowymi ?
Ja się z Tobą zgadzam. Z tym, że nie podałeś adresu strony, na której byłeś.CoVal pisze:Sluchaj... nie zebym sie czepial, ale szukajac informacji na temat brokerow oferujacych platforme CQG w koncu rzucilem dzisiaj okiem na wasza strone po polsku. tzn. "prawie po polsku", bo teksty sa tam przetlumaczone przy pomocy chyba google translator-a.... i no jest to po prostu zenujace... np.: Spolszczenie tego to pare godzin pracy, lub pare zlotych dla kogos kto sie na tym zna.... jesli nie czujesz sie na silach lub nie masz czasu.... Wiem, ze zadaniem tej strony jest przekazanie informacji a nie propagowanie j. Polskiego, jednakze lepiej juz chyba miec tam wszystko po angielsku niz miec takie osmieszajace firme teksty.... Z naszej korespondencji wynika, ze Wy specjalizujecie sie raczej w NT niz w CQG - z kim w takim razie moge porozmawiac na temat warunkow uzywania tej wlasnie platformy wraz z wybranymi modulami dodatkowymi ?
www.amptrading.pl - Strona, o której poziomie języka polskiego piszesz jest robiona przez AMP Global Clearing i faktycznie chyba była robiona w Google Translatorze, wykonałem poprawki dla nich aby nie robili polskiej antyreklamy, ale do dzisiaj nie zamieścili owej poprawki translacji. Nie mam na to wpływu.
www.ampfutures.pl - Strona, którą administruję i która jest stroną polskiego IB AMP Futures PL została napisana poprawną polszczyzną i nie mam jej nic do zarzucenia, jeśli znalazłeś na niej jakiś błąd to chętnie poprawię w przeciągu kilku minut.
Co do CQG to firma CQG oczywiście posiada własne autorskie platformy. AMP Futures PL wspiera program NinjaTrader zasilany danymi od CQG, nie wspiera platform/programów, których producentem jest CQG tylko wykorzystuje CQG jako samo źródło kwotowań rynkowych (ale w NinjaTrader dzięki temu są tej samej wysokiej jakości dane rynkowe). Mam nadzieję, że to wyjaśnienie wystarczy, proszę wklejaj linki do błędnych stron, bo w tej sytuacji dostało mi się bez winy i mam nadzieję, że to dostrzegasz.
Zwróć uwagę, że wyświetlasz kontrakt 06-12 a jesteś na rynku futures, nie na forex. Jednocześnie patrzysz na dane 12 miesięcy wstecz. Musisz użyć do tego wykresu kontraktu kontynuacyjnego (continuous contract) o symbolu ##-##. Wtedy będą ładowane dane historyczne w oparciu o dane najpłynniejszego w danej chwili kontraktu uwzględniające rolowanie kontraktów (porównywalne z danymi od brokerów forex, którzy wyświetlają jeden zestaw danych, nie ma serii kontraktów u nich choć na pewno zabezpieczają się w ten sposób). To tak jakbyś patrzył na 06-12 w lipcu 2011. Jeśli potrzebujesz dokładniejszych wyjaśnień skontaktuj się ze mną na Skype lub tel. (jest na stronie http://www.ampfutures.pl). Zerknij tutaj, to trochę rozjaśni: http://www.cmegroup.com/trading/fx/g10/euro-fx.htmlajsw pisze:Dlaczego wykresy D1 wyglądają tak jakby na nim były same luki podczas gdy na np. H4 tych luk nie widać?
dziekuje za wyjasnienia. to prawda, patrzylem na strone www.amptrading.pl
co do ampfutures.pl - to oczywiscie nie mam jej nic do zarzucenia.
tu nie chodzi o krytyke, tylko o zasugerowanie mozliwych prostych rozwiazan mogacych wplynac na postrzeganie firmy przez klientow.
hmmm, Ninja Trader jest duzym ograniczeniem, ale.. moze sprobuje jeszcze raz.....
pzdr,
CoVal
co do ampfutures.pl - to oczywiscie nie mam jej nic do zarzucenia.
tu nie chodzi o krytyke, tylko o zasugerowanie mozliwych prostych rozwiazan mogacych wplynac na postrzeganie firmy przez klientow.
hmmm, Ninja Trader jest duzym ograniczeniem, ale.. moze sprobuje jeszcze raz.....
pzdr,
CoVal