Pomysł na EA z wykresami Renko Wsparcia i Opory

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
tluszczofil
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tluszczofil »

Czesc, sporo czasu walczyłem z EA na renko używając różnych wskaźników. Ale rozczarowany ich skutecznością, która ostatnio sie pogorszyła z powodu mniejszej zmiennosci na edku postanowiłem opracować EA opartą o Renko wykresy ale bez wskaźników tylko na samych wsparciach i oporach.
na razie mam przykład na 1 formacje trójkąt prostokątny.
Sprawa zapowiada sie calkiem dobrze. Backtesty juz wykazuja duzy wspolczynnik trafien, ale bede dopracowywal parametry, poniżej załącznik z zagrywka przykładową.

wynik z bakctestów ponizej;
Strategy Tester Report

Symbol EURUSD (Euro vs US Dollar)
Okres 5 Minut (M5) 2009.08.11 15:56 - 2012.04.30 18:56 (2006.04.05 - 2012.05.01)
Model Każdy tick (najbardziej precyzyjna metoda oparta na najmniejszych dostępnych przedziałach czasowych)
Parametry Lots=10; MikroLot=true; delta=1; TrailingStop=37; take_profit=190; ; Debug=false; ECN.Broker=true; ;

Słupki w teście 110158 Ticki użyte w modelu 1927022 Jakość modelowania n/a
Błedy na wykresie 1239566

Depozyt początkowy 100000.00
Całkowity zysk netto 702734.00 Zysk brutto 1015032.00 Strata brutto -312298.00
Wskaźnik zysku 3.25 Przewidywany zysk 620.79
Największa strata bezwzględna 660.00 Maksymalna strata względna 7479.00 (1.36%) Strata relatywna 5.23% (7220.00)

Ilość transakcji w sumie 1132 Krótkie pozycje (zyskownych %) 585 (56.41%) Długie pozycje (zyskownych %) 547 (61.24%)
Transakcje zyskowne (% wszystkich) 665 (58.75%) Transakcje stratne (% wszystkich) 467 (41.25%)
Największa zyskowna transakcja 12340.00 stratna transakcja -1160.00
Średnia zyskowna transakcja 1526.36 stratna transakcja -668.73
Maksymalna ilość transakcji zyskownych pod rząd (zysk w pln) 12 (18580.00) ilość transakcji stratnych pod rząd (straty w pln) 7 (-5120.00)
Największy nieprzerwany zysk (suma transkacji zyskownych) 20220.00 (8) nieprzerwana strata (suma transkacji stratnych) -5120.00 (7)
Średnia ilość transakcji zyskownych pod rząd 2 ilość transakcji stratnych pod rząd 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2012, 17:07 przez tluszczofil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

tluszczofil
Stały bywalec
Stały bywalec

Czytalem czytalem

Czytałem i nawet mam metodę na poprawne zamykanie i otwieranie pozycji na świeczkach renko podczas zmiany kierunku na wykresie co normalnie objawia sie zawyżaniem wyników o tyle pipsów ile ma świeczka.

Wydaje mi się ze w miarę znam problemy wykresów renko podczas backtestów.
Czy dając mi te linki uważasz ze robię coś nie tak? co chciałeś przez to powiedzieć?

poproszę o parę słów komentarza a nie same linki.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Nic nie chciałem powiedzieć, a tym bardziej wytykać żadnych błedów.
Sam przechodzilem przez backtesty renko i wiem, że mozna się negatywnie rozczarować na różnicy wyników pomiędzy backtestami w testami live.
Jeśli chodzi o jakikolwiek komentarz to niewiele mam do powiedzenia - zrobili to już mądrzejsi ode mnie.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Jeśli chodzi o backtesty podstawą jest 99% jakości modelowania. U ciebie to n/a wiec nie ma żadnych szans na utrzymanie tego wyniku. Musisz po prostu musisz o to zadbać jeśli nie chcesz by czas z testerem nie był stracony.

Na jakim wskaźniku się opierasz? Bo od pewnego czasu szukam wskaźnika renko który by się odświeżał na żywo. Nie mogę takiego znaleźć. Znalazłem tylko taki który otwiera się z historii. Mógłbyś mi pomóc ? :)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

tluszczofil
Stały bywalec
Stały bywalec

Witaj,

Chętnie o tym podyskutuję ale pisz jaśniej :)
Co do jakości modelowania to nie wiem co oznacza NA i jak osiagnac wynik 99%

Zauważ ze stosuję renko bez knotów, ma to swój cel żeby wsparcia i opory były na poziomach co wysokość cegły a nie co 0,1 pipsa bo wtedy nie doszedł bym do ładu w moim algorytmie.

co do wskaźnika opieram sie na "support and resistance" który tak naprawdę opiera się na fractals z mt4 wiec żadna wysoka technologia.
o co chodzi w tym zdaniu?
"Bo od pewnego czasu szukam wskaźnika renko który by się odświeżał na żywo."
o jakim wskazniku mówisz?

Wczoraj dopisałem kolejny układ a mianowicie "niby fibo".

kiedy miedzy wsparciem a oporem jest więcej niz np 29 pips i kurs się cofa od 21 do 55% to po przebiciu wsparcia stawiam Ske.
poniżej obrazek z zagraniami:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Piszę jaśniej :)

1. Z czego korzystać by w mt4 móc wyświetlić wykresy renko?

2. Jeśli chodzi o używanie testera z mt4 którego używasz i załączyć backtesty musisz wiedzieć, że jakość modelowania czyli jakość wyników które otrzymujesz są tragiczne. Nie mają nic wspólnego z prawdą. I nie mówię tego by Cie zniechęcać bo sam miałem ten problem. Jest on bardzo często poruszany na forum. Poszukaj tematu "jakość modelowania, tick data, 99%" itp. Przeczytaj bo naprawdę warto.

tluszczofil
Stały bywalec
Stały bywalec

Czesc,

Renko do normalnej gry generuje strategia RenkoLiveChart_v3.2 ktora generuje do ofline wykres renko ktory tam otwierasz .
do backtestow uzywam skryptu s-Renko bars tylko ze tu t4rzeba ustawiac timeframe takie jakie potem da sie wybrac w backtesterze.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za odpowiedź. Udało mi się znaleźć tę strategie. I wygenerowałem sobie wykres renko. Wygląda to świetnie. Lecz tak jak sam piszesz jest to wykres offline. Ja chciałbym tredować na żywo bez używania EA. Czy znasz jakąś inną metodę by wykres renko był online? Czyli odświerzał się na bierząco? Tak bym mógł na nim inwestować manualnie.

tluszczofil
Stały bywalec
Stały bywalec

Ta strategia robi to ze wykres ofline jest jak najbardziej online czyli zywy i pracuje :)

ODPOWIEDZ