Kanojing by Ketteo (tylko 1m) !

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Ketteo
Gaduła
Gaduła

Kanojing by Ketteo (tylko 1m) !

Nieprzeczytany post autor: Ketteo »

Kanojing

Wstęp:

Metoda powstawała przez długi okres borykania się z rynkami.Jest to w całości moja metoda, która stanowi miks technik,które uważam za wiarygodne czyli Trendline, 1,2,3: 2b. System więc oparty jest o klasykę i o myśli tak wielkiego tradera jakim był Victor Sperandeo.

Metoda:

Metoda oparta jest o założenie ,że cena porusza się w kanale i każdy trend musi się w końcu skończyć. Najlepiej sprawuje się w lekkich trendach jest totalnie bezużyteczna w rynkach silnie trendujących.

Dobór rynku:

Osobiście skalpuje tylko na EUR/USD i nie mam bladego pojęcia jak sprawuje się w przypadku innych walut czy metali.

Zarządzanie kasą:

Zdecydowanie konserwatywne w miarę zaznajomienia się z metodą i osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów można stopniowo powiększać pozycję.

Stop loss:

-Powyżej/ poniżej ostatniego ekstremum.

Take profit:

Wszystko co składa się na PA.
- Ograniczenie kanału
- Przecięcie Lini trendu
- Znaczący poziom
- Wystąpienie sygnału kupna.

Dodatkowo w rynku konsolidującym są to ostatnie ekstrema a w rynku trendującym można pokusić się o prowadzenie pozycji wedle trendlin`u bądź po ostatnich swingach.

Ryzyko:

Sl średni to 5-6 pipsów, Handlowanie wedle metody 2% może zawieść w przypadku tej metody. Oszczędzanie kapitału i minimalizowanie ryzyka są kluczem w długofalowym osiąganiu zysków.

Nasze narzędzia:

-Linia trendu
-Kanał
-Bary/świece

Zasady tematu:

-szacunek,
-można wrzucać tylko sygnały płynące z m1.

WAŻNE:

-powodem otwarcia tego tematu jest reguła wzajemności. Kiedyś sam trafiłem na to forum i przez nie poznałem metody handlu i parę osób ,którym zawdzięczam moje spojrzenie na rynek dlatego chciałbym oddać coś społeczeństwu. Pewnie sobie nie życzy ale w tym miejscu chciałbym podziękować Little Skalperowi.

Sedno znadjuje się w załączniku.

Zastrzegam sobie ,że nie ponoszę żadnych konsekwencji z tytułu używania tej metody przez inne osoby.
Pamiętaj: Metoda ,która sam opracujesz jest dopasowana do Twoich preferencji dlatego zachęcam do samodzielnego spisania zasad i reguł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

Skalpowałem dość długi czas na m1 i m5. Generalnie skalpowanie dla osób które zaczynają to rynkiem i momentem bardzo nerwowym bez względu na sposób gry.

Może się mylę ale bardzo fajnie napisane masz że >> Metoda powstawała przez długi okres borykania się z rynkami... <<
Według mnie i może komuś to się spodoba, ale rynek ma swój swoisty sposób "oddychania", żyje wydarzeniami a skalpowanie mogło posłużyć do szybkiego w zyski ale żmudnego wytężenia "sprytu" odzyskiwania straconego depozytu. Oczywiście niestety nie znam pochodzenia poszczególnych sposobów gry jak PA czy skalpowanie lub też które było pierwsze a które drugie a które na podstawie się rozwijały i przeobrażały ale osobiście tak mi się wydaje że z potrzeby rynku, długiej niepewności na rynkach zagranicznych z konieczności i potrzeby warunków skalpingu się stworzył.
Być może to o czym piszesz i próbujesz przedstawić jest także ciekawym rozwiązaniem z uwagi na "wartkość akcji" i mógł też w ten sposób stwierdzić ktoś znany kto gra takim systemem ale w ten określonym jednominutowym zakresie. Niemniej jednak, dość dużo znanych i lubianych światowych skalperów oznajmia wszem że lepsze wyniki mają w momencie gry na 5 minutowym przedziale a przedział jednominutowy może doprecyzować ruch zgodnie z trendem.
Na jednominutowym trudno jest sprawdzić niższy przedział czasowy. Ale zawsze można to potwierdzić kiedy się mogę mylić.
Skalpując niegdyś, brałem z trejdów wielokrotnie od 60 do 150 pipsów co mnie rozbawiało to fakt że wielu mi wmawiało pisząc że nie skalpuję tylko gram inaczej. ehh...

