Załóżmy, że mamy gotowy system inwestycyjny i spisujemy go na kartce, ewentualnie w Wordzie. Ile Waszym zdaniem powinien zajmować miejsca taki opis, ewentualnie ile zajmuje jeżeli coś takiego już macie? 1 strona? Dwie strony? 10 kartek?
Pytam z czystej ciekawości jak to jest u innych osób.
długość opisu systemu
- jasonbourne
- Pasjonat
długość opisu systemu
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
Zależy od złożoności i czy piszesz to dla siebie czy dla innych.
Powiedzmy że system prosty/średni dla innych - można powiedzieć że z przykładami (screenami) ok 5-12 str.
Ale czy to jest jakiś wyznacznik? Uważam że tyle aby opisać cały system w taki sposób aby nie było możliwości nadinterpretacji.
Ale równie dobrze może to być 1 strona jeśli system jest prosty i opis jest pisany językiem matematycznym (wzory bez możliwości nadinterpretacji).
Piszę tu o samym systemie bez "dokumentowania" skuteczności czy badań nad nim.
Zresztą wystarczy jakiś PDF np z forexfactory zassać i już wiesz ile..
Powiedzmy że system prosty/średni dla innych - można powiedzieć że z przykładami (screenami) ok 5-12 str.
Ale czy to jest jakiś wyznacznik? Uważam że tyle aby opisać cały system w taki sposób aby nie było możliwości nadinterpretacji.
Ale równie dobrze może to być 1 strona jeśli system jest prosty i opis jest pisany językiem matematycznym (wzory bez możliwości nadinterpretacji).
Piszę tu o samym systemie bez "dokumentowania" skuteczności czy badań nad nim.
Zresztą wystarczy jakiś PDF np z forexfactory zassać i już wiesz ile..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Mi starczyły 4 strony z czcionką i odstępami jak na "magistra"
.
W tym trzy obrazki razem na niecała stronę.
Ja bardziej punktowałem co i jak niż opisywałem.
Im zwięźlej , tym lepiej - tak mi się wydaje.

W tym trzy obrazki razem na niecała stronę.
Ja bardziej punktowałem co i jak niż opisywałem.
Im zwięźlej , tym lepiej - tak mi się wydaje.
- Co ja tutaj robię ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?
Re: długość opisu systemu
Tak jak napisał rh-fx im zwięźlej, im prościej tym lepiej i jeśli mogę dodać... niech twój opis będzie miał elementy kluczowe (kotwice) które łatwo będzie można powiązać, skojarzyć z obrazem lub dla osób które będą miały jakieś mniejsze doświadczenie.jasonbourne pisze:Załóżmy, że mamy gotowy system inwestycyjny i spisujemy go na kartce, ewentualnie w Wordzie. Ile Waszym zdaniem powinien zajmować miejsca taki opis, ewentualnie ile zajmuje jeżeli coś takiego już macie? 1 strona? Dwie strony? 10 kartek?
Pytam z czystej ciekawości jak to jest u innych osób.
- cel (wszak oczywisty)
- elementy kluczowe
- sytuacje niepożądane jakich należy unikać
- sytuacje pożądane jakie należy wyszukiwać
Moderator Tig3r słusznie zauważył i jest bardzo ważne w tym jak to będzie wyglądało. Wiesz doskonale że jak sam zrozumiesz to co opisujesz to inaczej zwracasz uwagę na to co robić i jak. Dlatego opis na wszelki wypadek musi zawierać elementy kotwic które czytelnik mógłby ewentualnie zwrócić uwagę. Jak to często się mawia na forum - od czegoś zawsze trzeba zacząć. Więc opis taki aby mógł skorzystać (jeśli pozwolisz na to) ktoś z niewielkim doświadczeniem ale bez przesady - myśleć trzeba.
- klonmarcin
- Maniak
U mnie kompletny opis z 3 screenami zajmuje 9 stron A4. 

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...