Jaka była motywacja zakazu "hedgingu"?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Tylko że istotą tego tematu jest zwalnianie marginu. Mając dwa konta zabezpieczenie jest pobierane od dwóch pozycji.

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

Esco pisze:Tylko że istotą tego tematu jest zwalnianie marginu. Mając dwa konta zabezpieczenie jest pobierane od dwóch pozycji.
no to niestety jest smutny fakt dlatego w opcji przedstawionej prze ze mnie trzeba wiedziec kiedy sie wycofac, pozniej ewentualnie wieksze zyski na jednym koncie mozna pokryc te mniejsze straty na drugim, trzeba kombinowac ;) w kazdym badz razie da sie wychodzic na plus, ale najlepiej jak by jednak zostala mozliwosc grania w ten sposob na jednym i tym samym koncie :)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Mighty Baz pisze:na jednej parze nie, ale wtedy dajesz kontre na innej parze, przewaznie crossie.
zgadza sie tylko intraday mozna sie na tym czasem niezle przejechac :wink:

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

No cóż panowie radzę dokładnie spojrzeć w MT4 co jest napisane na przycisku Zamknij.
Dokładnie otwiera wam on przeciwstawną!!!!!
Zwalnia też margin !!!!!
Można sobie wtedy wyobrazić w głowie że mamy otwarte obie przeciwstawne i próbować z tego wyjść :)

Pomimo że wiem jaki wpływ na komfort psychiczny ma "hedge" to dalej nie rozumiem czemu ludzie się tym podniecają i nie potrafią zrozumieć jak to działa.
Jak można siebie tak długo oszukiwać i tworzyć mity?
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Mógłbym na to sensownie odpowiedzieć ale nie wypada mi offtopować mojego własnego wątku :D

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

daromanchester pisze: Pomimo że wiem jaki wpływ na komfort psychiczny ma "hedge" to dalej nie rozumiem czemu ludzie się tym podniecają i nie potrafią zrozumieć jak to działa.
Jak można siebie tak długo oszukiwać i tworzyć mity?
To ma chyba korzenie w podejściu instytucjonalnym gdzie za moment powstania straty przyjmuje się jej zaksięgowanie. Wcześniej bank powiedzmy może zmienić opakowanie toksycznych aktywów i sprzedać je.

Z punktu widzenia brokera taka "zahedgowana" strata tez raczej nie jest zyskiem bo nie wiadomo co zrobi z nią trader..

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

robs przepraszam za offtop :)
Tutaj masz odpowiedź.
http://www.nfa.futures.org/news/newsNot ... cleID=2273

Dodano po 15 minutach:

Pozwoliłem sobie umieścić cudzysłów w słowie hedge.
Cytując za NFA
New Compliance Rule 2-43(b) requires an FDM to offset positions in a customer account on a first-in, first-out basis, thereby prohibiting a trading practice commonly referred to as "hedging."
Tytuł wprowadzał w błąd bo hedge nie jest zakazany tylko otwieranie przeciwstawnych pozycji na tym samym instrumencie.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Jeden bank w pl pozwala grać na koniach w dwa kierunki naraz.

Nikt nie wspomniał o najważniejszej rzeczy. Są ludzie którzy grają długoterminowo budując pozycje a w między czasie grają daytradingowo lub skalpując na korektach.

A co do używania przeciwstawnych zamiast stop lossa to też są plusy, przedewszystkim daje możliwość zarobienia na nie oczekiwanym ruchu a gdy nie da zarobić to wtedy nie ma różnicy między sl. Wyjście na zero czy na plus z przeciwstawnych nie jest wcale takie trudne jak tutaj niektórzy piszą.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

pawelklos pisze:Są ludzie którzy grają długoterminowo budując pozycje a w między czasie grają daytradingowo lub skalpując na korektach.
To wtedy trzeba otworzyć drugie konto i tyle.
pawelklos pisze:Wyjście na zero czy na plus z przeciwstawnych nie jest wcale takie trudne jak tutaj niektórzy piszą.
Tak samo przy SL nie jest takie trudne jak niektórzy tutaj piszą ;)

Już to pisałem kiedyś i powtórzę jeszcze raz.
Granie przeciwstawnymi daje tylko komfort psychiczny dla osób które nie mogą zmienić swojego sposobu myślenia i grać w podobny sposób przy użyciu SL.
Nie ma zagrania przy użyciu przeciwstawnych którego nie dałoby się zrobić przy pomocy SL.
Bo jest to dokładnie to samo.

Mój broker nie ma tego mylącego okienka co MT4 z przyciskiem Zamknij.
Ludziom Zamknij kojarzy się z czymś złym, końcem czegoś. Jeśli zamykamy stratę to kojarzy się z czymś nieodwracalnym.
U mnie jeśli mam Longa to otwiera mi się ticket z aktywnym przyciskiem Sell a nie żadnym Zamknij.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

pawelklos pisze:..... Są ludzie którzy grają długoterminowo budując pozycje a w między czasie grają daytradingowo lub skalpując na korektach.
...........
Czym to się różni od częściowego pokrywania pozycji i ponownego otwierania po lepszej cenie?

Hedżowanie dawało mi jedynie poczucie kontroli nad pozycją, sytuacją, rynkiem ale poczucie kontroli to nie to samo co kontrola. Jedyne nad czym ją mam to wykonanie ( nie chcę pisać planu bo nie o to chodzi ). W większośći przypadków pewnie o to chodzi, stąd taka miłość do hedżowania chociaż tak na prawdę nic nie wnosi dla większośći z nas
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

ODPOWIEDZ