Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Slick pisze:2. Bossa FX (BOŚ S.A.)
3. MetaTrader (X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.)
Bossa ma MT4.
Slick pisze:Mam jedynie wątpliwości, co do ostatniego brokera - czy to polski broker, czy działa jedynie na terenie Polski?
To już musisz sam ustalić co będziesz porównywał w pracy...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Slick pisze: 5. Niebezpieczeństwa związane z używaniem mobilnych aplikacji
ogolnie .. stacjonarnych tez.. poczytaj o pluginach hehe..
o algo bleach bugach..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Slick pisze: Tylko teraz rodzi się pytanie - czy znajdę gdzieś w sieci, albo w literaturze opracowania tych trzech poszczególnych rodzajów platform (MT4, Saxo, ProTrader)? Bo z tego co rozumiem, polscy brokerzy nie są autorami tych platform, jedynie z nich korzystają (wykupują licencję?), a rodzaje typu: MT4, Saxo, ProTrader - to po prostu nazwa oprogramowania?
brokerzy mogą być polscy, mogą działać na rynku polskim, mogą być twórcami własnego oprogramowania, a mogą także kupować licencje na oprogramowanie, co ma miejsce przy MT4, ProTrader...

Tak jak wcześniej pisali, sam powinieneś zdecydować co chcesz robić w pracy, określić w jakim zakresie i tematyce. Możesz opisać każdego z wybranych brokerów, przeanalizować ich ofertę a następnie skupić się na platformach. Zdaje się że tylko alior nie oferuje dostępu z telefonu.

Co do literatury, to raczej ciężko będzie ci znaleźć książki na temat konkretnego oprogramowania. Opis brokerów i oferty możesz oprzeć na ich stronach www, gdzie znajdziesz też manuale do platform. Jednak ze strony technicznej, dokumentację powinien mieć twórca, więc poszukaj na stronie firm np. MetaQuotes dla MT4. Dokumentacja ta może nie być publikowana, ale możesz napisać do nich maila.

pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

raposo pisze:Kolega pisał licencjat na poobny temat. Z grubsza wyglądało to prawie tak samo. Dużo więcej wymyśleć się tu nie da... ;)
Wiem że post był napisany dość dawno ale nie może być tego typu uznania. Więc:
Panowie i Panie, z ogromnym szacunkiem do tematu i moderatorów, przestańcie nagrywać sobie pochwały za tego typu spamowe zdania. Owszem dobrze że Pan moderator raczył zaznaczyć czy też potwierdzić że jest taka możliwość ale im więcej czytam na forum, tym bardziej mnie zastanawia tego typu działalność.

To zdanie w pasku zieloności to amatorskie zagranie.

Przepraszam ale to jest tak, jakby ktoś dopisał >> są duże możliwości pisania w temacie i potraktowania na bardziej profesjonalnym poziomie <<

Co z tego wynika:
- możliwość napisania naukowego wywodu dla którego można być postrzeganym magistrem (rzecz wielka dla wielu nawet niedostępna),
- otwartość na ludzkość,
- uratowanie człowieka bo tam gdzie osoba ze statusem powie że coś jest ok, to będzie miało inny wyraz, od takiego jak np. ja, moderatorem może zostać nie każdy,

No jeśli za to można było dostać pochwałę, to proszę co trzeciego w tym dziale potraktować tak samo.
Proszę to odebrać jako fakt zauważenia pewnych nieścisłych form opisu które tak naprawdę nie wnoszą nic.

W końcu jeśli tego nikt z nas szaraków nie napisze to nie przekona się czy też za tego typu zwrócenie uwagi będzie ostrzeżenie, ban czy może tylko posty komentarzy które wzbudzą niepokój.

I rzecz najważniejsza tego mojego postu - proszę upatrywać szanowni moderatorzy tego typu wpis za obserwację bezstronnego forumowicza. W żadnym przypadku proszę porzucić inne negatywne obrazy jeśli takie się gdzieś w Państwa głowach cisną.

Ogromny szacunek.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

pawlilimicimited pisze:Panowie i Panie, z ogromnym szacunkiem do tematu i moderatorów, przestańcie nagrywać sobie pochwały za tego typu spamowe zdania.
Z całym szacunkiem ale chyba ewidentnie widać kto wystawił pochwałę i za co (autor tematu) - przynajmniej to widać od strony moderatora nie wiem czy user'a..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Z całym szacunkiem ale wolę nie odnosić się do postów tego użytkownika... ;)

Autor wątku przyznaje pochwały sam wg swojego uznania i swojego uzasadnienia. Ja o nic nikogo nie prosiłem, a nawet mi na tym nie zależy. Jestem na tym forum od 6 (słownie: SZEŚCIU) lat i nie przykładam do tego wagi. Myślę, że w jakiś sposób pomogłem mu w tym temacie i tyle mi wystarczy. Jeśli ktoś ma z tym problem to niech złoży skargę do KNFu tak jak kiedyś odnośnie straty na koncie demo. Dobrej nocy i udanego długiego weekendu majowego.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

raposo pisze: Jeśli ktoś ma z tym problem to niech złoży skargę do KNFu tak jak kiedyś odnośnie straty na koncie demo.
Nie wiedziałem że moderator powinien ważyć słowa, w końcu zawsze możesz przeholować i sprowadzić burzę piaskową. Nie wiedziałem że moderator może złowieszczo za każdym razem grzebać w starociach. To już jest psychiczne zachowanie. Może szanowny moderator powinien się czasami zastanowić co piszę i nie wywlekać starych ustanych w głowie obrazów. Ja nie wracam do starych spraw tylko czytam to co widzę i wskazuje na OBECNĄ CHWILĘ.

