Kanojing by Ketteo (tylko 1m) !

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Ketteo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ketteo »

Jeszcze 2 wejsćia.

Jeśli pojawią się jakieś pytania to na nie odpowiem. Tymczasem nie będę wklejał narazie SS`ów bo chciałbym aby to był przewodnik a nie journal :) Pozdrawiam
Obrazek

Dodano po 13 minutach:
pittn pisze:Ketteo musze powiedziec , że fajne podejscie do kanałów zastosowałeś;p .
jak znajde troszke czasu to to przetestuje ;p .

p.s używasz jakiś wskaźników ?
Lubię sobie jakoś dorzucać średnie na wykresie. Ale czemu to robię to sam nie wiem :D I tak w kółko usuwam i dodaje te średnie.

Jeśli masz jakiś pomysł jak strategie ulepszyć przez jakiś wskaźnik to z miłą chęcią posłucham :)
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

Awatar użytkownika
pittn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: pittn »

Ketteo wiesz co . co do wskaźników to Ci nie doradze . też się uczę , szukam w miare dobrej , skutecznej strategii .

Ale mam takie pytanie do Ciebie tradujesz w jakimś określonym przez wyższy tf kierunkiem , czy walisz na pałe jak jest okazja ? I dlaczego u Ciebie te świeczki sa jakies takie dziwne jakby tickowe ?
Obrazek

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Dobre pytanie. Ogólnie kieruje się zasadą ,że im większy kanał tym lepsza informacja mogąca płynąć z jego wydźwięku. Kanały takie o szerokości 6-7 pipsów mierząc prostopadle do linii olewamy chyba ,że jest dominując trend na rynku a kanał uformował się w przeciwną stronę do tego trendu to biorę z miejca.

Przykład z dziś nawet jest o tym o czym mówiłem.

Zagranie + rodzaj filtru :
Obrazek

Dodano po 55 minutach:

Wejście przeciwko trendowi. Uciekam od platformy, do jutra !.

Obrazek

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Zmuśmy trochę do myślenia :P Mały quiz.
Jeśli odpowiesz sobie na poniższe pytanie otrzymasz gotową odpowiedź dlaczego nie jedna linia jest kluczem a dwie.

W jakiej fazie trendu możesz narysować równoległy kanał ?
a) wczesnej akumulacji
b) akumulacji
c) późnej akumulacji
c) stabilizacji
d) wczesnej dystrybucji
e) dystrybucji
f) późnej dystrybucji

Zachęcam do wypowiedzi.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Załóżmy ,że cena jest w trendzie wzrostowym.
Zaczyna się wyprzedaż i przyjmujemy,że to jest tylko korekta i chcemy wejść w pozycję ale nie wiemy kiedy. Wpierw musimy określić czy powstająca korekta to korekta prosta czy złożona.
Prosta korekta to korekta nie składająca się z mikrofal.
Korekta złożona to jakby mikro trend posiadający własne mini ekstrema ( szczyty i dołki ). Jako ,że nie jesteśmy czarodziejami a ludzie opierają swoje decyzje o zdarzenia z niedalekiej przeszłości to możemy założyć ,że korekta będzie tego samego typu co poprzednia. Jeśli jest to korekta złożona to możemy zastosować narzędzie jakim jest kanał.

Cena to konsensus pomiędzy popytem i podażą. Przyjmując ,że te dwie strony rynku są reprezentowane poprzez linię ograniczenia kanału możemy zaobserwować kiedy dochodzi do zmian w ich proporcji. I tak kanału nie jesteśmy w stanie wykreślić jeśli trend przyspiesza z prostego założenia ,że jeśli trend przyspiesza to nie możemy połączyć jego ekstremów tak aby stanowiły 2 równoległe do siebie linie bo ekstrema są nachylone do siebie pod różnym kątem. Jeśli już jednak możemy to zrobić to można przyjąć ,że faza wzrostowa jest już za nami i obecnie znajdujemy się u schyłku naszej korekty. Dążę do tego ,że linie kanału pozwalają nam odsiać sygnały płynące ze zbyt szybkiego zajmowania pozycji w korekcie ,która przyspiesza swój bieg i jednocześnie stanowią wizualizację tempa tych zmian.

Skąd strefa ? Przeciętna świeca ,która znajduje się u schyłku korekty ma 2 pipsy wysokości jeśli znajduje się swoim ciałem w strefie 2 pipsów to nasz stop początkowy ( 5p ) znajduje się w racjonalnym miejscu. Jako ,że podwójny szczyt, podwójne dno budzi skrajne emocje i ruch ceny w przypadku tych emocji jest silny to nasz SL powinien być non stop redukowany bo w przypadku jego strącenia dostajemy czystą informacje od rynku ,że jednak nie ma paniki i rozczarowania.

EU ostatnio strasznie zmarkotniał i powrót do Daxa jest rozważany :P

Awatar użytkownika
pittn
Bywalec
Bywalec

Ketteo do Twojej ostatniej wypowiedzi . jeszcze rysunek i jest piękna teoria Twojej strategii ...

bardzo prosimy , nie wstydź się umiejętności manualnych , nabaźgraj cos ;p ;-)
Obrazek

Ketteo
Gaduła
Gaduła

pittn pisze:Ketteo do Twojej ostatniej wypowiedzi . jeszcze rysunek i jest piękna teoria Twojej strategii ...

bardzo prosimy , nie wstydź się umiejętności manualnych , nabaźgraj cos ;p ;-)
Ok. Tylko ostrzegam ,że to czym się dzielę to tylko mój zbiór myśli i nie jest jakaś generalną prawdą :)

Co do tego co powiedziałem to opiszę korektę prostą ( mowa cały czas o wykresach 1 minutowych ). Ja to widzę tak.

Wpierw trzeba się borykać z takimi problemami.
Obrazek

Na ich podstawie postanowiłem zbudować filtr ,który oszczędza mi przedwczesnych wejść + jeśli następuje korekta złożona to przeskakuje do planu na korektę złożoną.

Obrazek

Perfekcyjna korekta powinna zatrzymać się w różowym trójkącie i tam też szukam oznak słabości korekty.

Pozdrawiam i owocnego poniedziałku.

Awatar użytkownika
pittn
Bywalec
Bywalec

Ketteo ooo to mi chodziło , dziękuje bardzo ;] . No to do dzieła . zobaczymy jak to wygląda w praktyce ;p

powodzonka
Obrazek

ODPOWIEDZ