Lepiej nie próbować odrabiać strat w tym samym dniu - to się zazwyczaj źle kończy - ustalam limit procentowy straty jaką mogę ponieść w danym dniu - np. 5% depo (może to być liczone od kwoty początkowej lub od całkowitej).krystian74 pisze:Straty się zdarzają jest to nieuniknione. Pytanie czy mając stratę, straty jesteśmy w stanie odrobić w tym samum dniu? i jeszcze zarobić
Nie jest ważne czy te 5% stracę w jednym trade czy w 20 wejściach - ważne żeby kasa na koniec dnia się zgadzała.
Wg mnie ograniczanie ilości trade w ciągu dnia jest bez sensu - niektórzy robią np. koniec gry po 3sl danego dnia - czy po np. -30p straty. Ja jestem zdania, że lepiej trzymać się wartości procentowej straty - ograniczenie ilości trade po stratach może prowadzić do frustracji tym, że mieliśmy piękny sygnał na xx pips ale nie mogliśmy wejść bo już 3xsl.
Straty trzeba traktować jako "koszt" - i w żadnym wypadku nie jest dopuszczalne myślenie - kur.... wczoraj straciłem np. 5% = 1000 pln - kur.. dzisiaj muszę "zrobić" 10% żeby odrobić stratę i nie grać za frajer - itp. itd......
Strata to inaczej koszt naszej działalności na Forex - nie możesz ciągle mieć profitowe trady - jest to matematycznie niemożliwe - ale najgorsze co może być to próby odegrania się - jeśli złamiesz zasadę - koniec z Tobą.
Wtedy włącza się myślenie: przecież jeśli postawię 2loty zamiast 1 to muszę być tylko do przodu połowę pipsów jakie miałem na stracie.
Moim zdaniem - nie ma sensu na początku "kariery" zajmować się m5 - zbyt duży stres.San Pellegrino pisze:Wracając do M5
przepraszam z tak długi wpis