Uważaj jak ważysz słowa szanowny moderatorze bo prędzej mi zwrócą uwagę na to co teraz piszę (a przynajmniej może tak być) niż ktoś bezstronnie inteligentnie stwierdzi że nie powinieneś całej wody z kibla wyrzucać na podłogę bo w końcu być może moderatorowi nie powinno się zwracać uwagę. Ale jeśli to jest twoja metoda na żeby w ten sposób zwrócić uwagę użytkownikowi forum to niech się ktoś zastanowi czy tego typu pozycja na forum nie powinna być nieco ograniczona dla ciebie. Widać że jesteś młody pomimo ogromnego wkładu na forum za co mam dla ciebie szacunek. Nawet sobie nie zdajesz sprawy z tego jak bardzo obciążająco właśnie tym zdaniem pokazałeś swoje myślenie.

Pamiętaj że moderator pomimo złych doświadczeń z użytkownikiem nie powinien wracać do starych spraw jeśli tematem jest coś innego. To źle świadczy do samym moderatorze. Zwłaszcza że masz tak duży staż tutaj i pomimo doświadczenia, pomimo ogromnej wiedzy, pomimo zwracania uwagi na innych użytkowników - ktoś może stwierdzić, że być może za długo jesteś moderatorem bo takich słów w tej okoliczności nie mogą wypływać z twojej klawiatury jako przekaźnika twojego stanu myślenia.

Najwyraźniej pomyliłem się stwierdzając że moderator nie powinien otrzymać pochwały za tego typu zdanie bo w moim mniemaniu nie wnosi ono żadnej wartości. Ale tak jak napisałem być może faktycznie się pomyliłem. Czy nie lepiej napisać mi że to nie moja sprawa lub że nie od ciebie to zależy. Twój kolega właśnie tak napisał. I to mi wystarczy a ty dowaliłeś niesamowicie. No i po co????

Ale dalej cię będę szanować z uwagi na ogromny wkład i wiedzę.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Ja jako bezstronnie inteligentny stwierdzam,że nie powinieneś całej wody z kibla wyrzucać na podłogę, moderatorze

:lol:
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

pawlilimicimited pisze:Najwyraźniej pomyliłem się stwierdzając że moderator nie powinien otrzymać pochwały za tego typu zdanie bo w moim mniemaniu nie wnosi ono żadnej wartości.
Każdy moderator jest też zwykłym użytkownikiem, a jeśli ktoś ma zastrzeżenia to może zgłosić post i inny moderator tym się zajmie. Do reszty nie ma sensu się odnosić, bo po prostu szkoda nerwów ;).

Dla autora powodzenia w pisaniu pracy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Witam Was serdecznie!

Panowie, potrzebuję potwierdzenia kilku informacji dotyczących rynku walutowego. Dysponuję literaturą z 2007 roku, także mam wrażenie (a wręcz jestem pewien), że przedstawione tu dane są już nieaktualne.

Przechodzą do rzeczy - szukam informacji na temat:

- Dziennego obrotu na globalnym rynku walutowym - mam: 3988 mld USD
- Dziennego obrotu na polskim rynku walutowym - mam: 700-2500 mln USD
- Dzienne obroty w poszczególnych krajach w mld USD/w % - mam:

Wielka Brytania 1 359 / 34,1 %
Stany Zjednoczone 664 / 16,6%
Szwajcaria 242 / 6,1 %
Japonia 238 / 6,0 %
Singapur 231 / 5,8 %
Hongkong 175 / 4,4 %
Francja 120 / 3,0 %
Niemcy 99 / 2,5 %
pozostałe 860 / 21,6 %

(wystarczy pierwsza piątka, ewentualnie dziesiątka - najważniejsze - kto jest liderem w udziałach na rynku walutowym - na chwilę obecną - rok 2012)

Jeszcze jedno pytanie - kto jest odpowiedzialny za nadzór nad rynkiem walutowym w USA? W Polsce jest to KNF, w Wielkiej Brytanii FSA, a w Stanach Zjednoczonych?

Oczywiście, szukałem tych informacji w sieci, znalazłem też większość odpowiedzi na zadane wyżej pytania - jednak potrzebuje czegoś w 100% zaufanego, danych do których mógłbym się odnieść w pracy licencjackiej - danych aktualnych, najlepiej z tego roku.

Dziękuję serdecznie za pomoc! :wink:

ODPOWIEDZ