Najważniejsze to prosimy cię o twoje efektywne zagrania. Jeśli możesz podaj kilka screenów.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Moim skromnym zdaniem świetna strategia :) ogólnie na M1 bardzo rzadko zabawiam ostatnimi czasy ale jak postaram sie w miarę możliwości pobawić sie czasami na M1 i wrzucę parę screenów :)

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

Wątek pozamiatany- proszę o kulturę wypowiedzi i szacunek dla innych użytkowników forum.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Proszono mnie o zamieszczenie SS`a z zagrań. W miarę możliwości postaram się umieszczać zagrania ale ,że nie gram regularnie i często podróżuje nie spodziewajcie się zbytnio dużo tych zagrań.

Zagranie z dnia dzisiejszego.

Obrazek

Opis. Standardowe zagranie , które byłem w stanie poddać ze względu na SL początkowy. Postanowiłem jednk wziąść mimo wszystko pozycje aby uniknąć efektu ,który potrafi cały dzień zaprzepaścić czyli był setup a Ty zwątpiłeś i zaczynasz być zły na siebie i na metode i szukasz odwrotnych pozycji do panujących na rynku chcąc sobie udowodnić ,że dobrze zrobiłeś ,że nie wziołeś :).
Sl początkowy 5 szybko zredukowany do 0. Zamknięte na tickowym po zatrzymaniu się przy dnie i szybkim powrocie. +7 wpadło. Ktoś może uznać ,że za szybko zamknąłem bo przecież rynek jeszcze spadł ale trzymam się zasady " Hit and Run" metody wychodzenia z pozycji i póki co jest ok :)

Dodano po 22 minutach:

Kolejne bardzo subtelne zagranie.

Obrazek

Można toczyć polemikę czy był to odpowiedni kanał do gry. Sam uznałem ,że ze względu na mała dynamikę rynku jaka przeważnie występuje w poniedziałki nie mam co czekać na perfekcyjne setupy i lepiej brać wszystko jak leci. W trakcie trzymania pozycji cały czas zmniejszałem SL`a i w momencie gdy cena znalazła się w jasno niebieskim prostokącie byłem gotowy wyjść tylko wtedy gdy byłbym na -1. Tak skończyło się na +9. Wyjście na linii kanału.

Dodano po 40 minutach:

I przykład zagrania ,które nie wyszło. Ucięte Sl`em na -3.

Obrazek

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Ketteo zwróciłem uwagę, że udane zagrania były z głównym trendem M1, natomiast ostatnie ze złapanym SL pod prąd. Czy nie poprawi się skuteczności grając zgodnie z kierunkiem?
Spiesz się powoli.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

pozytyw pisze:Ketteo zwróciłem uwagę, że udane zagrania były z trendem, natomiast ostatnie ze złapanym SL pod prąd. Czy nie poprawi się skuteczności grając zgodnie z kierunkiem?
To co piszesz powinno być fundamentem i jest niepodważalne. Niestety ludzki umysł potrafi zrodzić teorię ,która zakłada odwrócenie się tendencji na rynku i rekordowe zyski jako ,że złapaliśmy tuż u absolutnych minimów/maksimów przyszły trend.

Sam pozwalam sobie na takie zagrania ale w przypadku straty karą za zagranie przeciwko trendowi jest abstynencja od platformy na godzinkę. Ktoś pomyśli ,że przecież straciłem tylko 3 pipsy ale nasuwa się tu kwestia psychologiczna. "Mam rację", "Lecą beze mnie","Wykoszą mnie na SL`u i pójdą wkońcu tam gdzie chciałem" i człowiek już uprawia wish trading i katuje SL`ami depo..( no chyba ,że tylko ja tak mam :P to sorryy ).. Ale dobra nie o psychologii mieliśmy tu się rozwodzić :)) Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Rozwalasz wątek tak szerokimi screenami. Jak to będa oglądać na smartfonach?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Ktoś spróbował to wziąść ?

Obrazek

Awatar użytkownika
pittn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: pittn »

Ketteo musze powiedziec , że fajne podejscie do kanałów zastosowałeś;p .
jak znajde troszke czasu to to przetestuje ;p .

p.s używasz jakiś wskaźników ?

ODPOWIEDZ